Nagyjából 11.000 entitás képviseli a Bitcoin on-chain volumenének 55%-át

-

A jelentés azt is megállapította, hogy a Bitcoin-bányászok egytizede ellenőrzi a hálózati hashráta 90%-át.
A kutatók szerint nagyjából 11.000 entitás felelős a Bitcoin on-chain volumenének több mint feléért.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A National Bureau of Economic Research (NBER) október 21-én közzétett tanulmánya szerint 11.043 on-chain entitás képviseli a Bitcoin-hálózat volumenének 55%-át. A becslések szerint a kriptopénztőzsdék az on-chain volumen háromnegyedét adják.
A jelentés megállapította, hogy a legnagyobb 1000 befektető nagyjából 3 millió BTC-t, azaz a forgalomban lévő Bitcoin 15,9%-át ellenőrzi, míg a következő 9000 legnagyobb befektető együttesen nagyjából 2 millió BTC-t, azaz a forgalomban lévő Bitcoin 10,6%-át birtokolja.
A jelentés szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a hálózat továbbra is erősen centralizált, annak ellenére, hogy a BTC 2021-es bikapiacának köszönhetően egyre több új befektető érkezik:

„A Bitcoin-ökoszisztémát még mindig a nagy és koncentrált szereplők uralják, legyenek azok nagy bányászok, Bitcoin-tulajdonosok vagy tőzsdék”.

A tanulmány ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy az egyéni Bitcoin-tulajdonosok jelenleg 8,5 millió BTC-t, azaz a kínálat 45,1%-át képviselik.

Az NBER a Bitcoin-bányászati szektoron belül is jelentős koncentrációt állapított meg, becslése szerint a bányászok legnagyobb 10%-a ellenőrzi a globális hashráta 90%-át.
A jelentés hozzátette, hogy nagyjából 50 bányász (a hálózat kb. 0,1%-a) rendelkezik a Bitcoin-hálózat teljes hashteljesítményének 50%-ával.
Bár az NBER azt állítja, hogy a hashráta centralizációja miatt a Bitcoin-hálózatot jelentős mértékben fenyegeti egy 51%-os támadás, a jelentés nem kínál olyan hipotetikus helyzetet, amelyben a világ vezető bányászai ösztönzést kapnának arra, hogy támadást indítsanak a hálózat ellen.
A Cambridge University Bitcoin Electricity Consumption Index (BECI) szerint a hashráta globális eloszlása 2019 szeptembere óta – amikor Kína részesedése 75,5%-on tetőzött – jelentősen pluralizálódott.

Miközben a kínai bányászok elvándorlásának okát sokan a kormány szabályozórendeletének tulajdonítják, és ezek a vállalkozók most Észak-Amerikában, Közép-Ázsiában és Kelet-Európában keresik az olcsó áramot, a BECI adatai szerint a kínai hashteljesítmény már az áprilisi szigorítás előtt 40%-kal csökkent.

Olvastad már? A bitcoin ára a 90 ezer felé robog – erre az öt dologra érdemes figyelni

Forrás: cointelegraph.com
SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

A BlastUP token segítségével lehetsz a következő kriptomilliomos? Tudd meg hogyan!

Vendégbejegyzés A BlastUP token óriási hasznossággal büszkélkedhet, mivel a Blast ökoszisztéma része, amely az egyik legnagyobb L2 blokklánc a TVL szempontjából. A BlastUP launchpad platformon tüzelőanyagul...

Piacfigyelő: A FLOKI és Raboo emelkedik

Vendégbejegyzés A legfontosabb kriptovaluták, mint a Bitcoin, a Floki és a Raboo árfolyamának figyelemre méltó mozgásai felkeltik a befektetők figyelmét. A Bitcoin 60.000 dollár alá süllyedésével és...

A tőzsdefelügyelet értékpapírnak minősítheti az Ethereumot

A MicroStrategy vezetője nemrégiben arról spekulált, hogy az SEC értékpapírként fogja kezelni az Ethereumot, a BNB-t, a Solanát, az XRP-t és a Cardanót. Michael Saylor...

Shiba Inu (SHIB) technikai elemzés 05.04.

Prémium Shiba Inu (SHIB) A Shiba Inu (SHIB) árfolyammozgásának értékelése a 3 napos grafikonon egy ereszkedő háromszög kialakulását mutatta. Egy ereszkedő háromszög akkor alakul ki, amikor egy eszköz...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!