Kriptobarát ország lesz a magyar szomszédságban

-

Ukrajna lakosai legálisan tarthatnak, cserélhetnek és költhetnek kriptovalutákat, amint elfogadják az új, virtuális eszközökről szóló törvényt.
A jogszabály átfogóan szabályozza majd a kriptotérséget, csökkenti az ukránok adóját, és új szolgáltatások feltételeit teremti meg – árulta el egy kormányzati tisztviselő.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Az új szabályozás kedvező piacot teremt az ukrán kriptoszolgáltatások számára.
A kriptovalutát birtokló ukránok számára előnyös lesz a „virtuális eszközökről” szóló törvény, mivel bevezetik a befektetők védelmét, és lehetővé teszik számukra, hogy legálisan kereskedjék és bevallják kriptotulajdonaikat.
A jogszabály a virtuális eszközöket „teljesen legális és közös jelenséggé teszi a kormány és a társadalom számára” – mondta Oleksandr Bornyakov, Ukrajna digitális átalakulásért felelős miniszterhelyettese a Minfin pénzügyi hírportálnak adott interjújában.
A tisztviselő arra számít, hogy a coinok tárolását, cseréjét és fizetésre való felhasználását lehetővé tévő szolgáltatások teljesen új piaca is kialakul.
Bár a tervezet kimondja, hogy a kriptovaluták nem számítanak fizetőeszköznek az országban, legális lesz kriptóval fizetni egy olyan közvetítőn keresztül, amely azonnali átváltást biztosít ukrán hrivnyára – magyarázta Bornyakov.
Jelenleg ugyanez vonatkozik a külföldi fiat valutákra, például az amerikai dollárra, amelyet bankkártyán keresztül lehet elkölteni.
A virtuális eszközökről szóló törvényt első olvasatban decemberben szavazta meg a Verhovna Rada, az ukrán parlament.
Azóta átdolgozták, és júniusban a digitális átalakulással foglalkozó parlamenti bizottság a kijevi szabályozóhatóságok kritikája ellenére a végleges elfogadását javasolta.
Júliusban a kormány és az üzleti élet képviselői olyan útitervet mutattak be, amelynek célja, hogy a kriptovaluták a következő 3 évben beintegrálódjanak az ország gazdaságába.

A kriptotőzsdék működési engedélyekért folyamodnak Ukrajnában

Olekszandr Bornyakov azt is bejelentette, hogy a kriptopénztőzsdéknek engedélyeket kell majd szerezniük ahhoz, hogy szolgáltatásokat nyújthassanak az ukránoknak, illetve a szabályozók ellenőrzésére is számítaniuk kell.
Hangsúlyozta, hogy ez nem egy engedélyezési rendszer, mivel az eljárás sokkal egyszerűbb lesz. A külföldi székhelyű kereskedési platformoknak például nem kell majd jogi személyként bejegyeztetniük magukat a kelet-európai országban.
Csak bizonyos engedélyezett tőkekövetelményeknek kell majd megfelelniük.
A miniszter megjegyezte:

Megértjük, hogy a virtuális eszközökkel való üzlet globális, így ha Ukrajnában feltételeket szabunk a regisztrációra, a kriptotőzsdék nem fognak belépni az országunkba.

Ami az ügyfélellenőrzési követelmények bevezetését illeti, Bornyakov ragaszkodott ahhoz, hogy Ukrajnának be kell tartania az e téren érvényes nemzetközi ajánlásokat.

„A virtuális eszközök jelentik a jövőt Ukrajna és a világ számára is… Ha azonban a „feketepiac”, a pénzmosás eszközei lesznek, akkor nem fognak mainstream technológiává válni” – részletezte.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy az ukrán kormány nem akarja túlszabályozással akadályozni ennek az új iparágnak a fejlődését.
A kriptotörvény egy új szabályozószerv – a virtuális eszközök szabályozásával foglalkozó nemzeti szolgálat – létrehozásáról is rendelkezik.
Ez egy teljesen független állami ügynökség lesz, amely engedélyeket ad ki az Ukrajnában működő kriptovállalkozások számára.
A meglévő szabályozóhatóságok, mint például a Pénzügyminisztérium, az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) és a Nemzeti Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (NSSMC) saját hatáskörrel rendelkeznek majd.
Az NBU például a stabilcoinok felügyeletét fogja ellátni, míg az NSSMC a kriptoderivatívákkal foglalkozik majd.

Bornyakov elmondta, hogy a törvénytervezet kriptoadóztatásra vonatkozó szövegei és az adótörvénykönyv vonatkozó módosításai még mindig vizsgálat alatt állnak, és valószínűleg szeptemberben kerülnek a Rada elé.
A kormány egyértelművé akarja tenni, hogy a kriptotranzakciók nem tartoznak az ÁFA hatálya alá, és biztosítani akarja, hogy csak a vételi és eladási értékük közötti különbözetet adóztassák meg.
A digitális minisztérium azt is javasolta, hogy a magánszemélyekre vonatkozó adókulcsot a jelenlegi 19,5%-ról 5%-ra csökkentsék.

Olvastad már? Hamarosan elfogadhatja az amerikai szenátus a kriptókat fenyegető törvényt

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Mit várhatunk a piactól májusban? Top kriptók, amiket figyelni kell

A május friss fejleményeket hoz a kriptopénzek piacán, több kulcsfontosságú szereplő is jelentős lépésekre készül. A befektetők élénken figyelik a trendeket, ahogy a 2024-es bikafutás...

Az Ethereum „nagy csalódás” – A szakértő kemény ítéletet mond!

Miközben a Bitcoin (BTC), a vezető kriptopénz a 60.000 dolláros küszöb alá süllyed, elemzők szerint a BTC elérhette a csúcsot ebben a ciklusban. Az Ethereum (ETH)...

Májusban hirdetik ki, hogy mekkora kártérítést kell fizetnie a becsődölt Terraform Labs alapítójának

A SEC azt javasolta, hogy Do Kwon és a Terraform Labs körülbelül 5,3 milliárd dollárt fizessen vissza jogtalan nyereség, előzetes kamat és polgári büntetés címén,...

Újabb kódhibát találtak egy defi protokollban, de most negyedmillió dolláros jutalom járt érte

Egy kiberbiztonsági szakértőt 250.000 dolláros jutalmat kapott egy olyan defi sérülékenység felderítéséért, amelynek révén a hackerek a múltban milliókat lophattak el a különböző kriptovaluta protokollokból. Manipulálható...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!