Bedőlt egy török kriptotőzsde

-

A törökországi Thodex tőzsde felfüggesztette a kereskedést, a felhasználók többsége pedig attól tart, hogy egy úgynevezett exit scam áldozataivá váltak.
Az előzetes értesítés nélküli leállás miatt 391 ezer felhasználó javai váltak elérhetetlenné.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A 2017 óta üzemelő tőzsde egy tweetben úgy fogalmazott, hogy egy „nem meghatározott befektetés” miatt szüneteltetik a kereskedést a következő 4-5 napban.
Ez viszont úgy hangzik, mintha valami csalás lenne a háttérben, legalábbis az ügyvéd Oğuz Evren Kılıç így fogalmazta meg. Az ankarai jogász adta be a keresetet a tőzsde ellen a leállás után.
A rendőrség információi szerint a tőzsde ügyvezetője előző éjjel elhagyta az országot, és az összes közösségi média fiókját törölte.
Az ügyfélszolgálatuk is leállt, Kılıç szerint ez pedig már tényleg aggodalomra ad okot. A becslések alapján a tőzsde tárcáiban 2 és 10 milliárd dollár közötti összeg lehet, ennél pontosabb számot majd pár nap múlva lehet tudni.
Az előzetes vizsgálatok szerint a cég által kezelt bankszámlákon van ugyan valamennyi pénz, de az ügyvéd szerint „nem tudni mennyi, és azt sem, hogy kinek mennyi jutna belőle”.


Március 15. és április 15. között, mielőtt a Dogecoin őrület a tetőfokára hágott volna, a tőzsde egy nagyon sikeres marketingkampányt folytatott, minden új regisztrálót 150 Dogecoinnal jutalmazta.
Ezernyi új felhasználót szereztek így, a kereskedési volumenük pedig új rekordot állított be napi 1,37 milliárddal, ez látható a CoinGecko számaiból.
Egy anomália viszont meg kellett volna, hogy szólaltassa a riasztócsengőket, ugyanis hatalmas kedvezménnyel lehetett Dogecoint vásárolni náluk.
Április 14-én még 11 centes árfolyamon kínálták, 16-án viszont a DOGE elérte a 42 centes rekordárfolyamát. A tőzsde könnyen adhatott kedvezményt, ugyanis a platformon csak megvenni lehetett a coinokat, az utóbbi néhány nap során az eladási funkció már nem működött.

Rájár a rúd a török tőzsdékre

A múlt héten a török kormányzat jogilag elismerte a kriptoeszközöket, mint eszközosztályt, viszont meg is tiltotta ezek használatát vásárlásra, fizetésre.
Emellett a helyi fintech cégek sem közösködhetnek már kriptós vállalkozásokkal.

Ez leginkább a külföldi tőzsdéknek rossz, hiszen ők a török bankokkal nem működhetnek együtt, így a fintech vállalatokra kellett hagyatkozniuk.
A kormányzat a Thodex ügyében nem nyilatkozott. Az Ipari és Technológiai Miniszter a múlt hónapban még úgy fogalmazott, „a kriptoipar vonzza a csalókat, az állam pedig nem fogja hagyni, hogy az ilyen kockázatok mellett működjön az iparág”.
Egy tőzsdei exit scam az amúgy is szkeptikus kormány szemében csak ezt a nézőpontot fogja tovább erősíteni.

Olvastad már? A Baillie Gifford 100 millió dollárt fektet a Blockchain.com-ba

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Az ETFSwap (ETFS) a Solana (SOL), a Shiba Inu (SHIB) és a Dogwifhat (WIF) tovább erősödnek

Vendégbejegyzés Megkezdődik a verseny, hiszen négy neves kriptopénz, nevezetesen az ETFSwap (ETFS), a Solana (SOL), a Shiba Inu (SHIB) és a Dogwifhat (WIF) harcol az iparág...

4 érme, amit ne hagyj ki 2024 májusában

Vendégbejegyzés A kriptovaluták sebesen fejlődő világában az altcoinok a digitális valuta-ökoszisztéma kiemelkedő szereplőinek számítanak. A kripto portfóliójukat diverzifikálni kívánó befektetők igen gyakran fordulnak az altcoinokhoz, hiszen...

A Morgan Stanley megemeli a Bitcoin ETF-ek tétjét

A Morgan Stanley nemzetközi befektetési bank több alapnak is lehetővé akarja tenni, hogy felfedezzék a Bitcoin ETF-eket. A Morgan Stanley amerikai multinacionális befektetési bank benyújtotta az...

Miért szabott ki Oroszország tilalmat a kriptovalutákra?

2024. szeptember 1-jétől Oroszország szigorú korlátozásokat vezet be a kriptovaluták forgalomba hozatalára. A korlátozás azonban kizárja a joghatósága alatt kibocsátott eszközöket. Anatolij Akszakov lépésének célja, hogy...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!