Mi az a Bitmain, és mivel foglalkozik?

-

A Bitmain az egyik legnagyobb technológiai vállalat a kriptopénzek területén, amely világszerte elég nagy befolyással bír. A pekingi székhelyű vállalkozás bitcoint bányászik, ASIC chipeket gyárt, illetve az egyik legnagyobb bitcoin bányász poolt üzemelteti. A nagy piaci részesedés annak tudható be, hogy náluk készülnek a leghatékonyabb bányászhardverek.

Egy kis történelem

A vállalatot 2013-ban alapította Jihan Wu és Micree Zhan. Számos startup indult akkor, Zhan ASIC-gyártó javaslata azonban hatalmas sikert aratott. Megalakulásuk után nem sokkal a Bitcoin árfolyama meredek zuhanásba kezdett, melynek következtében számos társaság lehúzhatta a rolót. A Bitmain azonban túlélte, és folytatta munkáját.

Amikor a digitális arany iránti érdeklődés újra elkezdett növekedni, a Bitmain által gyártott Antminer S5 volt a legjobb elérhető hardver a piacon, ezzel pedig egyre népszerűbbé és kedveltebbé váltak. Minél több ember kezdte el használni a hardverüket, annál gyorsabban növekedett és fejlődött a vállalkozás.

Hasonló példát már számos vállalatnál láthattunk. Hogy ne menjünk messzire, elég megemlíteni az Intelt, amelynek processzorai jelenleg a világ számítógépeinek 70%-át működtetik.

Antminer – bányászhardver

A Bitmain elsődlegesen ASIC-chipekre épülő hardvereket gyárt. Ezek olyan számítógépek, amelyeket egy speciális feladat elvégzésre fejlesztettek ki. Ebben az esetben ez a feladat az olyan kriptopénzek bányászata, mint a Bitcoin, a Litecoin és a Dash.

A Bitmain ugyanakkor új Antminer hardvereket is kiadott ether és monero bányászatra, habár a Monero arra törekszik, hogy rezisztens legyen az ASIC-okkal szemben.

Antbleed Out – szoftver

Az Antbleed egy szoftver az Antmineren belül, amely megkönnyíti a Bitmain számára, hogy titokban távolról is ki tudja kapcsolni a berendezést. Az „árulást” 2017 áprilisa óta követik el, és rengeteg ASIC-ot használó bányász tudatosította már a problémát. Ha a Bitmain úgy dönt, elméletileg bármely, a szoftvert tartalmazó bányászgépet lekapcsolhatná, ezzel fenekestül felforgatva a teljes hálózatot. Ez akár azt is lehetővé tenné számukra, hogy átvegyék a Bitcoin hálózata feletti hatalmat, és teljesen irányításuk alá vonják a blokkok létrehozását.

A hivatalos álláspont szerint az Antbleed arra szolgál, hogy a hardver ellopása esetén le tudják tiltani a gépet. A vállalat elmondta ugyan, hogy soha nem tennének ilyet a felhasználó beleegyezése nélkül, ettől függetlenül a lehetőség adott. Véleményünk, illetve a közösség véleménye szerint is, az Antbleed bevezetése túlságosan is merész lépés volt a Bitmain részéről, hisz egy ilyen fajta lopásgátló nem összeegyeztethető a kriptopénzek decentralizált természetével.

Antpool és Hashnet

Azon felül, hogy a Bitmain ASIC-ot árul, hardvereit saját bányász pooljainak üzemeltetésére is használja.

A bányász poolok olyan számítógéphálózatok, amelyek együtt bányásznak kriptopénzeket. Minden résztvevő pénzjutalmat kap számítógépük teljesítményének függvényében. Az Antpool és a BTC.com a két legnagyobb ilyen pool, amelyek együtt a teljes Bitcoin hálózat hash rate-jének nagyjából 31,9%-át teszik ki. Mindkét vállalat a Bitmain tulajdonában van.

A Hashnet egy „felhőbányászatot” biztosító szolgáltatás, amely lehetővé teszi, hogy bárki bányászhardvert béreljen a vállalattól. Ezek a gépek egy bányászlétesítményben a bérlő számára bányásznak, amiért az pénzt kap. Bitmain esetében ezek a gépek az Antpoolon belül működnek.

A bányászat mellett egyébként a Bitmain együttműködik a Sophonnal, egy olyan vállalattal, amely a mesterséges intelligencia lehetséges alkalmazásait kutatja.

Összegzés

Ahogy telik az idő, egyre jobban láthatjuk, hogy a Bitmain Bitcoin feletti hatalma növekszik. Ez hatalmas előnyt jelent a többi társasággal szemben. Az önálló bányászhardverek és a masszív bányásztelepek a Bitcoin hálózatának egyik legnagyobb szereplőjévé léptették elő a vállalatot, ami a hash teljesítményt illeti. Az idő majd megmutatja, mennyire tudnak bánni az ezzel járó hatalommal és felelősséggel. Reméljük, hogy egyszer majd kialakul egy egészséges verseny is a piacon, amely megrengeti a vállalat pozícióját annak érdekében, hogy a kriptopénzek elsődleges tulajdonsága, a decentralizáció ne csak közvetlenül, de a vállalkozások révén is jelen legyen a szférában.

Forrás: kryptotrejder.sk

Legfrissebb bejegyzéseink

Miért emelkedik ma a Shiba Inu (SHIB) árfolyama?

A Shiba Inu a hét folyamán jelentős fejlődéssel visszaszerezte a 0,00002501 dolláros szintet. Az elmúlt 24 órában a Shiba Inu piaci értéke elérte a 0,00002501...

Felejtsük el a munkánkat: Ez az öt altcoin 2025-re egy jachtot fog érni Neked

Vendégbejegyzés A folyamatosan változó monetáris világban öt alternatív altcoin kivételes ígéretet mutat arra, hogy 2025-re jelentős pénzügyi nyereségre tehet szert. A 2024-es bikafutás teljes lendületében ezek a...

A Ripple vezérigazgatója továbbra is támogatja az Ethereumot

Mivel a SEC vizsgálja, hogy bizonyos ETH tranzakciók értékpapírnak minősülnek-e, a Ripple vezérigazgatója, Brad Garlinghouse egy Michael Arringtonnak adott interjúban támogatta az Ethereumot, hogy nem...

A Bitcoin bálnák egy nap alatt 2,8 milliárd dollár értékű BTC-t zsákmányoltak be

A Bitcoin 60.000 dollár alá történő visszahúzódása „buy the dip" lehetőségnek bizonyult a bálnák számára. A Bitcoin közelmúltbeli piaci korrekciója, amely a világ legnagyobb kriptopénzét az...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!