Mi az a Polkadot? (DOT)

-

A blokkláncok jelenleg egymástól elkülönülve üzemelnek.
A Polkadot megígérte, hogy létrehozza az átjárható blokkláncok internetét a decentralizált web számára. Vajon elég túl fába vágta a fejszéjét? Alább kiderül.

Mi az a Polkadot?

A Polkadot egy olyan hálózat, amelyet arra terveztek, hogy összekapcsolja a különféle hálózatokat.

Általában úgy hivatkoznak rá, mint egy többláncos hálózatra, mivel össze kapcsolatot teremt a blokkláncrendszerek között, ellentétben mondjuk a Bitcoinnal, amely teljesen különállóan üzemel.

Végső célja az, hogy minden egyes blokklánc számára keretrendszert biztosítson, egy kicsit úgy, mint azt a HTML teszi a weboldalak, böngészők és szerverek közötti kommunikációk lebonyolítására.

A mögöttes ötlet, hogy a rendetlen és magas költségekkel járó kriptobányászási folyamatok (beleértve a tranzakciók hitelesítését és a biztonság fenntartását) helyett lehetővé tegye a fejlesztők számára, hogy dappok és okosszerződések fejlesztésére fókuszálhassanak.

Érdekesség a Polkadotról

A Polkadot létrehozója Gavin Wood, az Ethereum társalapítója.

Miért fontos mindez?

Az innovatív és decentralizált rendszereket építő fejlesztőknek jelenleg sok munkát kell fektetniük az ilyen hálózatok létrehozásába fenntartásába.

Ez azt is jelenti, hogy az idejüket, a tehetségüket és az erőforrásaikat versenyképes hálózatok felépítésére pazarolják, mintsem hogy egy olyan szabványt hozzanak létre, amelyen mindenki megalkothatja a saját szolgáltatását.

A Polkadot célja tehát, hogy a fejlesztők számára lehetőséget biztosítson a blokkláncon történő értékteremtésre anélkül, hogy ehhez saját blokkláncot kellene létrehozniuk.

Hogyan működik a Polkadot?

A blokkláncok csatlakozhatnak a Polkadothoz és párhuzamosan működhetnek úgynevezett „parachain”-ekként, ennek révén pedig hozzáférhetnek a hálózat proof-of-stake tranzakcióhitelesítéséhez és biztonságához.

A hálózat úgynevezett „közvetítő lánc”-ában ellenőrzik a tranzakciók címeit, az adatokat pedig szabványosított módon tárolják, így minden egyes rendszer olvasni tudja azt. Ez az a hely, ahol az összes lánc megosztja a biztonságát.

A Polkadothoz kapcsolódó láncok ugyanúgy használhatják saját PoS-mechanizmusaikat, és eldönthetik, hogyan frissítik a kódjaikat, illetve futtatják az általuk választott dappokat és tokeneket.

Lényegében tehát egy olyan rétegről van szó, amely lehetővé teszi a hálózatok számára, hogy saját biztonságosságukat megőrizve más protokollokkal is együttműködhessenek.

Érdekesség a Polkadotról

A Polkadotot a Web3 Foundation és a Parity Technologies fejleszti, amelyeknek társalapítói között szerepel Gavin Wood és Jutta Steiner is.

Milyen problémákra jelent megoldást a Polkadot?

A blokkláncalapú rendszerek számára nagy problémát jelent egyrészt a skálázhatóság – a másodpercenként megvalósítható tranzakciók száma – másrészt az irányítás: hogyan kezeli a közösség a protokoll frissítéseit és változásait. A Polkadot célja, hogy mindkét problémát megoldja.

Rendelkezik a Polkadot saját kriptopénzzel?

Igen, a Polkadot hálózatának natív tokenje a DOT.

Ez lehetővé teszi annak tulajdonosai számára, hogy szavazhassanak a kód potenciális váltóztatásairól, amely aztán automatikusan frissül, ha a hálózati konszenzus eléri a megfelelő szintet.

A Polkadot nem régi fejlesztései

A Polkadot 2020 májusában indította el első mainnetjét, majd hamar a befektetők, fejlesztők és kriptokereskedők üdvöskéje lett.

Mindössze egyetlen év alatt már egy sor komoly frissítést futtattak le a hálózaton, néhány ezek közül:

  • Sikerült a negyedik legnagyobb kriptopénzzé kinőnie magát 40 milliárd dollárt is meghaladó piaci kapitalizációjával.
  • A régi DOT tokeneket 100 részre osztották, a kínálat 10 millióról egymilliárdra nőtt.
  • Új brandet kapott a Koto dizájnügynökségtől, amelyet a Polkadot Brand Bounty Programon belül a közösség is finanszírozott.
  • Drámai növekedést tudhat maga mögött a fejlesztői aktivitás tekintetében – már több mint 340 projektet fejlesztenek aktívan a platformon.

Mik a Polkadot céljai?

A Polkadot szeretne egy olyan alapkő lenni, amelyre minden blokklánc épül.

Az elképzelés, hogy a különálló blokkláncokat egyetlen hálózattal kapcsolja össze, amelyeken a különféle vállalkozások szabadon fejlesztgethetnek annak tudatában, hogy a fundamentumok stabilak.

Mi az a Polkastarter?

A 2020 végén útjára indított Polkastarter a Polkadotra épülő decentralizálttőzsde-platform, amelyet arra terveztek, hogy támogassa a láncközi tokenpoolokat és aukciókat.

Lehetővé teszi az új projektek számára, hogy egyszerűen gyűjthessenek tőkét fejlesztéseik elindításához és továbbfejlesztéséhéz.

A befektetők így biztonságos módon vásárolhatnak tokeneket egy egyszerű és intuitív felhasználói felületen.

A Polkastartert a POLS token működteti, amely irányítási jogokat ad, tranzakciós díjak kifizetését teszi lehetővé, valamint korlátozott tokenpoolokhoz ad hozzáférést.

A Polkadot jövője

A Polkadot már túl van egy sikeres elinduláson, és igencsak rövid idő alatt sikerült megszereznie a negyedik legnagyobb kriptopénz címét.

Most viszont szembe kell néznie az ezzel járó kihívásokkal, be kell bizonyítania, hogy valóban van helye ebben a világban, és hogy jobb, mint a konkurensei.

Azt ugyanis tudni kell, hogy nem ő az egyetlen olyan platform, amely a skálázhatóság, irányítási rendszerek és átjárhatóság fejlesztésén dolgozik.

A Dfinity például azt állítja, megoldotta a skálázhatóság problémáját, a WanChain pedig az átjárhatóság fejlesztésére hajt.

Mindenesetre a Polkadot legnagyobb kihívójának a Cosmost tartják, amely már 2014 óta dolgozik az interoperabilitáson.

Ez utóbbi sok mindenben hasonlít is a Polkadothoz, elindítására pedig egy évvel korábban, 2019 márciusában került sor.

Olvastad már? Mi az a Monero? (XMR)

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Bikás mém érmék: Pepe, Raboo és Bonk robbanásszerű emelkedésre készülnek

Vendégbejegyzés Az olyan mém érmék, mint a Pepe, a Raboo és a Bonk nem csak túlélnek, hanem virágoznak is, ami potenciális robbanásszerű emelkedésre utal. Különösen figyelemreméltó a...

Új funkcióval oldaná meg a Solana a hálózati túlterhelést

Az Anza, a Solana mögött álló fejlesztőcsoport a teszthálózaton egy új frissítés, az Agave v1.18.12 bevezetését javasolta. Ez az új verzió egy központi tranzakciós ütemezővel...

Jöhet a bitcoin ETF Ausztráliába is

Ausztrália spot Bitcoin ETF-jei az első három évben akár 3-4 milliárd dolláros tőkebeáramlást generálhatnak, legalábbis Jeff Yew, a Monochrome vezérigazgatója szerint, ha Ausztrália legnagyobb tőzsdéje...

Az ETFSwap (ETFS) a Solana (SOL), a Shiba Inu (SHIB) és a Dogwifhat (WIF) tovább erősödnek

Vendégbejegyzés Megkezdődik a verseny, hiszen négy neves kriptopénz, nevezetesen az ETFSwap (ETFS), a Solana (SOL), a Shiba Inu (SHIB) és a Dogwifhat (WIF) harcol az iparág...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!