Hoskinson: a Cardano 100-szorosan lehagyhatja a bitcoin decentralizációját

-

A bitcoin egyik alapvetése, hogy egy decentralizált technológia és ez a mai napig igaz: világszerte számos csomópont, fejlesztő, felhasználó, tőzsde és cég dolgozik a protokollon.
Charles Hoskinson, az Ethereum társalapítója azonban azt állítja, hogy új projektje, a Cardano hamarosan 100-szoros mértékben haladhatja meg a bitcoin decentralizációját.

A Cardano meghaladhatja a bitcoin decentralizációját?

Hoskinson az Altcoin Buzz kriptomédia cégnek adott interjút június 27-ét, ahol azt mondta, a Cardano „könnyen” lehagyhatja a bitcoint a bányászcsomópontok decentralizációja tekintetében.

 „Innen már csak egy ugrás az egész. Informatikai szempontból már bemutattuk, hogy 100-szor decentralizáltabbak tudunk lenni, mint a Bitcoin Core-csomópontok, vagyis a bányászcsomópontok. Könnyen le tudjuk hagyni.”


Hoskinson ugyan dicséretesnek tartja a bitcoin decentralizációját döntéshozás és fejlesztés tekintetében, de a bányászmodellel nem ért egyet.
Azonban egyelőre nem tudni, hogy a Cardano Foundation, az Input Output, vagy bármilyen egyéb a blokkláncon dolgozó szervezet meg tudja-e valósítani ezt a szintű decentralizációt.
Hoskinson szerint, ha már azon a ponton vagy, hogy több milliárd utalás és több millió aktív felhasználó van a hálózaton, akkor a teljes mértékű decentralizáció nehézkessé válik a blokkláncadatok mérete és a sávszélesség miatt.

A kínai kockázat

Amikor valaki azt mondja, hogy a bitcoinbányászás centralizált, akkor általában gyakran felmerül Kína, vezet bányaközpont.
Azt állítják, hogy ez logikus: szinte az összes bányászgép itt készül, a legtöbb bányászközösség kínai és a bányászfarmok többsége Kínában található.
A CoinShares becslése alapján a bitcoinbányászás körülbelül kétharmada Kína határain belül zajlik.
Brad Garlinghouse, a Ripple vezérigazgatója egyszer a következőt mondta a CNN-nek:

 „Kína irányítja a bitcoin blokkláncát. Négy kínai bányász felel a kapacitás 60%-ért, ezenkívül összesen 80%-ban kínai bányászok állnak a bitcoin és ethereum bányászása mögött.”

Eric Savics, podcastházigazda is kifejezte aggodalmát ez ügyben. Korábban azt írta, hogy ha a kínai kormány átveszi az irányítást a bányászszektor felett, akkor több kriptopénz jövőjéről is dönthetne.
Ezzel azonban nem mindenki ért egyet. Tuur Demeester, az Adamant Capital alapítója a következőt felelte Garlinghouse kommentjére:

 „Ezért is különösen fontos tanulmányozni a bitcoin történelmét. A kínai bányászok 2017-ben megpróbálták átvenni az irányítást a bitcoin blokklánca fölött (B2X láncelágazás), azonban nem sikerült egyetlen sornyi kódot sem megváltoztatniuk. Emellett a bányászközösségek nem egyenlők a bányászokkal és a hashráta csupán 60%-a származik Kínából.”

Olvastad már? A WHO legújabb figyelmeztetése a bitcoin bika piacát is megfékezheti

Forrás: cryptoslate.com
Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.
Legyen szép napotok! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

Májusban hirdetik ki, hogy mekkora kártérítést kell fizetnie a becsődölt Terraform Labs alapítójának

A SEC azt javasolta, hogy Do Kwon és a Terraform Labs körülbelül 5,3 milliárd dollárt fizessen vissza jogtalan nyereség, előzetes kamat és polgári büntetés címén,...

Újabb kódhibát találtak egy defi protokollban, de most negyedmillió dolláros jutalom járt érte

Egy kiberbiztonsági szakértőt 250.000 dolláros jutalmat kapott egy olyan defi sérülékenység felderítéséért, amelynek révén a hackerek a múltban milliókat lophattak el a különböző kriptovaluta protokollokból. Manipulálható...

Polkadot (DOT) technikai elemzés 05.02.

Prémium Polkadot (DOT) A legjobban teljesítők között a Polkadot ígéretes fellendülési lehetőséget mutat, mivel leküzdi a kínálati hullámot. A Polkadot (DOT) árfolyama a bikás fordulat lehetőségével lassan lendületet...

Lengyelországban terjeszkedik a Dél-afrikai VALR tőzsde

A VALR, Dél-Afrika legnagyobb kriptotőzsdéje hamarosan Lengyelországban is kínálni fogja kriptovaluta szolgáltatásait, és aktívan keresi a lehetőségeket más joghatóságokban is szerte a világon. A Reutersnek adott...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!