A Steemit, Justin Sun, és a fordítva megült ló esete

-

Az elmúlt napokban a magyar kriptós médiát is elborította a Steemit cég és a TRON összebútorozása által keltett hullámverés.
Különös tekintettel annak lefolyására, amelyet ninja stake, hatalomátvétel, és hasonló drámai hatású szavak körítésében olvashatunk.

Tovább bővült Magyarország legnagyobb bitcoin ATM hálózata. Keresd a CoinCash új ATM-eit a Konzolvilág üzleteiben is. A részletekért kattints!

Mivel a Kriptoworld maga, és jelen sorok írója is – ha nem is túl aktívan használja – rendelkezik steem-accounttal, nagyjából ismerjük a rendszert. Úgy néz ki, hogy itt most szinte mindenki fordítva ül a lovon.
Justin Sun felvásárolta a Steemit Inc., USA-székhelyű vállalatot, amely vállalat rendelkezik STEEM kriptopénzzel, ennek nagy része Steem Power formájában van lekötve.
Ez az úgynevezett ninja-mined stake. A nindzsa popkultúra szerint egy gonosz, sötét ruhás bérgyilkos, aki lesből csap le, és már tovább is áll. Drámai, ugye?
Akkor most nevezzük úgy, ahogy a kriptovilágban nevezni szokás ezt a tokenmennyiséget: premine, team-reward, dev-reward, stb.
Aki csak egyetlen pillantást is vetett tetszés szerinti ICO disztribúciós modelljére, az már találkozott ezen kifejezésekkel. Csak ott nem zavarta, és nem állt neki panaszkodni, hogy „jáj, ninja-mined, jön az apokalipszis!”.
Érthető, hogy kell valami, amiért utálni lehet a céget, csak az a fránya kettős mérce, ugye. Ugyanez a token mennyiség természetesen senkit nem zavart, amikor a steem-alapú dappok delegációként komoly, százezres mennyiségben kaptak belőle, fejlesztési támogatásként. Hosszú hónapokon vagy akár éveken keresztül.
Szóval Sun ezt megvásárolta, a polgárjog szerint ezzel az ő rendelkezésébe kerültek ezek a vagyoni eszközök. Itt jön a képbe az, hogy miért is fontos a Steem Power token a Steem blokkláncán.
A FAQ-ban világosan le van írva – magyarul is olvasható amúgy – az SP szerepe: ez adja a befolyást a hálózaton. Ez alapján ér valamit a júzer szava.

Nincs SP, nincs befolyás.

Ez sem ördögtől való dolog, a bitcoin-bányászok nyelvére lefordítva ez annyit jelent, hogy nincs hashrate, nem jön a blokk. Mert nyilván senki nem gondolja, hogy úgy lenne a helyes, hogy hash-elni ne kelljen, de azért coin papa jöjjön…
Szóval Sun vett magának egy zsák SP-t is. Ez az SP amúgy 1:1 arányban konvertálható steem-ből. A steem jelenlegi forgalomban lévő készlete nagyjából 360 millió, legutóbbi információim szerint az SP mennyisége pedig ezen belül 100 millió körül van.
Ezt azt jelenti, hogy 260 millió steemet NEM konvertáltak SP-be. Ezen tokenek tulajdonosai úgy döntöttek, hogy nem kívánnak a jelenleginél nagyobb befolyással lenni a hálózatra.
De ekkor jött Sun, és hirtelen ott volt a monitor túloldalán sok-sok millió aktívan használható SP. Ekkor megtörtént az, amelyet a külföldi sajtó olyan eufemizmussal ír le, hogy „kicsit visszafogták Sun erejét”. Pedig nyugodtan kimondhatjuk, hogy mi történt.
A top20 witness – ők a steem hálózaton a bányász és a full node szerepét egyaránt ellátják – egy fork segítségével inaktiválta a Steemithez köthető accountokon lévő SP-t. Tehát fogták a jogilag is pénzeszköznek számító tokeneket, és a jogszabályok alapján bejegyzett cég számláján zárolták azokat.
Ha ugyanezt bárki megteszi fiat pénzzel, a hatóságok rárúgják az ajtót, és hosszú időre kivonják a forgalomból. Ez jár ugyanis a lopásért. Sun eddig nem tett feljelentést, de nem lennék a witnessek helyében, ha a későbbiekben úgy döntene, hogy mégis.

Felhördülést keltett, hogy ezek után, tőzsdék segítségével, de le lettek cserélve a witnessek. Pedig egy jól körülhatárolható csoport, amely el tudja venni másoktól a tulajdonát, talán nem biztos, hogy jó helyen van egy ilyen pozícióban.
Kevés, a steemnél centralizáltabb hálózat létezik most kriptoföldén. Nincs ezzel baj, csak akkor ne tessék a decentralizáció mögé bújni. Lehet panaszkodni azon, hogy Justin Sun indokolatlanul, veszélyesen nagy befolyással rendelkezne, de nem szabad elfelejteni, hogy a felhasználók, witnessek többsége lemondott a saját befolyásáról, önként.
Eladták, vagy legalábbis likvid tokenként tartják a steemet, nem pedig SP-ben.
Nem tilos nagy SP-t tartani. Bárki vásárolhat, bárki nyomhat egy power up-ot. Érthető, hogy ez nem tetszik azoknak, akik nem ezt csinálják. De attól még bárki előtt szabad az út.
Néhányan már temetni kezdték a Steemitet, és éltetik a megacégnek ellenálló közösséget. Dícséretes. Csak tessék szépen észben tartani az egyértelmű üzenetet, amelyet a witnessek, és a közösség a nagyvilágnak címzett:
Nem számít, mennyi pénzt fektetsz be ebbe a buliba. Akármikor elvehetjük tőled az összeset.
Nos, fiúk, lányok, sok sikert a további üzletépítéshez! Lehet utálni Sunt, de a magántulajdon ilyen megsértése önmagában felérhet egy halálos ítélettel a bizniszben.

Olvastad már? A bitcoinok majdnem fele két éve nem mozdult

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.
Legyen szép napotok! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

WordPress pluginok veszélyeire figyelmeztet a SlowMist csapata

A SlowMist, egy ismert blokklánc-biztonsági cég nemrégiben adott ki riasztást a megbízható weboldalak ellen indított újabb támadási hullámról, melyek WordPress kiegészítők sebezhetőségeit használják ki. A támadók...

Bikás mém érmék: Pepe, Raboo és Bonk robbanásszerű emelkedésre készülnek

Vendégbejegyzés Az olyan mém érmék, mint a Pepe, a Raboo és a Bonk nem csak túlélnek, hanem virágoznak is, ami potenciális robbanásszerű emelkedésre utal. Különösen figyelemreméltó a...

Új funkcióval oldaná meg a Solana a hálózati túlterhelést

Az Anza, a Solana mögött álló fejlesztőcsoport a teszthálózaton egy új frissítés, az Agave v1.18.12 bevezetését javasolta. Ez az új verzió egy központi tranzakciós ütemezővel...

Jöhet a bitcoin ETF Ausztráliába is

Ausztrália spot Bitcoin ETF-jei az első három évben akár 3-4 milliárd dolláros tőkebeáramlást generálhatnak, legalábbis Jeff Yew, a Monochrome vezérigazgatója szerint, ha Ausztrália legnagyobb tőzsdéje...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!