A Bitcoin protokollja elemezhető a bűnözők nyomon követése céljából

-

Miközben erősen tartja magát a tudat a digitális valuták anonimitásával és titkosságával kapcsolatban, addig egy New York-i vállalat úgy gondolja, a blokklánc adatai kibogozhatóak, a gyanús fiókok pedig felderíthetőek.

Anonim? Annyira nem is

Egy július 27-i Fortune-jelentés szerint a Chainalysis blokkláncbiztonsági vállalat rendelkezik egy kiberbiztonság-szakemberekből és számítógép-kutatókból álló csapattal, akik a bitcoin protokollját vizsgálják annak érdekében, hogy bűntevékenységeket állapítsanak meg.

Állítólag a bűnüldözés illetve a pénzügyi figyelők is hivatkoznak a vállalat munkájára különböző bűncselekmények feltáráskor, amely jelzi, hogy a blokklánc ünnepelt változtathatatlansága műszakilag anonim ugyan, de viselkedésszerűen átlátható.

A Chainalysis úgy működik, hogy nyomon követi az alfanumerikus hash kulcsokat, amelyek minden egyes pénztárca esetében egyediek, és ezeket a kulcsokat olyan fiókokhoz köti, amelyek gyanús tevékenységeket mutatnak.

Ezek az adatok elegendőek a bűnüldözők számára, hogy utat találjanak a felhasználó személyazonosságához, amelyek végül elvezetnek a bűnöző valódi kilétéhez.

A publikáció idéz egy 2015-ös esetet, amikor a Chainalysis lefolytatta a Bitcoin protokolljának egy törvényszéki elemzését, hogy segítsenek az FBI-nak két korrupt szövetségi ügynök feltárásában, akik mulatságos módon bitcoint loptak egy online drogpiac üzemeltetőjétől.

Egy másik startup, a kaliforniai CipherTree is egy radikális megközelítést alkalmaz a blokklánc-kriminalisztikával kapcsolatban.

A vállalat zsarolóvírusokkal fertőzi meg szervereit, majd közzéteszi azokat.

Amikor a hackerek és kiberbűnözők megpróbálják helyrehozni a rendszert és megszerezni a bitcoint, a CipherTree elegendő számítási teljesítménnyel nyomon követi a tevékenységet, és meghatározza az IP-címet, illetve a tárca címeit.

Nem csak a Bitcoin követhető nyomon

A Chainalysis vezérigazgatója, Michael Gronager úgy gondolja, hogy a bűncselekmények felderítése viszonylag egyszerű, mivel jelenleg „nem sokan alkalmazzák” a módszereiket.

Megjegyzi azonban, hogy az olyan adatvédelem-központú kriptopénzek, mint például a ZCash, továbbra is nehezen követhetőek nyomon, mivel a tranzakciók nem hagynak maguk után kulcsokat.

Tom Robinson, a londoni Elliptic igazságügyi cég társalapítója azonban úgy gondolja, hogy az „olyan valuták, mint az Ethereum, Litecoin és Ripple gyorsan terjednek”, akárcsak az úttörő kirptopénz, lehetővé téve ezzel a bűncselekményt „bármivel, ami csak értéket tárol.”

Ettől függetlenül az igazságügyi cégek feladata nem csak a bűncselekmények felderítése, hisz ugyanúgy segítenek a pénztárca-szolgáltató vállaltoknak, valamint a váltóknak az ügyfél átvilágítási (KYC) illetve pénzmosás ellenes (AML) rendszerek bevezetésében.

Tom Mason, az S&P Global Market Intelligence elemzője szerint:

„Ezek a törvények eddig is, és továbbra is akadályokba ütköznek az inkumbens pénzügyi intézmények számára, hogy még elfogadóbbakká váljanak a digitális valutákkal szemben.

Érdekes módon, a biztonsági hatóságok és ügyvédi irodák nem csak a biztonsági kutatásokból jutnak haszonhoz.

A feltörekvő piac bitcointevékenységének felderítése egy jó mutató lehet a befektetők számára, hisz jelezheti, ha az ország gazdasági helyzete nehéz állapotban van, a polgárok pedig a digitális valuták felé fordulnak – az igény növekedése pedig változatlanul áremelkedéshez vezet.

Forrás: btcmanager.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Májusban hirdetik ki, hogy mekkora kártérítést kell fizetnie a becsődölt Terraform Labs alapítójának

A SEC azt javasolta, hogy Do Kwon és a Terraform Labs körülbelül 5,3 milliárd dollárt fizessen vissza jogtalan nyereség, előzetes kamat és polgári büntetés címén,...

Újabb kódhibát találtak egy defi protokollban, de most negyedmillió dolláros jutalom járt érte

Egy kiberbiztonsági szakértőt 250.000 dolláros jutalmat kapott egy olyan defi sérülékenység felderítéséért, amelynek révén a hackerek a múltban milliókat lophattak el a különböző kriptovaluta protokollokból. Manipulálható...

Polkadot (DOT) technikai elemzés 05.02.

Prémium Polkadot (DOT) A legjobban teljesítők között a Polkadot ígéretes fellendülési lehetőséget mutat, mivel leküzdi a kínálati hullámot. A Polkadot (DOT) árfolyama a bikás fordulat lehetőségével lassan lendületet...

Lengyelországban terjeszkedik a Dél-afrikai VALR tőzsde

A VALR, Dél-Afrika legnagyobb kriptotőzsdéje hamarosan Lengyelországban is kínálni fogja kriptovaluta szolgáltatásait, és aktívan keresi a lehetőségeket más joghatóságokban is szerte a világon. A Reutersnek adott...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!