A Delphi Digital legutóbb publikált negyedéves makrogazdasági áttekintése rávilágít néhány indokra, hogy a bitcoin hosszú távon miért fogja folytatni az emelkedést.

Hosszú távú bitcointartás

A tanulmány szerint a bitcoin eladói nyomása főleg a rövid távon érdekelt tulajdonosok felől jön. Ez azt jelenti, hogy az elkötelezett bitcoinhívők között a hosszú távú megtartás az elterjedt.

Az elemzőcég által készített UTXO analízis megmutatja, hogy az idei második negyedévben tapasztalt rali ezeknek a rövid távú érdekeltségeknek köszönhető. Ebben az időszakban 4000-ről egészen 13 ezer dollárig emelkedett az árfolyam.

Ahogy a sajtóban már megjelent, a bitcoin „érintetlen” hányada (az a kibányászott mennyiség, amely régóta nem mozdult meg, nem végeztek vele tranzakciót) rekordmagas, 21,6%-os arányt ért el.

A hosszú távú tartás, és az elveszett koinok csökkentik a piacon elérhető mennyiséget, amelyet a 21 milliós total supply amúgy is behatárol. Ezek pedig hiányt idéznek elő, tovább növelve az egységárat.

Az enyhítéspárti monetáris politika pozitív a bitcoin számára

A Delphi Digital azt is kiemelte, a nemzetközi pénzrendszerben tapasztalható enyhítéspárti pénzpolitika hosszú távon szintén BTC-áremelkedéshez vezet.

A jelentésből kiemelve:

„Mindegy melyikről beszélünk, a központi bankok világszerte kamatvágásba fogtak, miközben a gazdaság lassul, és lassan növekszik az infláció. A FED egy évtized óta először csökkentette 0,25%-kal az alapkamatot, ahogy az inflációs nyomás megkövetelte.”

Ezek az intézkedések növelik a piacok likviditását. Ez ahhoz is vezethet, hogy több pénz áramlik be a bitcoinba, erős hátszelet adva az árnövekedésnek.

Világgazdasági lassulás

Az elemzés alapján az USA gazdasági recessziójának esélye gyorsan nő. Ezt a veszélyt pedig csak súlyosbítja a központi bankok világszerte tapasztalható lazítási pénzpolitikája.

Mivel a bitcoin nem rendelkezik olyan historikus adatokkal, amely alapján megbecsülhetnénk, hogyan fog viselkedni egy recessziós gazdasági környezetben, a Delphi Digital csapata az aranyat tekinti használható analógiának. Szerintük ugyanis amikor a hozamok esnek, az arany ára emelkedik.

Ha pedig megnézzük az USA gazdaságának hozam-mutatóit az előző 10 évből, láthatjuk a csökkenő tendenciát. Ez pedig jól ismert előjele egy gazdasági recessziónak.

A „biztos menedék” státusz növeli az árfolyamot

Ilyen komor gazdasági kilátások közepette a Delphi Digital csatlakozik azokhoz, akik a bitcoint, mint menekülőeszközt tartják számon.

Rövid távon, a többi eszközosztállyal együtt a megnövekedett likviditás pénzáramlást hoz a bitcoinba.

Mindazonáltal, ahogy a mainstream piacok összehúzódnak, a „smart money”, azaz az élelmes befektetők, spekulánsok a bitcoint fogják választani a hagyományos piacok bizonytalansága helyett:

„Ha a bitcoin, az eddigiekkel ellentétben úgy fog tovább szerepelni, mint digitális arany, meg fogja ragadni a befektetők figyelmét, főleg, ha a FANG-cégek (Facebook, Amazon, Netflix, Google) még inkább túlvetté, drágává válnak. Most egyszerűen a bitcoin rendelkezik a legnagyobb növekedési potenciállal az összes létező eszközosztály közül.”

Mi a te hosszú távú árfolyamjóslatod? Mondd el kommentben!

Forrás: bitcoinist.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép estétek! 🙂