Sokszorosára növeli a minimálbért Venezuela

-

Nicolas Maduro, Venezuela elnöke bejelentette, hogy a petróhoz kötődően megemeli az országban dolgozók minimálbérét.

A II. munkáskongresszuson Maduro elárulta, hogy a fizetés új értéke fél petro, a nemzeti kriptovaluta lesz, amely most közel 59 dollárt ér.

Ez közel 1800%-os növekedést jelent a korábbi, mindössze hét venezuelai bolivar (VES) összeghez képest

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Minimálbér-emelés a „fenntartható fellendülés” megteremtése érdekében

Nicolas Maduro, Venezuela elnöke bejelentette a venezuelai munkavállalók havi minimálbérének emelését.

Maduro elárulta, hogy ennek a javadalmazásnak az értéke mostantól körülbelül fél petro lesz, a nemzeti kriptovaluta, amely mögött az olaj és más természeti erőforrások állnak. A nyilatkozatot Maduro a II. munkáskongresszuson tette, ahol az állami dolgozókkal beszélt.

A havi fizetésemeléssel kapcsolatban Maduro kijelentette:

A minimálbér a legbehatóbb és legpenészesebb seb, mert a nemzeti jövedelemtől függ. Létrehoztunk egy tervet, amelyet vitára bocsátok, hogy a minimálbér, az összes bértábla és a kollektív szerződések helyreállítására törekedjünk.

A hivatalos petro lap szerint az új havi bér körülbelül 29,10 dollár lenne. Maduro nem jelentette be, hogy ez az emelés mikor lép hatályba.

Azt azonban kijelentette, hogy sok munkavállaló már most is többet keres, mint ez az újonnan bejelentett minimálbér.

Kifejtette:

„Sok fizetés, amit az utcán fizetnek, különösen a magánszektorban, már most is 100 vagy 150 dollár körül van, mert dollárban adják el a termékeiket, dollárban szednek be és adót fizetnek nekünk. Jó adót szedünk be, jobbat, mint korábban.”

Kétségek és „petronyomtatás”

Nem ez az első alkalom, hogy Maduro a nemzeti kriptovalutához kötött minimálbér-emelésről tájékoztatja a közvéleményt.

2018-ban jelentett be egy béremelést, amely a havi minimálbért fél petróra, azaz akkoriban körülbelül 1800 VES-re emelte.

Időközben azonban lecsapott az infláció, és a bér VES-ben kifejezve változatlanul maradt, ami a venezuelai munkavállalók vásárlóerejére negatív hatással volt.

A helyi médiában megfogalmazott kételye volt, hogy a venezuelai kormány a petro dollárértéke szerint fogja-e fizetni ezeket a béreket, vagy ez csak időleges elszámolási egységként lesz használatos.

Felmerült annak a lehetősége is, hogy a nemzeti bankok forrásainak felhasználásával közvetlenül petróval fizessék ki a dolgozókat, de Maduro beszédében egyiket sem pontosították.

Ez része annak a megújult petró-törekvésnek, amelyet a nemzeti kormány igyekszik vezetni.

A nemrég jóváhagyott adó, amely a dollárban és minden olyan kriptovalutában történő fizetéseket érinti, amelyet nem a kormány bocsátott ki, nem vonatkozik majd a petróval történő fizetésekre és tranzakciókra, ami ésszerű választássá teszi azt a fizetésekhez.

A petro új szerepéről Maduro kijelentette:

(…) a pénzügyi szuverenitás kérdésében, a pénzügyi tranzakciókhoz, a pénzügyi blokád leküzdéséhez.

Olvastad már? Viharos hétvégén van túl a bitcoin és az ethereum: technikai elemzés

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

„A Solana az új Ethereum” – Íme, miért gondolja ezt ez a vezető

A Solana (SOL) decentralizált tőzsdei (DEX) tevékenysége rekordot döntő tranzakcióvolumen-emelkedésnek volt tanúja, ami egybeesett a szélesebb kriptopénzpiaccal. Különösen a Solana heti DEX volumene meghaladta a 13,3...

A Dogecoin (DOGE) megfordítja az évet?

Több éves eseménytelennek tűnő oldalazó mozgás után úgy tűnik, hogy a Dogecoin jelentős fordulatot hajt végre, ami egy közelgő hosszú távú trendváltás jele lehet. A Dogecoin...

Altcoinok, amelyekkel milliókat kereshetsz 🚀 Valódi 100x lehetőség

Vendégbejegyzés A Bitcoin blokkjutalmának felére csökkenése izgalmat kelt a kriptoközösségben. Többen úgy vélik, hogy ez hatalmas értéknövekedést indíthat el, ami akár 200.000 dolláros csúcsokat is elérhet. Az optimista...

1,1 millió napi felhasználó a Polygonon: Mi lesz a MATIC következő lépése?

A Polygon (MATIC) lánc 2024-ben nagyobb felhasználói részvételt és likviditási infúziót tapasztalt, ami a szélesebb piacot arra késztette, hogy felfigyeljen rá. A Polygon a stablecoin kínálat...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!