3,7 millió dollárnyi bitcoint kerestek zsarolóprogramjukkal a hackerek

-

Egy hírhedt zsarolóprogram, a Ryuk számos nagy jelentőséggel bíró szervezetet támadt már meg. Most az is kiderült, mennyit kerestek

Olvastad már? Beújít a legnagyobb svájci bank a kriptopénzekkel

Death Note koppintás

A Ryukot egy Grim Spider nevű csoport készítette és azzal robbant be a köztudatba, hogy számos szervezet adatait törte fel és titkosította. A csoportról korábban azt gondolták, hogy egy szervezett észak-koreai csapat lehet, mivel a Ryuk egy korábbi Hermes nevű vírushoz hasonló módon támadott. Azóta ezt a feltételezést cáfolták.

A csoportról annyi már kiderült, hogy valószínűleg hatalmas japán anime és manga fanok. Ryuk ugyanis egy kitalált karakter a Death Note nevű animében, aki unalmában azzal üti idejét, hogy halállistákat teljesít.
A Grim Spider már tavaly óta „halállistákat” közöl, adatbázisokat és biztonsági másolatokat támadva, melyekért váltságdíjat követel kriptopénzek formájában. A csapat egy jelentős kanadai étteremláncot támadt meg korábban, és bitcoinban követelték a váltságdíjat.
Arra figyelmeztették a Recipe Unlimited étteremláncot, hogy kihasználtak egy biztonsági rést és „a legerősebb katonai algoritmusokkal titkosították az adataikat”.

„A végső ár azon múlik, milyen gyorsan válaszoltok” írta az üzenet, minden egyes nap késlekedés további 0.5 bitcoint jelent.

Egyre merészebb célpontok

A Grim Spider az összes eddigi támadását nagy cégek és kormányok intézetei ellen indította. Korábban több ezer gépet fertőztek meg a TrickBot nevű vírussal, ezután kiválogatták, mely számítógépek tartoztak fontos emberekhez, majd ez alapján folytatták támadásaikat.

Második lépésként zárolták az áldozatok merevlemezét és titkosították azok tartalmát, váltásdíjat követelve. A díj mértéke áldozatonként változó, a McAfee & CrodStrike elemzése szerint több mint 3,7 millió dollárnyi bitcoint szereztek eddig.
A CrowdStrike a következőt írta:

„Az eddigi megfigyelt legkisebb váltságdíj 1,7 bitcoin és a legnagyobb 99 bitcoin volt. Legalább 52 különböző tranzakciót figyeltünk meg 37 különböző bitcoincímen keresztül (a cikk írásakor), eddig összesen 705,8 bitcoint utaltak a Grim Spidernek, ami több mint 3,7 millió dollárt ér.

 
Forrás: btcnn.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Telegramon. Legyen szép napod!

Legfrissebb bejegyzéseink

Az Ethereum Alapítvány fontos bejelentést tesz közzé

Az Ethereum Alapítvány kulcsfontosságú bejelentést tett, amely inspirálni fogja a kutatást és fejlesztést a Zero-Knowledge proof-ok és a ZK L2 szabványok területén. A ZK finanszírozás első...

Miért lesz beleszólása az intézményeknek a BTC jövőjébe?

A CryptoQuant adatai szerint február eleje óta megugrott az 1000 és 10.000 Bitcoint (BTC) tartalmazó Unspent Transaction Outputs (UTXOs) száma. A BTC UTXO egy olyan mérőszám,...

A legjobb kriptók, amit a Bitcoin feleződése előtt meg kell vásárolni

Vendégbejegyzés A Bitcoin feleződésének közeledtével, amely várhatóan 2024 áprilisában bekövetkező jelentős esemény, a kriptopiac reflektorfénybe került, és a befektetők élénken figyelik a lehetséges elmozdulásokat, amelyek történelmileg...

Polygon (MATIC) technikai elemzés 02.22.

Prémium Polygon (MATIC) A Polygon Foundation szerződése szerdán az utolsó 273 millió MATIC tokent is kiosztotta, ezzel véget ért a vesting időszak. Ez a fejlődés azt jelenti, hogy...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!