24,000$-os BTC Iránban – mi lehet az oka?

-

A világon Iránban a legdrágább a Bitcon. A magas devizahitelek, különböző gazdasági szankciók és a kriptovaluták szabályozásának javítása jelentik a azokat egyre ideálisabb feltételeket, amelyek némi spekulációval megfűszereze az egekbe emelték a kriptopénz árát az országban.

A hatalmas bika tendenciát az éppen zuhanórepülést végző rial és az új politikai döntések, – mint például Hassan Rouhani elnök azon nyilatkozata, amivel jóváhagyta a bitcoin iráni bányászatára vonatkozó terveket – indították el.

Ezáltal történhetett meg, hogy az EXIR iráni tőzsdén a BTC értéke bőven az eddigi ~20.000$-os csúcsérték fölé emelkedett – a pénzváltón az ügyfelek 24.000$-ért válthatnak. Az ország lakosai mint nagyszámú új befektetők, jelentős összeget helyeztek a kriptovalutába, hogy így óvják az egyre csak gyengülő helyi pénznemben tartott megtakarításaik értékét.

Az EXIR tweetjében olvasható, hogy „a bitcoin iráni emelkedése a rial dollárral szembeni folyamatos gyengülésének köszönhető”. Az amerikai dollárt egyébként Teherán utcáin 138.000 IRR (iráni rial) ellenértékben váltják, amely a Reuters jelentése alapján a hivatalos 42.000 IRR árfolyamnál 230%-kal magasabb.

A bányászat „legalizációja”

Szeptember első keddjén Irán bejelentette, hogy a következő három héten belül elkezdődik a bitcoin és más kriptovaluták bányászatának iparágként történő elismerése. Az leendő ipar szabályozási tervezetén az iráni jegybank dolgozik – mondta Abolhassan Firouzabadi, az iráni digitális ügyekkel foglalkozó legfelsőbb tanács főtitkára.

A központi bankhoz tartozó IBENA hírügynökség riportjában Firouzabadi azt nyilatkozta, hogy a kriptovaluták alkalmazásának célja a Teherán és partnerei közötti kereskedelem zökkenőmentesítése, különösen az új amerikai szankciók fényében, de a jogalkotás célja a bányászattal kapcsolatban még nem körvonalazódott ki teljesen.

A hatalmas rés, amely Irán esetében a hivatalos tőzsdéken és az „utcán” jegyzett árfolyamban látható, kitűnően mutatja mekkora nyomást helyeznek a kriptogazdaságra az amerikai szankciók.

Az iráni EXIR tőzsdén a coinmarketcap.com-on jegyzett ~7017$-os árhoz képest 240%-os haszonnal kereskednek, és az EXIR kommunikációja alapján ráadásul az árfolyam az elmúlt három hétben 40%-os emelkedést produkált, amely sokkal magasabb mint a globálisan jegyzett tendencia.

Irán egyébként a világ harmadik legnagyobb olajtermelője, és a kriptovalutákban bízik a szintén amerikai szabályozások következtében történt, olajkereskedelmet nehezítő körülmények ellensúlyozása terén is.

Ezzel a viselkedéssel az ország nem egyedülálló, és nem is az első, hiszen februárban Venezuela is létrehozta saját digitális pénznemét, a Petrót, amely mögött beszédes módon olajfedezet állt. Azonban ez a coin jelenleg még nem talált befektetőre. A kereskedelmi piacon jelenleg gátoló tényező, hogy az USA megtiltotta állampolgárainak a Petróba történő befektetéseket.

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségi média-felületeken.Ne hagyja ki a többi hírt, és iratkozzon fel hírlevelekre. Ne felejtse el nyomon követni oldalunk a Facebookon az Instagramon és a Twitteren .

Forrás: news.bitcoin.com

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitwise benyújtotta Ethereum ETF kérelmét

A Bitwise, az egyik vezető kriptopénz vagyonkezelő S-1 formanyomtatványt nyújtott be az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez egy spot alapú Ethereum ETF elindítása érdekében. Ha jóváhagyják, a...

Binance Coin (BNB) technikai elemzés 03.28.

Prémium Binance Coin (BNB) A Binance Coin (BNB) múlt heti árfolyam-emelkedése a Chaikin Money Flow (CMF) lefelé irányuló trendjével együtt medvés divergenciát hozott létre, ami potenciális árfolyam-fordulatra...

Ezek a kriptók gazdaggá tesznek ezen a bikafuttatáson

Vendégbejegyzés A Bitcoin feleződése élénk vitákat váltott ki a kriptoközösségben, és sok szakértő jelentős árfolyam-emelkedésre számít. Ezt a fejleményt alapul véve bizonyos kriptovaluták készen állnak arra, hogy...

„A Solana az új Ethereum” – Íme, miért gondolja ezt ez a vezető

A Solana (SOL) decentralizált tőzsdei (DEX) tevékenysége rekordot döntő tranzakcióvolumen-emelkedésnek volt tanúja, ami egybeesett a szélesebb kriptopénzpiaccal. Különösen a Solana heti DEX volumene meghaladta a 13,3...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!