Közel két éven keresztül, 2021 januárja és 2022 májusa között az Ethereum hálózat átlagos gas díja nagyjából 40 dollár volt. A költség 2022. május 1-jén volt a legmagasabb, 196,64 dolláros átlagos napi díjjal.

Az Ethereum (ETH) ökoszisztéma legnagyobb akadályát a mainstream dominanciája felé vezető úton gyakran a rendkívül magas tranzakciós díjaknak vagyis gas díjaknak tulajdonítják, amelyeket egy tranzakció végrehajtásához feltétlenül szükséges megfizetni.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Azonban azzal, hogy az Ethereum átlagos gas díjai 0,0015 ETH-ra csökkentek, ez a narratíva megváltozni látszik.

Az Ethereum blokkláncon az átlagos tranzakciós díj 0,0015 ETH-ra, azaz 1,57 dollárra csökkent – ilyen alacsony értéknek korábban 2020 decemberében örülhetett a kriptoközösség.

Azonban 2021 januárjától kezdve az Ethereum-tranzakciók feldolgozásának költsége megugrottak a non-fungible tokenek (NFT), a decentralizált pénzügyek (defi) és az ígéretes bikapiac körüli hájp miatt.

Közel két éven keresztül, 2021 januárja és 2022 májusa között az Ethereum hálózat által igényelt átlagos gas díj nagyjából 40 dollár volt, a legmagasabb gas költséget 2022. május 1-jén regisztrálták, 196,64 dolláron – derül ki a BitInfoCharts adataiból.

A gas díjak hirtelen esését alátámasztva a Cointelegraph szombaton felfedte, hogy a napi NFT-eladások is egyéves mélypontra csökkentek. Az NFT-ökoszisztéma júniusban az év legrosszabb teljesítményét könyvelhette el, mivel a napi eladások száma nagyjából 19.000-re esett, 13,8 millió dolláros becsült értékkel.

NFT-eladás, Ethereum, chart, grafikon
Napi NFT-eladások száma 2021 és 2022 június között. Forrás: NonFungible.

2021 novemberében, még akkor, amikor számos befektető felháborítóan magas gas díjakról számolt be, az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin közzétett egy „decrease-cost-and-cap” javaslatot a hálózat példátlan mértékű terhelésének csökkentése érdekében.

Buterin egy rövid távú megoldást javasolt a rollup költségek további csökkentésére egy blokkonkénti calldata limit bevezetésével.

Forrás: Cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!