2018 első félévének hackertámadásai – 3. befejezőrész

-

                                                       BitGrail: Kezdődjék a vádolgatás (és a perek)
Mikor: Február
Mennyit: 17 millió XRB tokent
Következmény: Cégek tárcáinak lefoglalása bíróságon keresztül

 

 

Február 8-án, az olasz kriptovalutaváltó BitGrail azt állította, hogy 195 millió USD értékű Nano (XRB, korábbi nevén Raiblocks) kriptovalutát loptak el ügyfeleitől, ami talán a leghomályosabb hack ezen a listán, mivel még mindig oda-vissza vádolgatás folyik a BitGrail alapító Francesco Firano és a Nano fejlesztői csapata között.

Lényegében, az azt követő napon, hogy a BitGrail-t meghackelték és 17 millió XRB tokent csapoltak le az váltó tárcájából, a Nano fejlesztői kiadtak egy hivatalos közleményt, melyben leírják, hogy a BitGrail tulajdonosa és kezelője, Francesco „The Bomber” Firano azt kérte, hogy változtassák meg a digitális érme főkönyvét.

”[…] Firano tájékoztatott minket a BitGrail pénztárából hiányzó pénzeszközökről. A Firano által javasolt lehetőség az volt, hogy módosítsuk a főkönyvet annak érdekében, hogy az fedezze a veszteségeit – ami ugye nem lehetséges, és nem is az az irány, amit mi valaha is követnénk.”- jegyezte meg a Nano egy Medium-os posztban.

A Nano csapata ez után állítólagos bizonyítékot szolgáltatott arra vonatkozóan, hogy a pénzkivonások egy része 2017 októberében történő hackelés eredménye volt. Firano tagadta ezeket a vitatható állításokat, mivel a Nano nem rögzíti a tranzakciós időpontokat közvetlenül a blokkláncra. Külön elmondta, hogy a tranzakciókat valahogy eltávolították és helyreállították egy későbbi időpontban, ami technikailag nem elérhető a blokklánc természete miatt.

A Cointelegraph-fal készített interjúban Firano azt is kijelentette, hogy „lehetetlen visszafizetni az ellopott összeget”, és azzal érvelt, hogy a Nano időbélyeg-technológiája és block explorere nem megbízható. A Nano a blokklánc hálózatának csomópontjait újraszinkronizálta, és minden január 19. előtti hiányzó blokkját vagy tranzakcióját időbélyeggel látta el. Ez arra enged következtetni, hogy minden tranzakció pontosan feljegyzett volt.

Mindazonáltal a BitGrail felhasználók még mindig nem kaptak végleges tájékoztatást arról, hogy pontosan mi vezetett az incidenshez, ezért a bírósághoz fordultak. Április 5-én az Egyesült Államokban a befektetők pert indítottak. A Nano csapata támogatta őket, majd kijelentették, hogy még az ügyvédi költségek kifizetésében is segíteni fognak azoknak, akik a BitGrail ellen pereskednek.

Márciusban, a jogi nyomást követően, a BitGrail bejelentette terveit a felhasználók kártalanításával kapcsolatban, azzal a feltétellel, ha a felhasználók visszavonják a váltó ellen benyújtott keresetüket. Sajtóközleményben a BitGrail azt mondta, hogy „a platform használatához a lopás áldozatai számára kötelező egy elszámolási megállapodás aláírása. Ez utóbbi kötelezi a felhasználóktól a mindenfajta jogi eljárásra vonatkozó kifejezett lemondást, melyet egy formanyomtatványon keresztül kell hivatalosítani. ”

Így, a BitGrail, hogy kártalanítsa a felhasználókat, létrehozott egy tokent, a BitGrail Shares-t (BGS). Az érintett ügyfeleknek az elvesztett összeg 20%-át XRB-ben, a maradék 80%-ot pedig BGS-ben térítették vissza. Mindazonáltal, a BitGrail továbbra is azt állítja, hogy nem vállalnak felelősséget a támadásért, még mindig a Nano-t és az állítólagos protokoll problémáit hibáztatják.

Június 15-én a BitGrail ügye ismét újabb fordulatot vett, mivel a cég tárcájában tárolt BTC-t az olasz hatóságok elkobozták. A pénzeszközöket június 5-én a Velencei Bíróság végzésével távolították el, de nem említik a lefoglalt eszközök aktuális értékét. A bírósági végzést a BitGrail hackertámadásának áldozatai által benyújtott petíció indította.

Kisebb hackek: MyEtherWallet, BlackWallet és Binance

Januárban egy DNS-rablás oda vezetett, hogy 400.000 dollár értékű Stellar Lumen (XLM) digitális érmét loptak el a Blackwallet.co pénztárából. A támadók átvették az irányítást az ellátó tárhely szervere felett és úgy változtatták meg a beállításokat, hogy az érméket az ő címükre küldje el.

Hasonlóképpen, 150 000 dollár értékű ETH-t loptak el áprilisban a MyEtherWallet (MEW) DNS támadásakor. A támadás felidézte a januári MEW DNS-hackjének állításait, melyet az Ethereum Blue, az altcoin fejlesztői mondtak. A MEW csapata akkor tagadta az állítást, ”ostoba hazugságnak” nevezték.

Március 7-én, a világ legnagyobb kriptovaluta-váltójának ügyfeleit, a Binance felhasználókat egy harmadik féltől származó szoftver hackelte meg. Ez jogosulatlan tranzakciókat indított a számlájukból. Ugyanakkor a Binance vezérigazgatója, Changpeng Zhao hamarosan kijelentette, hogy az összes felhasználó pénzeszköze biztonságban van, és a váltó visszatért a rendes kerékvágásba. Március 11-én Binance azt mondta, hogy 250.000 dollárt kínál Binance Coin-ban (BNB) annak, aki olyan információkat szolgáltat, amelyek a támadó jogszerű letartóztatásához vezetnek.

 

Vége………………….

 

Ha tetszenek a posztok és az oldalam szeretnéd támogatni a munkámat, akkor itt megteheted:

BTC: 37Vhz41ZecsMqmDkCntAmY8JUsu6Jp32DC

LTC: MGfcUc7YSHLbYuoEEaoFvhZBLRW1KuSnRE

ETH: 0x7A653baD688C5c09C2D8A4A1eb39C1505e48CaCd

KÖSZÖNÖM!

 

Forrás: cointelegraph.com

 

2 HOZZÁSZÓLÁS

Hozzászólások lezárva.

Legfrissebb bejegyzéseink

A legjobb altcoinok, amelyekkel májusban 10x profitot lehet elérni

Vendégbejegyzés A kriptopiac zsong az aktivitástól, ahogy a 2024-re várt bikafutás beindul. Többen keresik a következő nagy mozgatórugót, amely jelentős hozamot hozhat. Ebben a cikkben közelebbről megvizsgálunk...

Óriási 10.911 ETH landol a Coinbase-en, mi áll a mozgás hátterében?

A kriptopénz közösséget lázban tartja a spekuláció, mivel két különálló tranzakcióban jelentős mennyiségű Ethereum (ETH) került a Coinbase-re, azaz az Egyesült Államok vezető kriptopénz tőzsdéjére. A...

Bitcoin (BTC) árfolyam elemzés 04.25.

Prémium Bitcoin (BTC) A Bitcoin (BTC) árfolyama nem tudta folytatni a rallyt a 75.000 dolláros szint fölé, és az elmúlt hetekben konszolidálódott. Mégis, előbb-utóbb eldől a következő...

Jack Dorsey bitcoin bányászati chipje elkészült

A chip fejlesztése mostanra teljes egészében lezajlott, a Block is bejelentette, hogy dolgozik a saját teljes Bitcoin-bányászati rendszerén. Jack Dorsey fintech cége, a Block Inc. kedden...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!