100 milliárd dolláros metaverzumos költségvetést jelentett be a Meta

-

Nem mindenki örül azonban ennek, és az egyik részvényes, az Altimeter Capitals ügyvezetője nyílt levelet címzett Mark Zuckerberg és a Meta igazgatótanácsa számára.

Brad Gerstner, a főleg technológiai cégekbe fektető vállalat ügyvezetője úgy fogalmazott, hogy figyelembe véve a Meta részvényárfolyamának a drasztikus közelmúltbeli csökkenését, érdemes lenne alaposan átgondolni ezeket a számokat.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A Meta, korábbi nevén Facebook részvényei az elmúlt 18 hónap során jelentős mértékben vesztettek az árfolyamukból.

Gerstner elmondása szerint a Meta belépése a területre fontos, de nem szabad túlzásokba esni, és ilyen nagy befektetés jelenleg indokolatlannak tűnik.

A Meta a korábbi bejelentése alapján 10-15 milliárd dolláros befektetést tervez évente, de a becslések alapján lehet, hogy akár 10 évet is várni kell a megtérülésre.

A befektetések során a Horizon World és az AR/VR kapná a fő fókuszt.

Gerstner szerint viszont inkább az AI-ra kellene jobban koncentrálni, hiszen annak megvan az esélye, hogy még az internetnél is nagyobb gazdasági növekedést eredményezzen.

„Nagyjából 100 milliárd dollárt fektetni az ismeretlen jövőbe nem egyszerűen túlzó, hanem ijesztő, még szilikon-völgyi mércével mérve is. A legtöbb cég nem tudja megfelelően használni az AI technológiát, de mi úgy véljük, hogy a Meta kifejezetten jól tudná alkalmazni, hogy fejlessze, jobbá tegye a meglévő termékeit.”

Gerstner levelével egy napon a Bank of America is leminősítette a Meta papírjait, a vételre ajánlott helyett már csak a semleges kategóriában vannak.

Ennek indoklásaként pont a cég metaverzumos aktivitását hozták fel, amely egyelőre nincs hatással a részvényekre, hiszen nincs előrehaladás a területen, ráadásul az Apple is megjelent a piacon, mint versenytárs.

A Meta részvényei az elmúlt 18 hónap során 55%-kal estek.

A nagy technológiai vállalatok átlagos gyengülése 19%-ot tesz ki, Gerstner szerint ez arra utal, hogy a befektetők elvesztették a bizalmukat a cégben, és nem egyszerűen egy piaci lejtmenetről van szó. Gerstner ráadásul nincs egyedül ezzel a nézőpontjával, mások is bizonytalanok a jövőt illetően.

Nemrégiben Vitalik Buterin, az Ethereum alapítója úgy nyilatkozott, hogy a metaverzum mindenképpen el fog terjedni, de az olyan céges próbálkozások, mint amilyent a Meta is erőltet, visszafele fognak elsülni.

Ennek az az oka, hogy egyszerűen túl korai fázisban jár a terület, és nem lehet tudni, hogy a felhasználók valójában mit is akarnak.

A Meta papírjai tavalyhoz képest jelenleg 60,53%-kal állnak alacsonyabban, 130 dollár alatt.

Ez az esés sokkal nagyobb, mint amilyent az Apple, az amazon, vagy éppen a Google tapasztalt. A harmadik negyedéves jelentést a cég október 26-án jelenteti meg.


Olvastad már? A következő hónapban 30k lehet a bitcoin egy elemző szerint

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Solana – Long vagy short? A SOL kereskedők álláspontja

A Solana alapítvány legutóbbi frissítése szerint a Solana devnet sikeresen újraindult és újraindította a normál működést. A fejlesztői környezet április 19-én a hajnali órákban ment tönkre....

72 embert tartóztatnak le a JPEX-botrány kapcsán

A hongkongi rendőrség 29,37 millió dollár értékű, a JPEX-hez kapcsolódó pénzeszközöket fagyasztott be a városállam állítólagos legnagyobb csalásában. A hongkongi hatóságok több mint 70 személyt tartóztattak...

A Bitcoin negyedik feleződése immár befejeződött

Ime, mit jelenthet a most befejezett felezés a bányászok és a befektetők számára. A Bitcoin negyedik feleződése, a kriptopénzek világában négyévente bekövetkező, nagy várakozással kísért esemény...

A szakértők szerint ezek a rejtett kripto drágakővek hamarosan berobbannak

Vendégbejegyzés A kriptopiac bővelkedik lehetőségekben, mivel 2024-ben új szakaszba lép. A szakértők néhány kiválasztott kriptovalutára összpontosítottak, amelyek jelentős növekedésre vannak kilátásban. Ebben a cikkben mélyrehatóan elemezzük ezeket...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!