A múlt heti SEC döntés értelmében elhalasztották a VanEck és SolidX által benyújtott Bitcoin ETF-javaslatot. Egy jogi szakértő, Jake Chervinsky 10% esélyt lát arra, hogy a javaslat a jövőben átmenjen a bizottság szűrőjén.

Olvastad már? Amikor a hanyagság milliókba kerül

„Szerintem az ETF bajban van”

Chervinksy szavára egyébként azért is lehet némiképp adni, mivel korábban helyesen jósolta meg a SEC mostani döntését.

Egy sor twitter üzenetben fejtette ki véleményét, miszerint miért lehet bajban a Bitcoin ETF. Úgy véli, a legnyomósabb érv az, hogy az effajta pénzügyi eszközök nincsenek felkészülve a manipuláció kivédésére.

„A SEC-nek számos aggálya van” – mondta. A legfőbb kérdés a piacok manipulásáról szól. A szabályozótestület tudni szeretné, hogy a CBOE BZX (az egyik ETF-javaslatot benyújtó tőzsde) biztosítani tudja-e egy ekkora méretű piac szabályozását.

A jogi szakértő elmondta, hogy ez a probléma volt annak is az oka, hogy júliusban visszautasították a Winklevoss fivérek ETF-javaslatát.

A SEC egyik biztosa, Hester Peirce nem értett egyet az ETF elutasításával, szerinte ez csak tovább késlelteti a kriptopiacok érését.

Hiányzó hatáskör

Chervinsky azt is hozzátette, hogy szerinte a SEC egyik fő problémája, hogy nem rendelkezik a megfelelő hatáskörrel:

„A SEC problémája az, hogy nem rendelkezik a megfelelő hatáskörrel a kriptotőzsdék felett így nem kényszerítheti őket arra, hogy minden információt kiadjanak az esetleges csalások azonosítására, illetve vádemelési célokra. Továbbá azt sem tudják meghatározni, hogy a kriptovátók maguk nem hajtanak-e végre csalásokat.”

„Azt kell mondjam, hogy ha ma lenne az ETF-ről szóló döntés határideje, akkor nagyjából 10 százalék esélyt adnék annak sikerességére.”

Fontos hozzátenni, ha a SEC vissza is utasítja a javaslatot, még mindig lehetséges fellebbezni a döntés ellen. Ez azt jelentené, hogy más SEC-biztosok döntenének az ügyről, mint azok akik a Winklevoss ETF-et is visszautasították.

A mostani üggyel kapcsolatban két republikánus (Peirce és Roisman), egy demokrata (Jackson) és az elnök Clayton (függetlenként van listázva, de egy republikánus nevezte ki) hozza meg a döntést.

Ha Peirce, illetve Roisman is igennel szavaz, valamint ha az ülés elnöke Clayton is támogatja a javaslatot, az azt jelentené, hogy az ETF zöld utat kap. Ellenkező esetben – ha Clayton nem támogatja a törvénymódosítást – szabályozási akadály alakul ki.

A Bticoin ETF-ről szóló döntés új határideje egyébként 2019. február 27.

Forrás: bitcoinist.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon és az Instagramon. Legyen szép napod!

Ha tetszenek a posztok és az oldalam, illetve szeretnéd támogatni a munkámat, akkor itt megteheted:

BTC: 37Vhz41ZecsMqmDkCntAmY8JUsu6Jp32DC

LTC: MGfcUc7YSHLbYuoEEaoFvhZBLRW1KuSnRE

ETH: 0x7A653baD688C5c09C2D8A4A1eb39C1505e48CaCd

KÖSZÖNÖM!