10 év. Ennyi telt el a „forradalom” kitörése óta. Azóta is tart, söpör végig a bolygón, és próbálja ráébreszteni az embereket, hogy mindaz, ami a fejükben eddig a pénzügyi világról kialakult, nem feltétlenül van úgy.

10 éve született meg huszonegyedik század, de úgy egyébként az évezred csodája. 2018. október 31-én tette közzé a forradalmi pénzügyi rendszert leíró dokumentumot Satoshi Nakamoto. Itt tartunk, kedves olvasó. Ki gondolta volna?

Alább egy nyílt levelet közlünk magyarul, amely a Private Key magazinban, a Quartz egyik prémium újságában jelent meg október 31-én.

Kedves Satoshi!

Ma van a tizedik évfordulója, hogy közzétetted fehér könyvedet, amely először mutatta be azt az ötletet, amelyből később a bitcoin megszületett.

Hogy érezted magad, mikor megosztottad víziódat a világgal? Érezted az adrenalint? Aggódtál amiatt, mit gondolnak majd róla az emberek? Hogy esetleg valamit kifelejtettél?

Egy évtized telt el azóta, hogy „Sathosi Nakamotó”-ként bemutatkoztál a világnak, de még mindig nem tudom, ki vagy, esetleg kik vagytok. Ennek ellenére kitörölhetetlen hatást gyakoroltál az életemre, és sok más ember életére. Gondoltad valaha, hogy a bitcoin olyan lázadó és forradalmi erővé válhat, mint amilyenné vált? Gondoltad valaha, hogy ennyire meghódítja és megrészegíti a világ millióit?

Megcsinálnád-e újra, ha tudnád, hogy ezer meg ezer ember kockáztatja pénzügyi biztonságát a gyors meggazdagodás reményében? Vagy mindezt csak egy kísérletnek szántad? Nagyon borzalmas lett az eredménye, vagy ilyen következményekre számítottál?

Amióta közzé tetted a fehér könyvet, annyi minden történt, de valahogy úgy érzem, még mindig nagy utat kell megtennünk a bitcoin és a blokklánc irányába.

A Bitcoinnak köszönhetően politikusok, közgazdászok és filantrópok ámulnak el azon, hogyan válthatják fel a kriptopénzek most, vagy a távoli jövőben a világ központosított bankrendszerét. A Bitcoinnak köszönhetően a peer-to-peer alapú digitális pénzcsere valósággá vált.

A Bitcoinnak köszönhetően az emberek világszerte az alternatív pénzügyeket és utalásokat, a magánéletet és a függetlenséget választották. A Bitcoinnak köszönhetően az apám feliratkozhatott egy krikettjátékokat közvetítő egyszerű weboldalra.

A Bitcoin megváltoztatta a gazdagság, és a meggazdagodás fogalmát. A felfedezésed felébresztette a pénzügyi közvetítőket, akik valamilyen módon nap mint nap jelen vannak az életünkben. Az, hogy a forgalomban lévő bitcoin értéke olyan magasra – dollármilliárdokra szökött – felismerésre juttatta bennem, hogy a dollár is csak egy olyan valuta, ami a társadalmi konstrukciók szeszélyeinek van kitéve.

Ha a bitcoin valamire megtanított minket, az az, hogy a piacra lépés és a versengés akadályai tovább csökkennek a növekvő digitális világban. És hogy a tudatában kell lennünk: a jelenlegi pénzügyi rendszerünk az élet minden területén kihatással van ránk.

Nem tudom, hogy ezek-e azok a leckék, amelyeket oktatni szerettél volna nekünk. Nem tudom, mi járt a fejedben 2008. október 31-én. De úgy vélem, milliók nevében beszélek, amikor azt mondom:

„Köszönöm Neked, bárki is vagy!”

 

Forrás: qz.com

 

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren. Legyen szép napod!

Ha tetszenek a posztok és az oldalam, illetve szeretnéd támogatni a munkámat, akkor itt megteheted:

BTC: 37Vhz41ZecsMqmDkCntAmY8JUsu6Jp32DC

LTC: MGfcUc7YSHLbYuoEEaoFvhZBLRW1KuSnRE

ETH: 0x7A653baD688C5c09C2D8A4A1eb39C1505e48CaCd

KÖSZÖNÖM!