Újabb csalás tűnt fel BingChatGPT token néven

-

A blokklánc-biztonsági cég, a PeckShield arra hívta fel a figyelmet, hogy tucatjával jelentek meg tokenek BingChatGPT néven, de mindegyik átverés pump-and-dump séma.

A népszerű mesterséges intelligencia nevét kölcsönvevő projekt a napokban több helyen is feltűnt.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Ezek az okosszerződések ráadásul úgy működnek, hogy a tokeneket csak megvásárolni lehet, eladni nem, ez a funkció nincs benne a kódban.

Forrás: PeckShield

Két ilyen nevű token már elvesztette a kezdeti „árfolyamának” a 100%-át, a harmadik egyelőre 65%-os veszteségben van.

Ezzel minden feltételnek megfelelnek, amelyek alapján csalásnak tekinthetők.

A pump-and-dump sémák azt takarják, hogy az elkövetők mesterségesen generálnak felhajtást, hogy a becsapott tömegek felvásárolják az általuk kínált tokeneket, és mikor az ár felmegy, ők eladják a saját eltitkolt készletüket, bedöntve az árfolyamot.

A PeckShield azonosított egy címet, amely tucatnyi ilyen típusú token létrehozásáért tehető felelőssé, ez a 0xb583 kezdetű Ethereum-cím.

A csapat egyelőre nem fejtette ki, hogy a csalók miért pont ezt a nevet adták a tokeneknek.

Egyik valószínű magyarázat, hogy ki akarják használni a hírverést, amely szerint a népszerű chatbot, a ChatGPT hamarosan integrálva lesz a Bing és a Microsoft Edge rendszerébe.

A névválasztás egy egyszerű módszer lehet, hogy elhitessék a vásárlókkal, a tokenek kapcsolatba hozhatók a Microsoft vállalattal, vagy éppen a mesterséges intelligenciát fejlesztő céggel.

A Chainalysis legutóbbi jelentéséből kiderül, hogy 2022-ben közel 10000 token indult, amelyet egyértelműen pump-and-dump célból hoztak létre, ez derül ki a szerződéseik és a működésük elemzéséből.

Forrás: Chainalysis

Egyes felmérések szerint a tavalyi évben 1,1 millió új tokent adtak ki, ebből viszont mindössze 40521 járt bármiféle hatással, azaz hajtottak végre vele kereskedést legalább négy egymást követő napon.

„A több, mint 40 ezer elindult tokenből, amelyet volt értelme elemezni, 9900 már az első héten árfolyamesést mutatott, ezzel követve a klasszikus pump-and-dump sémákat.”

Az árfolyam gyenge teljesítménye önmagában még nem jelenti azt, hogy a tokent biztosan csalási céllal hozták létre, de az elemzők találtak 25 olyan szerződést, amely viszont olyan rosszindulatú kódrészletet tartalmaz, amely megakadályozza a tokenek későbbi értékesítését, így azokat csak megvásárolni lehet.

Olvastad már? Az NFT konferencia a vártnál alacsonyabb érdeklődés miatt elmarad

Forrás: cointelegraph.com

Kiemelt kép: Nick Henderson

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin bálnák követése egyáltalán kifizetődő?

Annak ellenére, hogy a Bitcoin (BTC) ára magasabb szintre emelkedett, az új adatok azt sugallják, hogy a bálnák nem a legkedvezőbb ügyleteket biztosították a Bitcoinjaikért. A...

A Polygon (MATIC) végre 1 dollárt ér, de ezek az altcoinok 10 dollárra ugorhatnak

Vendégbejegyzés A Polygon (MATIC) a 2021-es figyelemre méltó növekedésről mint top Layer 2 skálázási megoldásról áttért, és késedelemmel szembesült a tranzakciós sebesség és a költségek javítását...

Az Ethereum eladással szembesülhet, ha eléri ezt az ártartományt

Az Ethereum (ETH) legutóbbi, 3000 dolláros ársávba való emelkedését követően a nyereséges kereskedők száma megnőtt, majd csökkent. Mivel most az árfolyam e tartomány alá esett, fennáll...

A Bitcoin (BTC) ára már márciusban elérheti a 63.000 dollárt

A Matrixport, egy vezető digitális eszközökkel kapcsolatos pénzügyi szolgáltatási platform egy merész új jelentésében azt prognosztizálta, hogy a Bitcoin (BTC) már 2024 márciusában elérheti a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!