Bár a hackernek nem lesz könnyű dolga a bitcoinok eladásával, az utalások még inkább hozzájárulhattak a piacok volatilitásához.

A régóta szunnyadó bitcoinokat még a 2016-os Bitfinex-hack során sikerült meglovasítani. Értékét tekintve több mint 620 millió dollárról beszélünk, így tehát nem kizárt, hogy kisebb lefelé irányuló mozgást okoz majd az árfolyamban.

A Whale Alerts blokkláncelemző bot volt az első, aki megkongatta a harangot, felhívva a figyelmet több mint 5 tucat tranzakcióra olyan tárcákból, amelyek nagyrészt inaktívak voltak a 2016-os hack óta.

A legnagyobb tranzakció során 1.241,3672 bitcoint továbbítottak 78 millió dollár értékben (amiért a hacker 0,00072910 BTC díjat fizetett, vagyis durván 45 dollárt), a többi tranzakció pedig nagyrészt 1,5 bitcoint ért. A Cointelegraph kriptohírportál összesen 63 tranzakciót számolt össze, amelyekkel 10.050 bitcoint, vagyis több mint 620 millió dollárt mozgattak meg.

Bár a hackernek van egy szép története a coinok tárcák közötti mozgatásában, a tegnap történt utalások összértéke egyértelműen a legnagyobb volt a lopás óta. Az évek során a hacker mindig csak a coinok 1-2%-át mozgatta, tegnap azonban 8,3%-nyi mozdult meg a közel 120.000 ellopott BTC-ból, amely több mint 7,4 milliárd dollárt ér.

A tranzakciók sorsát most nehéz lenne megjósolni. Egyes utalások a hackerhez tartozó tárcák között történtek, megint mások újonnan létrehozott tárcákba irányultak. Több megfigyelő is rámutatott arra, hogy ha el szeretné adni BTC-ját, akkor komoly falakba fog ütközni a támadó, hiszen egy nagy tőzsde sem fogja elfogadni tőle az érintett coinokat.

A hacker megpróbált 736 BTC-t eladni 2020-ban az orosz darknetpiacon, amelyek közül némely ironikus módon a Bitfinexen végezte.

Csatlakozz Discord-közösségünkhöz és mondd el a véleményed ott is!

Mivel az eladás kvázi lehetetlen, egyes kereskedők úgy vélik, a mostani utalások célja mindössze a piac összezavarása volt, valószínűleg egy short pozíció miatt.

A hackerre egyébként továbbra is vadásznak, főleg miután múlt év augusztusában a Bitfinex több mint 400 millió dollárt kínált fel jutalomként annak, aki információt szolgáltat a támadóról.

Az ügy felgöngyölítésére 2019-ben mutatkozott némi esély, amikor egy izraeli testvérpárt megvádoltak a támadásban való részvétellel, a rendőrség azonban kiderítette, hogy a tárcáik jóval kevesebb bitcoint tartalmaztak, mint a hack során eltulajdonított 120.000 bitcoin.

Az eset egy egyébként is sűrű piaci napra tett rá még egy lapáttal. Miután a részvények több mint 425 dollárra emelkedtek, a Coinbase árfolyama nehezen talált vissza 350 dollárra. Bár ez továbbra is a 250 dolláros referenciaár fölött van, a kereskedők a folyamatot negatív jelként értelmezték, így a bitcoin is 61.000 dollár környékére esett vissza.

(Forrás: Cointelegraph)

Olvastad már? A CIA ex-igazgatója szerint nemzetbiztonsági kérdéssé vált a bitcoin támogatása