Steve Forbes: a Fed szükségtelenül kínozza a piacot a kamatemeléssel

-

A Forbes Media elnöke, Steve Forbes nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy a Federal Reserve szükségtelenül okoz fájdalmat az amerikai gazdaságnak a kamatemelésekkel.

A Fed elnöke, Jerome Powell elmondása alapján a Fed gyorsítani szeretne a kamatemelés ütemén, de Forbes szerint ez a hozzáállás egyszerűen hibás gondolkodás a központi bankárok körében, ráadásul számos közgazdász ugyanebben a tévedésben van.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Powell a Szenátus bankbizottságával tartott találkozón beszélt a Fed terveiről, Forbes pedig ezután szólt hozzá a központi bank elnökének a nézeteihez, elmondva, hogy szerinte ezzel szükségtelenül kínozzák a piacokat.

„Jerome Powell, a Fed elnöke alaposan felkavarta a pénzpiacokat a szenátusi meghallgatáson megfogalmazott gondolataival, mikor azt mondta, hogy ismét kamatot akarnak emelni, ráadásul gyorsabb ütemben, mint eddig, ráadásul ezt a gazdaság erősödésével indokolják, mivel így a Fednek is erősebben kell fellépnie, hogy kézben tudja tartani a dolgokat.”

Forbes úgy fogalmazott, hogy ez rávilágít egy alapvető hibára a központi bankok, és a közgazdászok többségének a gondolkodásában.

„Hibásan feltételezik, hogy az inflációt a gazdasági növekedés okozza, és, hogy a gazdaság visszafogásával lehet kezelni a helyzetet. Alapvetően nem is értik, hogy mi az infláció, hogy az nem más, mint a pénz értékvesztése a készlet felhígulása miatt. Az áremelkedések, amelyeket katasztrófák, háborúk, vagy éppen covid-karantén okoz, nem is beszélve a gazdaságot sújtó szükségtelen túlszabályozástól, vagy a magas adóktól, nem kezelhetők kamatemeléssel. A Fed teljesen szükségtelenül kínozza a gazdaság résztvevőit.”

Powell a keddi meghallgatásán úgy fogalmazott a Szenátus előtt, hogy szerintük az infláció valamennyire megszelídült a tavalyi év közepétől kezdődően, de még mindig bőven a Fed által elképzelt 2%-os cél fölött van, amelyet hosszú távra tűztek ki maguknak.

Elmondása alapján további kamatemeléseket terveznek, hogy a pénzpolitikai elég szigorú legyen ahhoz, hogy az infláció visszatérhessen a várt 2%-os szintre, a lehet leghamarabb.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

Több más Fed tisztviselő szintén úgy fogalmazott, hogy további kamatemeléseket tartanak szükségesnek, hogy visszaszorítsák az inflációt a kívánt mértékre.

A múlt héten a Bank of America arra figyelmeztette a nyilvánosságot, hogy a Fed addig akar kamatot emelni, amíg el nem kezd csökkeni a fogyasztói igények szintje, de a Federal Reserve Bank of Atlanta szerint katasztrofális következményekkel járna, ha lazítanának a monetáris politikán.

Ezzel szemben viszont az ismert közgazdász, Mohamed El-Erian a múlt hónapban arra figyelmeztetett, hogy a Fed kizárólag akkor tudja elérni a 2%-os inflációs célt, ha ezzel párhuzamosan bedönti az egész gazdaságot.

zeta

Olvastad már? Az Ethereum (ETH) eladói pánik következhet?

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Fogadjon a jövőre: 2024-es iGaming trendek

Vendégbejegyzés Az iGaming világa az elmúlt évtizedben jelentősen fejlődött, izgalmas kilátásokat teremtve mind a játékosok, mind az iparági szakértők számára. Az ágazati jelentésekből kiderül, hogy az elkövetkező...

A Bloomberg kripto szuperciklust jósol

A Bitcoin (BTC) árfolyamának közelmúltbeli emelkedése egy új kripto szuperciklus kezdete lehet, amely a világ legnagyobb kriptopénzét elképesztő 500.000 dollárig repíti. A Bloomberg hétfői jelentése szerint...

Solana (SOL) technikai elemzés 12.05.

Prémium Solana (SOL) A közismert nevén TD Sequential Indicator (Tom DeMark szekvenciális mutató) azt sugallja, hogy a SOL elérhette a helyi csúcsot. A Solana (SOL) heti grafikonján egy...

A Bitcoin rallyja megosztottságot okoz a kereskedői magatartásban

A Bitcoin (BTC) rallyja az elmúlt hónapokban számos short pozíció felszámolását okozta. A hirtelen árfolyam-emelkedés miatt a kereskedők között megosztott döntéshozatal alakult ki. A különböző vélemények A...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!