Steve Forbes: a Fed szükségtelenül kínozza a piacot a kamatemeléssel

-

A Forbes Media elnöke, Steve Forbes nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy a Federal Reserve szükségtelenül okoz fájdalmat az amerikai gazdaságnak a kamatemelésekkel.

A Fed elnöke, Jerome Powell elmondása alapján a Fed gyorsítani szeretne a kamatemelés ütemén, de Forbes szerint ez a hozzáállás egyszerűen hibás gondolkodás a központi bankárok körében, ráadásul számos közgazdász ugyanebben a tévedésben van.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Powell a Szenátus bankbizottságával tartott találkozón beszélt a Fed terveiről, Forbes pedig ezután szólt hozzá a központi bank elnökének a nézeteihez, elmondva, hogy szerinte ezzel szükségtelenül kínozzák a piacokat.

„Jerome Powell, a Fed elnöke alaposan felkavarta a pénzpiacokat a szenátusi meghallgatáson megfogalmazott gondolataival, mikor azt mondta, hogy ismét kamatot akarnak emelni, ráadásul gyorsabb ütemben, mint eddig, ráadásul ezt a gazdaság erősödésével indokolják, mivel így a Fednek is erősebben kell fellépnie, hogy kézben tudja tartani a dolgokat.”

Forbes úgy fogalmazott, hogy ez rávilágít egy alapvető hibára a központi bankok, és a közgazdászok többségének a gondolkodásában.

„Hibásan feltételezik, hogy az inflációt a gazdasági növekedés okozza, és, hogy a gazdaság visszafogásával lehet kezelni a helyzetet. Alapvetően nem is értik, hogy mi az infláció, hogy az nem más, mint a pénz értékvesztése a készlet felhígulása miatt. Az áremelkedések, amelyeket katasztrófák, háborúk, vagy éppen covid-karantén okoz, nem is beszélve a gazdaságot sújtó szükségtelen túlszabályozástól, vagy a magas adóktól, nem kezelhetők kamatemeléssel. A Fed teljesen szükségtelenül kínozza a gazdaság résztvevőit.”

Powell a keddi meghallgatásán úgy fogalmazott a Szenátus előtt, hogy szerintük az infláció valamennyire megszelídült a tavalyi év közepétől kezdődően, de még mindig bőven a Fed által elképzelt 2%-os cél fölött van, amelyet hosszú távra tűztek ki maguknak.

Elmondása alapján további kamatemeléseket terveznek, hogy a pénzpolitikai elég szigorú legyen ahhoz, hogy az infláció visszatérhessen a várt 2%-os szintre, a lehet leghamarabb.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

Több más Fed tisztviselő szintén úgy fogalmazott, hogy további kamatemeléseket tartanak szükségesnek, hogy visszaszorítsák az inflációt a kívánt mértékre.

A múlt héten a Bank of America arra figyelmeztette a nyilvánosságot, hogy a Fed addig akar kamatot emelni, amíg el nem kezd csökkeni a fogyasztói igények szintje, de a Federal Reserve Bank of Atlanta szerint katasztrofális következményekkel járna, ha lazítanának a monetáris politikán.

Ezzel szemben viszont az ismert közgazdász, Mohamed El-Erian a múlt hónapban arra figyelmeztetett, hogy a Fed kizárólag akkor tudja elérni a 2%-os inflációs célt, ha ezzel párhuzamosan bedönti az egész gazdaságot.

zeta

Olvastad már? Az Ethereum (ETH) eladói pánik következhet?

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Federal Reserve a bankválság ellenére ismét kamatot emel

Az eddigi legjelentősebb ülését követően a Federal Reserve újabb 25 bázispontos kamatemelés mellett szavazott. A döntés vitatott volt, mivel ellentmondásosak voltak a vélemények arról, hogy...

12%-kal nőtt a SushiSwap TVL-je az utóbbi hónapban

A SushiSwap (SUSHI) főkönyvvel kapcsolatos tevékenységek egyre szilárdabbak maradtak. Meglepő módon ez annak ellenére volt így, hogy nemrégiben kiderült, hogy az automatizált piacmaker (AMM) az...

Közeledik a 30 ezerhez a Bitcoin árfolyama

Egyes elemzők úgy vélik, ha az USA makrogazdasági adatai kedvezően alakulnak, akkor a BTC akár át is törheti a 30 ezer dolláros ellenállást. A Federal...

A Zeta Broker kereskedési robot beállítása és használata

Ebben a cikkben a Zeta Broker éles számlára történő beállítását mutatjuk be hasznos tanácsokkal, tippekkel és trükkökkel kiegészítve. Weblapunk itt érhető el, ahol regisztráció után ingyen...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!