A Wall Street Journal készített, majd meg is semmisített egy saját kriptovalutát azért, hogy „megértse” annak működését – olvasható egy csütörtökön publikált dokumentumban.

A WSJ Coinból, amellyel kapcsolatban Steven Russolillo újságíró abban reménykedett, hogy fényt derít majd a feltörekvő kripto-ökoszisztémára, miközben valós funkciókat lát el az újságírói szektorban, csupán összesen két darabot bocsátottak ki.

A hongkongi éves D.Live konferencián körülbelül 150 fizikai WSJ Coint mutattak be a közönségnek, ahol a koncepció részleteinek megbeszélését folytatták.

A beszélgetés két meghatározó szereplője Elizabeth Rossiello, a BitPesa átutalási szolgáltató vezérigazgatója, és Stefan Thomas, a Ripple technológiai vezetője voltak, akik mindketten jelentős potenciállal rendelkeznek újságírás-alapú kriptoeszköz kapcsán.

„Ha csökkented a pénz mozgatásának költségeit, az egész gazdaság megváltozik… Hogyan fizetek egy online hírért? Változásokkal.” – példázott Thomas.

Russolillo a japán fejlesztő, Makuto Takemiya segítségét kérte ahhoz, hogy képesek legyenek a Hyperledger Iroha blokkláncát alkalmazni a WSJ Coin alapjául.

A társak 8,4 milliárd darabos készletben állapodtak meg, amelyet a 10 vezető kriptovaluta piaci kapitalizációjának átlagértékéből számítottak ki.

Két érme egy helyi bárnak járt, ahol két sört fizettek vele.

Amikor azonban Russolillo bemutatta terveit a befektetőknek, a WSJ etikai vezetője, Neil Lipschitz leállította a projektet. Lipschitz szerint ugyanis az újságíró WSJ Coin ötlete etikai kérdéseket vethet fel.

„Nem az a feladatunk, hogy belépjünk a kriptovaluták világába. Azért vagyunk, hogy beszámoljunk róluk, magyarázatot adjunk az egyes történésekre, ahogyan beszámolunk bankokkal kapcsolatos információkról is, mégsem indítunk saját bankot.”

„Nem fogunk saját fizetőeszközt létrehozni.”

Augusztus végén az Associated Press szerződést kötött a Civil nevű blokkláncalapú startuppal, hogy felfedezze a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok biztosításának, etikus újságírás támogatásának, tartalomhasználat nyomon követésének blokklánc-technológia nyújtotta lehetőségeit.

Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren. Legyen szép napod!