A BayernLB németországi bank elemzésben vizsgálta az aranyat és a bitcoint. Ez alapján 90 ezer dolláros árfolyamot jeleznek előre.

A BTC túlragyogja az aranyat?

A müncheni pénzintézet október elsején publikálta tanulmányát, amelyben megállapították, hogy a jelenlegi 8300 USD körüli árfolyammal bizony még nem lett beárazva a közelgő felezés.

Elmagyarázták, az arany az ezredforduló óta a legnagyobb „stock to flow” aránnyal rendelkezik. A bitcoin a következő évek során fog hasonlót tapasztalni az elemzés alapján.

A stock to flow egy technikai mérőszám, amely a befektetőknél már rendelkezésre álló készletet, és az újonnan kibocsátott – az arany esetében kibányászott – készletet hasonlítja össze.

Azt mutatja meg, hogy egy adott vagyoneszköz mennyire bőséges vagy szűkös kínálattal rendelkezik.

A bajor tartományi bank vezető elemzője, és a tanulmányt szerző Manuel Andersch szerint a stock to flow arány mindig az adott céleszköz „keménységét”, azaz számszerűsített értékelését jelenti:

„Historikusan nézve mindig is a legmagasabb stock to flow aránnyal rendelkező árucikk volt pénzként használva. Egyszerűen ez biztosította a leghatékonyabb tőkemozgatást.”

Egy olyan árucikk esetében, mint az arany, ezt az arányt úgy számoljuk, hogy a már meglévő mennyiséget elosztjuk az évente újonnan kibocsátottal. Mivel az új készlet nagyon kicsi része a már kibányászottnak, ezért ez az arány magas.

A jelentésben kitérnek a bitcoin jövőbeli árára is. A 2020-ban esedékes felezés drasztikusan meg fogja emelni a stock to flow arányt:

„Ha a felezés után, 2020 májusában a stock to flow arány követi az előrejelzést, az elképesztő mértékű árfolyam-növekedéshez vezethet, akár 90000 dollárig. Ez viszont valószínűtlenné teszi, hogy a jelenlegi 8000 dollár körüli árfolyamon a piac már beárazta a felezést.”

Az aranyfanatikus is belerúg az eső bitcoinba

Egyértelmű, hogy a BayernLB előrejelzésével nem mindenki ért egyet. Ahogy már írtunk róla, Peter Schiff azonnal kritizálni kezdte a bitcoint, amint 9700-ról 8000 alá esett alig egy óra alatt.

Szerinte ez az esés csak a kezdet volt:

„A bitcoin végre áttörte a támaszt, amelyen az eső háromszög hónapok óta alapult. Ez egy kifejezetten medvés technikai mutató, amely igazolja, hogy a lokális maximumon már túl van az árfolyam. Nagy esély van a 4000 dollárig való zuhanásra, vagy akár még lejjebb!”

 

Olvastad már? Az Ikigai alapítója szerint a BTC 18 hónapon belül rekordárat fog elérni

Forrás: cointelegraph.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂