Nem csak fájlok átvitele – mire használható még a pendrive?

-

A pendrive-ok, más néven USB-meghajtók több mint egy tucat éve velünk vannak. Leváltották a hajlékonylemezeket, kiszorítják a CD-ket és DVD-ket is, elkísérnek minket mindennapjainkban – fotókat, filmeket, tanulmányokat, multimédiás prezentációkat tárolunk rajtuk.

De a fényképek vagy szöveges fájlok tárolása nem az egyetlen lehetőség az USB memóriastick használatának aspektusából.

Ez a kis készülék akár a számítógépünket is megmentheti! Mit tehetünk még egy flash meghajtóval? Megtudhatja cikkünkből!

Néhány szó az USB memóriáról

pendrive név két angol szó – pen, azaz toll, és drive, vagyis meghajtó – összevonása.

A nevet hivatalosan a tajvani Add On Technology cég tartja fenn, de az ilyen típusú készülékekre a hétköznapi nyelvhasználatba is bekerült.

Az USB pendrive egy hordozható eszköz, amely flash memóriát tartalmaz. Adatátvitelre szolgál számítógépek és más, az USB-portot támogató eszközök között.

Nagyjából egy tucat évvel ezelőtt a pendrive-ok versenyeztek a hajlékonylemezekkel – mára már elmondhatjuk, hogy sokszorosan felülmúlták őket, és a jelenlegi pendrive-ok kapacitása nem csak gigabájtokban, de terabájtokban is mérhető.

Mire használható még a flash meghajtó?

Mint korábban említettük, a flash meghajtó nem csak fényképek, videók, zenei vagy szöveges fájlok átvitelére és tárolására használható.

Vajon mi mást tehet nekünk még ez a kis ketyere? Íme, egy lista a flash meghajtó nem mindennapi használatáról.

  • Számítógépes adatok helyreállítása. A flash meghajtó segítségünkre lehet, ha fájlokat törölünk a számítógépről. Az adatok egy hordozható alkalmazásnak, azaz egy számítógépen pendrive-ról futtatható speciális programnak köszönhetően állíthatók vissza.
  • Vírusok vagy kémprogramok eltávolítása. Egy USB pendrive-on lévő hordozható alkalmazás segítségével eltávolíthatjuk a kártevőket a számítógépről.
  • Hordozható operációs rendszer – Live USB. A pendrive-ra olyan operációs rendszert tudunk „telepíteni”, amelyet számítógépen is futtathatunk anélkül, hogy merevlemezre kellene telepíteni. Mintha az egész számítógépünk egy kis pendrive-on lenne, és bármelyik számítógépen futtathatnánk. A leggyakrabban telepített rendszerek a GNU/Linux és a Windows To Go. Ezt a funkciót Live USB-nek hívják.
  • Számítógépmemória növelése. A pendrive-nak köszönhetően növelhetjük a rendszer teljesítményét. Az USB pendrive a ReadyBoost funkciónak köszönhetően gyorsítótárként használható. Ez azt jelenti, hogy az adatok és a fájlok a flash meghajtóra kerülnek, ami megkönnyíti a számítógép munkáját.
  • Zenelejátszó. Egyre több modell rendelkezik fejhallgató-csatlakozóval és kis kijelzővel. A flash meghajtó egy CD-t is helyettesíthet az autórádióban vagy a sztereó rendszerben.

További jellemzők

A gyártók egyre inkább diverzifikálják az eszközöket, új funkciókkal bővítve azokat.

Találkozhatunk már hangrögzítő funkcióval rendelkező pendrive-okkal, rádióval, nem beszélve az USB memóriaeszközök kifinomult formáiról.

Szeretne érdekes modelleket látni? Nézze meg a pendrive-ok kínálatát az Alza.hu áruházban!

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Soha nem látott XRP árnövekedést jöhet?

Cameron Fous neves kriptoblogger és kereskedő nemrég merész jóslatot tett az XRP jövőjével kapcsolatban. Fous a Twitteren osztotta meg meglátásait, és azt állította, hogy az XRP...

Bitcoin: A shortolokat nem hatotta meg a piaci zűrzavar

Az amerikai szabályozó hatóságok intézkedései által kiváltott folyamatos piaci zűrzavar jelentősen befolyásolta a Bitcoin (BTC) és más altcoinok teljesítményét, a FUD pedig a mindennapok rendjévé...

A DeFi tokenek birtokosainak óvatosnak kell lenniük

A legfrissebb adatok szerint aggodalomra ad okot, hogy a népszerű DeFi tokenek, mint az Uniswap (UNI), Curve (CRV) és SushiSwap (SUSHI) nem mutatnak jelentős árnövekedést. Vajon...

Bitcoin technikai elemzés 06.09.

Prémium Bitcoin A pénteki kereskedés során a Bitcoin 26.500 dollár körül ingadozott, miután a 26 200 dolláros szint körül támaszt szerzett. A négyórás grafikonon a Bitcoin jelenleg a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!