Nagyon egyforma az arany és a bitcoin viselkedése

-

A 2023-as év geopolitikai bizonytalanságai, és a világszerte emelkedő alapkamatok hasonlóan hatottak az aranyra és a bitcoinra, a két eszköz közötti korreláció kifejezetten magas, ez derül ki a Fidelity legfrissebb jelentéséből.

A Fidelity elemzése rámutatott, hogy a bitcoin korábban a kockázatos eszközök megszokott pályáját követte, és a növekvő kamatok ellenére is raliba kezdett.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Az elmúlt tizenkét hónap során pedig az arany is pontosan ugyanígy viselkedett.

„A 2023-as évben az alapkamatok világszerte tovább emelkedtek, és ez a történelem eddigi leggyorsabb infláció-növekedéséhez, és a kötvényhozamok emelkedéséhez vezetett. A bitcoin viszont elvált a hordától, és nem egyszerűen csak tartotta magát, hanem raliba kezdett. Persze lehet, hogy nem ez volt az erősödés oka, hanem például a spot ETF körüli várakozás. Nem tudhatjuk biztosra. De nem is tartjuk valószínűnek, hiszen a hagyományos menedékeszköznek számító arany is pontosan ugyanígy viselkedett az elmúlt év során.”

arany
Forrás: Fidelity

2023-ban az arany jelentős fluktuációt tapasztalt, viszont sok valutával szemben nagy emelkedést tudott elkönyvelni.

Az USA esetében 14,6%-ot emelkedett az ára, és sokan azt mondják, hogy ez a geopolitikai helyzet miatt következett be.

Ugyanebben a periódusban a bitcoin 156%-ot emelkedett. Az elemzők szerint a bitcoin ennyire hosszú távon nem szokott együtt mozogni az arannyal, most viszont mégis sokkal nagyobb korrelációt láthatunk.

A Fidelity szerint egyelőre nehéz megállapítani, hogy mi a korreláció oka, de szerepet játszhat benne az USA költségvetési hiánya, a befektetők elképzelései a Fed kamatpolitikájáról, a kötvénypiac gyengesége is akár.

„Lehetséges, hogy a bitcoin piaca további kamatváltozásokra számít a jövőben. Már megfigyelhettük, hogy a bitcoin nem a fogyasztói inflációval korrelál, hanem a pénzkészlet inflációjával, és az összesített likviditással.”

A Fidelity ráadásul kiemeli, hogy a bitcoin esetében is viszonylag alacsony a hozzáférhető készlet, a hosszú távú birtokosok aránya jelenleg eléri a 70%-ot.


A precíziós kereskedés itt kezdődik, Útmutató a TradingView sikeres használatához!

A cég megfogalmazásában a legutóbbi medvepiac elég sok olyan hodlert kitermelt, akik erős kézzel tartják a készleteiket, és nem kezdenek eladásba.

A tavalyi 160%-os rali esetében is meglepően alacsony maradt azok aránya, akik profitot realizáltak, a hosszú távú tulajdonosok készletei nem mozdultak meg az áremelkedés hatására.

Olvastad már? A ChatGPT úgy hívja, a Cardano, Ripple és a Polygon-t, mint a hét legnagyobb nyerteseit

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Kombinált bitcoin- és etheralapot bocsátanának ki a Nasdaq-on – hírösszefoglaló

A Hashdex egy kombinált Bitcoin és Ether kriptoalap elindítását tervezi a Wall Streeten, miután az Egyesült Államokban zöld utat kapott a szabályozó hatóságoktól. Ugyanebben az időszakban...

Nem a kripto-ETF-eknek kedvez a Federal Reserve legújabb lépése

A Federal Reserve múlt heti álláspontja a jelek szerint csökkentette az intézményi befektetők piacokba vetett bizalmát, mivel a múlt héten az összes kriptotőzsdei tőzsdén kereskedett...

A SEC jóváhagyta az Ethereumot: Felkészülés az altcoin piaci fellendülésre

Vendégbejegyzés A SEC közelmúltbeli döntése újfent a figyelem középpontjába állította az egyik vezető kriptovalutát. A piaci szereplők kíváncsian várják, hogy ez a fejlemény hogyan befolyásolja a szélesebb...

Bajban a Trump token – eladásba kezdtek a bálnák

Egy jelentős mémcoin bálna, 3,7 millió dollár profitot könyvelhetett el, miután értékesítette MAGA (TRUMP) tokenjeit a jelenlegi piaci hullám közepette. A „0x52C0” azonosítóval jelölt bálnatárca az...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!