Nagy recesszió közeledhet

-

A Bridgewater Associates befektetési vezetője úgy nyilatkozott a Bloombergnek adott interjújában, hogy szerinte lényegesen komolyabb recesszió várhat a piacokra, mint amilyenre az emberek számítanak, és sokkal fájdalmasabb lehet.

Karen Karniol-Tambour a múlt héten beszélt erről, és kiemelte, hogy a jelenlegi helyzet alapjaiban tér el az eddig tapasztaltaktól.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A Bridgewater a világ legnagyobb befektetési alapja, az ismert milliárdos Ray Dalio alapította, és mostanra 130 milliárd dollárt kezel.

Karniol-Tambour beszélt a következő tíz évre szóló kilátásokról is, és ennek kapcsán osztotta meg a véleményét, hogy mennyire komoly a helyzet.

„A legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy a mostani recesszió lényegesen mélyebb és hosszabb lehet, mint amilyenre számítunk. Az előző válságok során a központi bankok egyszerűen közbeléptek, és visszafordították a piacot. Mikor ez sikerült nekik, és lazítottak a pénzpolitikán, akkor a válságok lefolyása gyors és kevésbé komoly volt, nem pedig lassú és mindenre kiterjedő.”

Elmondása alapján a covid-helyzet fordulópontot jelentett a pénzügyi törvényhozók szerepét illetően, hiszen a politika közvetlenül belépett a piacra, és kézi vezrléssel akarta megoldani a problémákat.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

A központi bankok pénzt nyomtattak, a politikusok pedig a stimulus-csekkek formájában szó szerint készpénzt osztogattak a lakosságnak.

„Megtörtént a gát közmondásos átszakadása, a pénzügyi törvényhozók a történet szereplőivé léptek elő. Nagyon valószínű, hogy a következő pénzügyi lazítás esetén sem fognak habozni az intézkedéssel. A monetáris politikának nem szabadna ekkora hatást gyakorolni a hétköznapokra. A helyzet viszont az, hogy most még rosszabb helyzetbe kerültek, hiszen az általuk okozott infláció is sokkal nagyobb hatással jár. Ez rákényszeríti őket a még keményebb fellépésre, és a közeledő recesszió is sokkal durvább lehet, sokkal fájdalmasabb.”

Karniol-Tambour szerint a dolgok olyan fázisba értek, ahol a problémák megoldása már szinte lehetetlen, ha kizárólag a piaci erőkre akarunk hagyatkozni, annyira belefolyt a politika a hétköznapok alakulásába.

Ráadásul azzal is számolni kell, hogy a globalizáció visszaszorulása is gőzerővel folyik.

„Az egyik fontos, de ismeretlen faktor itt Kína helyzete. Kína rendkívüli mértékben befolyásolja az ellátási láncainkat. Nagy különbség van aközött, hogy megpróbálunk egy kicsit függetlenedni tőlük, vagy elvágunk minden lehetséges kapcsolatot. Ez utóbbi rendkívüli inflációt okozhatna, és alapjaiban változtatná meg a jelenlegi helyzetünket.”

Tavaly decemberben a Blackrock, a világ legnagyobb eszközkezelője is hasonlóan vélekedett, és elmondta, hogy az előttünk áll recesszió különbözhet az eddig látottaktól, és emiatt a politikában is sokkal nagyobb súlya lesz.

Jim Cramer, a tévedéseiről híres tévés pénzügyi műsorvezető is úgy fogalmazott, hogy a piac a jelek szerint már eldöntötte, hogy mindenképpen recesszió lesz.

Az USA elnöke, Biden viszont azt nyilatkozta, hogy ő személy szerint nem látja az esélyt, hogy idén, vagy akár jövőre rosszra forduljanak a dolgok az USA gazdaságában.


Olvastad már? A Bitcoin bálnák továbbra is elkötelezettek maradnak

Forrás: news.bitcoin.com

Kiemelt kép: Mike Lawrence

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

A Federal Reserve a bankválság ellenére ismét kamatot emel

Az eddigi legjelentősebb ülését követően a Federal Reserve újabb 25 bázispontos kamatemelés mellett szavazott. A döntés vitatott volt, mivel ellentmondásosak voltak a vélemények arról, hogy...

12%-kal nőtt a SushiSwap TVL-je az utóbbi hónapban

A SushiSwap (SUSHI) főkönyvvel kapcsolatos tevékenységek egyre szilárdabbak maradtak. Meglepő módon ez annak ellenére volt így, hogy nemrégiben kiderült, hogy az automatizált piacmaker (AMM) az...

Közeledik a 30 ezerhez a Bitcoin árfolyama

Egyes elemzők úgy vélik, ha az USA makrogazdasági adatai kedvezően alakulnak, akkor a BTC akár át is törheti a 30 ezer dolláros ellenállást. A Federal...

A Zeta Broker kereskedési robot beállítása és használata

Ebben a cikkben a Zeta Broker éles számlára történő beállítását mutatjuk be hasznos tanácsokkal, tippekkel és trükkökkel kiegészítve. Weblapunk itt érhető el, ahol regisztráció után ingyen...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!