Az európai Ecofin gazdasági és pénzügyi tanács legutóbbi, bécsi ülésén Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke nyilatkozata alapján az EU-nak nem célja a kriptovaluták betiltása vagy kiszorítása, de szeretnének bevezetni egy szabályrendszert és valamilyen egyértelmű osztályozást a digitális fizetőeszközökkel kapcsolatban.

A nyilatkozat alapján a kriptovalutáknak van jövőjük az EU-ban, az európai helyzet pedig nem szabhat gátat terjedésüknek és növekedésüknek sem.

Dombrovkis nyilatkozata szerint az Európai Unió ez évi célja a kirptovalutákkal kapcsolatban azok egyértelmű kategorizálása és osztályozása a pénzügyi rendszerben, és annak felülvizsgálata, hogy ezekre a fizetőeszközökre alkalmazható-e a jelenlegi pénzügyi szabályzat, avagy új szabályrendszer kidolgozására van szükség.

A kriptovaluták szabályozási rendszerének kifejlesztése, és érvényesülésük szilárd alapjának megteremtése érdekében az alelnök állítása szerint az Európai Bizottság máris összefogott az egyes felügyeleti hatóságokkal, illetve „további lépéseket is tettek”.

Beszédében Dombrovskis kiemelte az ICO-kat, mint az elternatív finanszírozás működő, életképes formáját, rámutatva és támaszkodva arra a tényre, hogy az ICO-k csak a tavalyi (2017) évben 6 milliárd dollár bevételt termeltek. Dombrovskis véleménye szerint ennek az összegnek a jövőben további növekedése várható.

A nyilatkozatban természetesen említésre kerültek a kriptovaluták főbb kockázatai is az EU szempontjából, mint az átláthatóság hiánya, a befektetők védelmének problémája, a piaci integritás, illetve a pénzmosás, csalás és hackertámadás által esetlegesen okozott károk kérdése.

A politikus javaslata szerint az ügy sikerre vitele érdekében az ipar dinamikáját figyelembe véve kell együttműködniük különböző globális partnerekkel, amelynek fontosságát hangsúlyozza majd a Pénzügyi Stabilitási Tanácsban (FSB) is.

Még ezen a nyáron a Tanács azon az állásponton volt, hogy a kriptovaluták nem jelentenek pénzügyi stabilitási kockázatot, de a szféra továbbra is alapos megfigyelést igényel, hiszen piaci fejlődése szokatlanul gyors.

Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren. Legyen szép napod! 🙂