Miért fontos a privát kulcs, és mire is való igazából?

-

A kriptopénzeink privát kulcsai feletti rendelkezés annyira fontos része az egész technológiának és a mögöttes filozófiának, hogy van is egy minden évben megrendezett, ennek szentelt rendezvény.
Ezzel próbálják folyamatosan a köztudatban tartani, hogy mennyire fontos, hogy mi kontrolláljuk a kulcsainkat.

Az esemény amúgy a Proof of Keys nevet viseli, és minden év január harmadikán kerül megrendezésre, az elsődleges mottó pedig mindig ugyanaz: ne tárold tőzsdén a kriptódat!

A privát kulcs az elsődleges eszköz, amellyel kezelni lehet a kriptopénzeket, ezen alapul, hogy valójában kinek a kriptójáról beszélünk.

Andreas Antonopoulos pedig, aki tulajdonképpen az iparág legismertebb személyiségének számít, meg is fogalmazta ezt. Ha nem nálad van a kulcs, akkor nem a tiéd a bitcoin.

Mire valók a privát kulcsok?

Mikor valaki telepít egy kriptotárcát, akkor valójában egy kulcspárt hoz létre, egy privát és egy publikus kulcsot. A privát kulcs az, amely a kriptográfiai részt hozza a folyamatba, ennek segítségével történik a titkosítás.

A publikus kulcs más néven publikus címként is ismert. Ez szolgál arra, hogy másokkal megosztva utalásokat fogadjunk rajta.

Mivel a privát és a publikus kulcs között kriptográfiai, matematikai kapcsolódás van, ezért csak a privát kulcs birtokosa tudja használni a javakat, amelyek az adott publikus kulcshoz tartoznak, magyarul csak ő tudja elkölteni.

A privát kulcsból könnyű publikus címet generálni, egy publikus címből viszont nem lehet visszafejteni a privát kulcsot. Ez az „egyirányúság” eredményezi azt, hogy a Bitcoin a gyakorlatban feltörhetetlennek tekinthető.

A privát kulccsal vannak aláírva a tranzakciók, ezután pedig mikor egy bányász blokkba foglalja azokat, visszafordíthatatlanná válnak. Így a privát kulcsok számítanak a jelszónak, az egész rendszerhez.

Ezért elképesztő fontos, hogy ezek a megfelelő módon legyenek kezelve, mivel az elvesztésük azt jelenti, hogy az adott címhez tartozó javak is elvesznek, a továbbiakban nem lehet hozzájuk férni.

Miért is fontos a kulcs?

Ahogy az előbb is olvashattad, a privát kulcs segítségével férhetsz hozzá a kriptopénzekhez. Emiatt pedig akinél a kulcs van, az tekinthető a valódi tulajdonosnak.

Ez első ránézésre nem is olyan nagy dolog. Viszont itt kell kitérni arra, hogy számos centralizált tárcaszolgáltató – itt elsősorban a kriptotőzsdékre, és az ottani tárcákra kell gondolni – nem teszi lehetővé a felhasználók számára, hogy hozzáférjenek a privát kulcsokhoz.

Ezek a felhasználók tehát nem igazán számítanak tulajdonosnak a szó hétköznapi értelmében, hiszen a szolgáltató egyszerűen megtagadhatja a javakhoz való hozzáférést, valamint időlegesen vagy véglegesen is akár, elérhetetlenné válhat.

Van egy másik fontos faktor is. Számos kriptoprojekt a tokenmennyiség arányában biztosít szavazati jogot a hálózatot érintő kérdésekben, változtatásokban, vagy bármiben, amely érdekes lehet a közösségnek.

A centralizált tárcaszolgáltatásokon keresztül ezzel a jogosultsággal nem lehet élni. Szóval a felhasználó igazából nem rendelkezhet a saját javai fölött, de legalább bele sem szólhat az azokat érintő kérdésekbe.

Ezek miatt annyira fontos, hogy olyan kriptotárcát használjunk, amely teljes hozzáférést biztosít a kulcsokhoz.

Egy elterjedt hiba

Ha nagyon leegyszerűsítjük a dolgot, akkor a kriptotárcák valójában csak annyit csinálnak, hogy tárolják és kezelik a privát kulcsokat.

Rengeteg tárca van, amelyeket használhatjuk kriptopénzek tárolására, küldésére, vagy fogadására, viszont nem engedik, hogy hozzáférjünk a privát kulcsokhoz. Ezek az úgynevezett custodial, megőrzési tárcák.

A legjobb, ha az ilyeneket elkerüljük, és olyan tárcát választunk, amelyben hozzáférhetünk a kulcsokhoz.

Még jobb, ha a seed-szavakhoz is hozzáférhetünk, amelyekkel a telepítés során a program legenerálta az összes kulcsot, amelyet támogat.

Ha olyan tárcát használunk, amely teljes kontrollt biztosít a kriptopénzeink felett, számos negatívumot elkerülhetünk, amelyek a tőzsdei és a custodial tárcák felhasználóit érintheti.

Olvastad már? Peter Schiff szerint az aranyat a bitcoinnál „nehezebb elkobozni”

Forrás: bitcoinist.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

A Cardano 1,7 milliárd dollárral növeli a piaci tőkeértéket

A Cardano, az egyik legmenőbb kriptovaluta, ma figyelemre méltó feltámadást tapasztalt, több mint 1,7 milliárd dollárral növelve piaci kapitalizációját. Ez a fellendülés a kriptopénzek piacán tapasztalható...

Három év börtönt kapott a biztonsági szakértő, aki két tőzsdét is meghekkelt

Ez az első eset, hogy az USA-ban börtönbüntetést kapott valaki azért, mert kihasználta egy okosszerződés kódhibáját, a bíróság ráadásul az ellopott 12 millió dollár visszafizetésére...

Az elemző masszív árrallyt jósol az altcoinok számára, amelyet a BTC feleződése vált ki, a SOL, DOT, TON, OP és BLP-re utalva

Vendégbejegyzés A kriptopiac egy izgalmas szakaszba lép, ahogy a Bitcoin következő feleződése közeledik. Az elemzők a kiválasztott altcoinok felé fordítják figyelmüket, jelentős értéknövekedést várva. Közülük a SOL, a...

Megsínylette a Solana a kriptopiaci zuhanást

A SOL token árfolyama 11%-ot esett a hétvégén, és a derivatíva-piacon ez hatalmas zuhanáshoz vezetett. A határidős kötések tömegével likvidálódtak, és egyetlen nap leforgása alatt...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!