Mi az a Web3?

-

Megvizsgáljuk a Web 3-at, az internet következő nagy újítását, amely azt ígéri, hogy elveszi az irányítást a webet ma uraló központosított vállalatoktól.
A web egy befejezetlen projekt. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mi lehet az internet következő nagy iterációja, amelyben a felhasználók visszaveszik az irányítást a webet jelenleg uraló központosított vállalatoktól.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A fő oka annak, hogy oly sokan keményen dolgoznak a jelenlegi internet újratervezésén az, hogy a ma leginkább használt internetes platformok többségét csupán egy maroknyi befolyásos vállalat irányítja, amelyek a felhasználók által generált adatokból profitálnak.

A Web 3 lényegében egy új módot jelent az egyének számára az internet használatára anélkül, hogy feladnák magánéletüket és értékes adataikat.

Web 1.0

Ahhoz, hogy megértsük, mi a Web 3, először is meg kell értenünk az internet korábbi verzióit.

Az internet első fázisa főleg azzal jellemezhető, ahogyan a felhasználók kezdetben interakcióba léptek a világhálóval.

A legtöbb felhasználó a web első iterációja során passzív tartalomfogyasztó volt.

Más szóval a Web 1.0 az olvasásról szólt, nem pedig az írásról. Dinamikus helyett statikus volt. Ez a Web 2.0-val változott meg.

Web 2.0

Az internet következő nagy fázisa az interaktivitásról és a felhasználókról szólt.

Ebben a fázisban a felhasználók hozták létre a legtöbb tartalmat az olyan platformokon, mint a YouTube, a Facebook vagy a Twitter.

Ez az internet sokkal szociálisabb és együttműködőbb volt, de ennek általában ára volt.

Ennek a részvételi jellegű internetnek az volt a hátulütője, hogy a tartalom létrehozásával a felhasználók személyes információkat és adatokat is átadtak a platformokat irányító vállalatoknak.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

Mi a Web3?

A Web 3 az internet következő lépcsőfoka. Jelenleg még csak épül, ezért is nincs egységes, bevett definíció arra vonatkozóan, hogy mi a Web 3, illetve mi lesz az.

Általánosságban azonban a Web 3 egy olyan internetre utal, amely decentralizált.

A másodlagos újítás az, hogy ezek a hálózatok lehetővé teszik az érték vagy pénz átutalását az emberek között. Ez a két dolog – a decentralizáció és az internetes pénz – a Web 3 megértésének kulcsa.

Ki találta fel a Web 3-at?

A web korábbi változataihoz hasonlóan a Web 3-nak sem volt egyetlen megalkotója. Ehelyett különböző egyének és szervezetek egymásra épülő együttműködéseként nőtt ki.

Általánosságban elmondható, hogy a blokkláncalapú okosszerződéses platformok, mint például az Ethereum jó alapként szolgálhatnak a 3. generációs web számára.

Mi a különleges benne?

A Web 3 legfőbb előnye, hogy megpróbálja kezelni a Web 2 legnagyobb problémáját: a személyes adatok magánhálózatok általi gyűjtését, amelyeket aztán hirdetőknek adnak el, vagy esetleg hackerek lophatnak el.

A Web 3 esetében a hálózat decentralizált, tehát egyetlen entitás sem ellenőrzi azt, és a hálózatra épülő decentralizált alkalmazások (dappok) is nyíltak.

A decentralizált web nyitottsága azt jelenti, hogy egyetlen fél sem ellenőrizheti az adatokat vagy korlátozhatja az azokhoz való hozzáférést.

Bárki képes különböző dappokat építeni és használni azokat, anélkül, hogy egy központi vállalatnak azt engedélyeznie kellene.

Miben különbözik még?

A Web 3-on a pénz natív. Ahelyett, hogy a hagyományos, kormányokhoz kötött és határok által korlátozott pénzügyi hálózatokra kellene támaszkodnia, a Web 3-on a pénz azonnali, globális és engedély nélküli.

Ez azt is jelenti, hogy a tokeneket és kriptovalutákat teljesen új üzleti modellek és gazdaságok kialakítására lehet használni, amely területet egyre inkább tokenomikának nevezik.

A decentralizált weben például a reklámozásnak nem kellene a felhasználók adatainak a hirdetőknek való eladására támaszkodnia, hanem a hirdetések megtekintéséért a felhasználókat egy tokennel lehetne jutalmazni.

Ilyen típusú Web 3 alkalmazást fejleszt jelenleg is a Brave Browser és a Basic Attention Token (BAT).

A jövő

A web jövője a használat, a használhatóság és a skálázhatóság növeléséről szól. Ahhoz, hogy a Web 3 víziója valósággá váljon, sokkal több embernek kell elkezdenie használnia a Web 3 dappokat.

Ez nem csak több alkalmazást jelent, hanem olyan alkalmazásokat is, amelyek könnyebben használhatók és vonzóbbak a nem műszaki felhasználók számára.

Végül, mivel az Ethereum, a legnagyobb és legnépszerűbb okosszerződés-platform rendszeresen közel teljes kapacitással működik, a Web 3 hálózatoknak fel kell nőniük és gyorsan több millió tranzakciót kell tudniuk kezelni, ha valaha is versenyre akarnak szállni Web 2 társaikkal.

Olvastad már? Már 400 millió ETH égett el az Ethereum EIP-1559 frissítéssel

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A legfőbb okok amiért az XRP ár jelentős emelkedést tapasztalhat

A kriptopiac megosztott a Ripple vs. SEC ügyben, és vegyes a véleményük a július 31-ig történő lehetséges megegyezésről vagy megoldásról. A spekulációkat tovább fűszerezve Zach Rector...

Bitcoinért kínál európai uniós állampolgárságot egy kriptoalap

Egy új alap elérhetővé tette a Bitcoin-tulajdonosok számára azt a lehetőséget, hogy a portugál aranyvízum-programon keresztül európai uniós polgárrá váljanak. Alessandro Palombo, az Unbound Fund társalapítója...

Gazdagodjon meg a választások napjáig: Az 5 legjobb altcoin, amibe érdemes most befektetni

Vendégbejegyzés A kriptopiac továbbra is nyugodt, és egy potenciális bikafutás küszöbén áll. Az altok továbbra is vonzó belépési ponton vannak, fokozatosan emelkednek és készen állnak egy...

Kamala Harris véget vethet a Ripple vs. SEC pereskedésnek?

Azok számára, akik abban reménykednek, hogy a Ripple vs. SEC per hamarosan lezárul, James Murphy ügyvéd, más néven MetaLawMan, megadja a választ. Az ő spekulációi azt...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!