A salvadori Banco Central de Reserva két dokumentumot tett közzé, amelyekben részletezi, hogyan kell a bankoknak kezelniük a bitcoint.

Salvador központi bankja, a Banco Central de Reserva (BCR) közzétette a bankok Bitcoin-kezeléséről szóló szabályzattervezeteket.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Augusztus 17-én két dokumentumot tettek közzé konzultációra, amelyek utasításokat adnak a bankoknak és a pénzintézeteknek, hogyan nyújtsanak Bitcoinhoz kapcsolódó szolgáltatásokat ügyfeleiknek.

Az első, „Irányelvek a Bitcoin és a dollár digitálistárca-platformjának működésének engedélyezéséhez” (spanyolul) címet viseli, és a BTC-t törvényes fizetőeszközként határozza meg a nemrégiben kidolgozott Bitcoin-törvénynek megfelelően, amelyet Salvador törvényhozása június 9-én fogadott el, és amelynek értelmében az ország szeptember 7-étől hivatalosan is elfogadja a digitális eszközt.

A második, „A Bitcoin-törvény alkalmazását megkönnyítő technikai szabványok” című dokumentum az első dokumentum hosszabb és részletesebb változata.

A pénzügyi szervezeteknek a központi banknál kell kérelmezniük, hogy digitális pénztárcákat kínálhassanak – áll az iránymutatásban.

A kérelmeknek részletezniük kell a kínált termék típusát, és tartalmazniuk kell a célpiac adatait, a kockázatértékeléseket, az ügyfeleknek felszámított díjakat, az ügyfeleknek szóló oktatási rendelkezéseket és a panaszkezelési eljárásokat.

Minden ügyfél számára kötelező lesz az ügyfél-azonosításai (KYC) ellenőrzés, bár nem volt egyértelmű, hogy az alapvető bankszámlákhoz használt nemzeti személyi igazolvány elegendő-e egy kriptotárca esetében.

Teljes körű pénzmosás elleni (AML) eljárásokat, például a tranzakciók nyomon követését és elemzését is alkalmazni kell.

Kétirányú bitcoin-dollár konvertibilitást kell biztosítani, és a bank ezért díjat számíthat fel.

Az Attack of the 50 Foot Blockchain szerzője, David Gerard által elkészített fordítás szerint:

„A digitális pénztárcák kezelői által használt elektronikus platformnak lehetővé kell tennie a központi bank számára, hogy valós időben hozzáférjen az elvégzett műveletekkel kapcsolatos valamennyi információhoz, valamint az ügyfelek által kért információkhoz”.

A bankok és vállalatok által tartott összes bitcoinnak teljes mértékben fedezettnek kell lennie, szemben a résztartalékolási bankrendszerrel. A dollárokat a központi banknál fogják tartani, míg a BTC-t egy letétkezelőnél, amelynek szolgáltatásait ki lehet kötni.

A második dokumentum 29. cikke előírja, hogy a banknak vagy pénzintézetnek figyelmeztetnie kell az ügyfeleket, hogy a Bitcoin volatilis, a tranzakciókat nem lehet visszafordítani, és ha elveszítik a privát kulcsukat, akkor a BTC-t is elveszítik.

Nem voltak rendelkezések a számviteli standardokról vagy a Bitcoin fiatra való átváltására és fordítva vonatkozó szabványos kormányzati árfolyamokról.

Augusztus 16-án a Fitch Ratings amerikai hitelminősítő intézet megállapította, hogy a BTC bevezetési terve valószínűleg negatív hitelképességet fog jelenteni a helyi biztosítótársaságok számára a volatilitás és a kockázati aggályok miatt.

Olvastad már? Elismert személyiségek kerültek a Dogecoin tanácsadói testületébe

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!