Lehetséges további kamatemelések az infláció féken tartásáért

-

Az Egyesült Államok jegybankjának elnöke, Jerome Powell, arra figyelmeztetett, hogy az infláció még mindig túl magas, és jelezte, hogy a központi bank további kamatemeléseket is fontolóra vehet annak érdekében, hogy féken tartsa azt.

A múlt pénteki beszédében, a Jackson Hole szimpóziumon, Powell elismerte ugyan a közelmúltbeli előrelépést az infláció csökkentésében, de kijelentette, hogy még „jelentős előrehaladásra van szükség”, mielőtt visszatérnének a Fed 2%-os inflációs céljához.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A figyelem középpontjában az alapinfláció állt, amely kiszűri az ingadozó élelmiszer- és energiatermelékek ármozgását.

Bár a vezető infláció a 2022 júniusi 7%-os csúcsáról csökkent, a maginfláció továbbra is magas, 4,3%-os szinten maradva.

Powell hangsúlyozta, hogy a további előrehaladáshoz „tartós fejlődés szükséges” a „korlátozó monetáris politika” révén.

Powell rámutatott, hogy a termékek árának csökkenése és a lakáspiac megnyugvása bizonyítékok a kamatemelések hatékonyságára a kereslet visszaszorításában.

Ugyanakkor kiemelte a magas szolgáltatási árakat és a rendkívül szűk munkaerőpiacot, mint a következő hónapokban szükséges fejlesztendő területeket.

A Fed elnöke azt is jelezte, hogy továbbra is figyelemmel kísérik majd a gazdasági adatokat, és készek további kamatemelésekre, ha azt indokoltnak látják.

A központi bank elkötelezett az infláció csökkentése mellett, ugyanakkor óvatosságra intett, mivel a cél elérése valószínűleg átlagtól elmaradó gazdasági növekedést igényel majd.

Powell a beszédében hangsúlyozta:

„Addig folytatjuk, amíg el nem végezzük a feladatot.”

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a szükséges szigorítás mértékének bizonytalansága megnehezíti a központi bank dolgát.

Ezzel együtt hangsúlyozta, hogy a nem megfelelő lépések kockázatai meghaladják az aggodalmakat a túlzottan gyors szigorítás miatt.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Összességében Powell beszéde azt sugallja, hogy további kamatemelésekre lehet számítani, ha az árak és bérek növekedése nem mérséklődik jelentősen a következő hónapokban.

A központi bank az infláció visszaszorításának elkötelezett híve, de ezzel párhuzamosan felkészülnek a gazdasági növekedés mérséklődésére is.


Olvastad már? A Paypal stablecoinja a PYUSD jelentős támogatást kap

Kiemelt kép: Simone Fontana

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A MicroStrategy legfrissebb Bitcoin vásárlása

A MicroStrategy legutóbbi Bitcoin (BTC) vásárlásának utóhatásai miatt a medvék azon tűnődnek, vajon megváltoztak-e az idők. A Bitcoin árfolyama ugyanis nem zuhant úgy, ahogy azt...

Optimism (OP) technikai elemzés 12.01.

Prémium Optimism (OP) Az Optimism (OP) az L2 szektor állapota miatt kihívásokkal nézett szembe. Egy nemrégiben készült jelentés mélyebben elmerült ezekben a következményekben, és abban, hogy a DEX...

Elon Musk: „B*szódjanak meg a hirdetők!”

A milliárdos vállalkozó a The New York Times éves konferenciáján fejtette ki a nézeteit a hirdetők hozzáállásáról, élő tévéadásban. A Fehér Ház antiszemita és rasszista...

Történelmi bukáshoz közelíthet az amerikai dollár

Peter Schiff, az ismert közgazdász a közösségi médiában osztotta meg a gondolatait az USA pénzrendszeréről, és a felvázolt kép távol van az idillitől. Hogy mennyire...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!