Leállítja a jogdíj-fizetést kezelő programot az OpenSea

-

A legnépszerűbbnek számító NFT piactér, az OpenSea bejelentette, hogy megszünteti a jogdíj-fizetést kezelő programja, az Operator Filter alkalmazását.

Ez az applikáció lehetővé tette, hogy az NFT-k alkotói letiltsák a műveik adásvételét olyan platformokon, amelyek nem fizetnek jogdíjat a továbbértékesítések után.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Devin Finzer, az OpenSea ügyvezetője elmondta, a változtatás augusztus 31-én lép majd életbe.

Az Operator Filter 2022 novemberében debütált, és úgy jellemezték, mint egy egyszerű eszköz az alkotók számára, amely segít hozzájutni a jogdíjakhoz, mivel ellehetetleníti a tokenek kereskedelmét azokon a platformokon, ahol azt nem követelik meg.

Finzer úgy nyilatkozott, hogy a program nem teljesítette a hozzá fűzött elvárásokat, és a vártnál lényegesen kisebb támogatást kapott az NFT közösség részéről.

Több nagy piactér, például a Blur, a Dew, vagy a LooksRare sikersen megoldotta, hogy ki tudják kerülni azt a funkciót, és így a felhasználóiknak nem kellett megfizetni az értékesítés utáni jogdíjakat az alkotók számára.

Finzer szerint ráadásul olyan kritikákat is kaptak az alkotóktól, hogy így korlátok közé szorítják a művészeket, megszabva számukra, hogy hol adhatják el a műveiket, és hol nem.

„Több esetben is jelezték számunkra az alkotók, hogy az Operator Filter működését korlátozónak érzik, hiszen befolyásolja, hogy hol lehet áruba bocsátani a műveket, és így befolyásolja a tulajdonviszonyokat is. A jogdíjak megfizetése, az Operator Filter működése így a decentralizált birtoklás ellen dolgozik.”

Finzer elmondta, hogy a jogdíjak kifejezetten hasznosak több üzleti modell esetén is, viszont kizárólag egyetlen bevételi forrást jelentenek.

Az alkotók számára lényegesen több felhasználási terület rejlik az NFT technológia égisze alatt, amelyekkel érdemes foglalkozni.

Finzer elmondása alapján az OpenSea sok erőforrást fordít az ilyen új területek feltárására, és arra, hogy a különböző felhasználási módokat a lehető legszélesebb közönség ismerhesse meg.

Augusztus 31. után az Operator Filter nem fogja blokkolni a piactereket, a jogdíjak fizetése viszont jövő év februárjáig kötelező lesz a programot használó kollekciók számára, és azok számára is, amelyek nem az Ethereumon léteznek. Ahogyan Finzer megfogalmazza, a jogdíjak továbbra is itt maradnak, csak a jelenlegi, kevésbé hatékony beszedési mód fog megváltozni.

Az NFT szektor számára sokak szerint negatívumot jelent ez a lépés, hiszen a művészek így kevesebb bevételhez juthatnak, így érthető módon a nemtetszésüket fejezték ki a közösségi médiában.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Volt, aki szerint az alkotóknak egységesen azok mellé a platformok mellé kellene állnia, amelyek kötelezően alkalmazzák a jogdíjakat.

Mások szerint viszont akár jó is kisülhet a dologból, mivel így tisztulhat a piac, és eltűnhet a hamisított kereskedési volumenen alapuló üzleti modell.

Olvastad már? Ledger és PayPal együttműködés a kriptovásárlás meggyorsítására

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

PEPE (PEPE) technikai elemzés 12.06.

Prémium PEPE A PEPE, az egyik legnépszerűbb mém coin, egy hete emelkedő tendenciát mutat. A Dogecoin (DOGE) és a Shiba Inu (SHIB) kistestvére kitört a hosszú távú ellenállási...

Még el sem indult a BlackRock Bitcoin ETF, de valaki már bevásárolt belőle

Valaki 100 ezer dollárért vásárolt Bitcoin ETF-et a BlackRock-tól, pedig még nem került nyilvánosságra, hogy a Tőzsdefelügyelet engedélyezte volna a befektetési óriás számára az alap...

Az ING elemzői úgy vélik, fordulat jöhet a Fed kamatpolitikájában

A pénzintézet elemzői szerint a Federal Reserve változtathat a jelenlegi kamatpolitikáján, hiszen az amerikai gazdasági mutatók optimista képet vetítenek előre, tehát nagy enyhülés közeledhet, jelentős...

Mutatjuk, hogy miért lehetesz a WSM-mel a 2024-es bikafutam egyik legnagyobb nyertese

Vendégbejegyzés Nagy a nyüzsgés a Wall Street Memes ($WSM) háza táján. Az ökoszisztéma láthatóan továbbra is növekedik, és az új, kripto alapokkal rendelkező Wall Street Memes...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!