Különösen sok tajvani bukta el a pénzét az FTX miatt

-

Az Enlighten Law Group, egy tajvani jogi cég beszámolója szerint a szigetország mintegy 950 lakosa vezetett számlát a bedőlt FTX tőzsdén, és az ő összesített káruk eléri a 150 millió dollárt.

A tőzsde csődje miatt ehhez nem tudnak hozzájutni. A legnagyobb összeget négy, egyelőre meg nem nevezett tajvani állampolgár bukta, az ő veszteségük több, mint fejenként 5 millió dollár.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Ezek az információk rávilágítanak, hogy például a szomszédos Kínával összehasonlítva Tajvanon 30-szor nagyobb a károsultak aránya.

Ráadásul mindössze egyetlen kínai lakosról lehet tudni, aki 5 millió dollárnál nagyobb összeget bukott el.

A dologban további bonyodalmat okoz a tény, hogy több felhasználóról is tudni, aki nagy összegű hitelből vásárolta meg a kriptoeszközöket, amelyeket aztán a bedőlt tőzsdén kamatoztatott.

A jogi vállalat elmondása szerint Tajvanon különösen népszerűnek számított a platform, dacára annak, hogy szabályozatlanul, úgymond a szürkezónában működött az országban.

Egyéb FTX hírek

Ennek egyik oka az is lehet, hogy a tőzsde több helyi céggel is együttműködésbe lépett, és úgynevezett nagyköveti, képviseleti rendszert is alkalmazott.

A hatályos szabályok szerint ráadásul a tajvaniak különösen egyszerűen tudták használni a tőzsdét, és a pletykák szerint az a tény is kulcsfontosságú, hogy az FTX vezetője nem kínai nemzetiségű személy.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

Hitelből vásárolva

Az FTX több kamatozó terméket is kínált az ügyfelei számára, amelyeknél egyes esetekben akár 8%-os hozammal is kalkulálhattak a befektetők.

Az Enlighten szerint ez szintén olyan tényező, amelynek nagy szerepe lehet abban, hogy ennyi ember tudtak becsábítani a tőzsdére.

„A tajvani banki kamatok nulla közelében vannak. A jelzálogok, és a fogyasztsi hitelek kamatai pedig nagyjából a 3%-os szinte mozognak. Számos ügyfél emiatt döntött úgy, hogy alacsony kamatú hitelt vesz fel, majd ezt az FTX-nél helyezi letétbe, ahol a hozam lényegesen magasabb.”

A cég elmondása szerint különösen népszerű volt ez az arbitrázs-lehetőség, és emiatt sokan éltek is vele.

A tajvani kormányzat és a helyi hatóságok viszont jelen állás szerint nem fognak érdemben foglalkozni az FTX ügyével, legalábbis nagyon kicsi erre az esély a hozzáértők szerint.

Az Enlighten ezért azt javasolja a tajvani károsultaknak, hogy az USA-beli jogi szakértőkkel vegyék fel a kapcsolatot, hiszen ott már folyamatban vannak az eljárások a tőzsde és az üzemeltetők ellen.


Olvastad már? Kitöréshez közeleg a Cardano (ADA)

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

A Cardano 1,7 milliárd dollárral növeli a piaci tőkeértéket

A Cardano, az egyik legmenőbb kriptovaluta, ma figyelemre méltó feltámadást tapasztalt, több mint 1,7 milliárd dollárral növelve piaci kapitalizációját. Ez a fellendülés a kriptopénzek piacán tapasztalható...

Három év börtönt kapott a biztonsági szakértő, aki két tőzsdét is meghekkelt

Ez az első eset, hogy az USA-ban börtönbüntetést kapott valaki azért, mert kihasználta egy okosszerződés kódhibáját, a bíróság ráadásul az ellopott 12 millió dollár visszafizetésére...

Az elemző masszív árrallyt jósol az altcoinok számára, amelyet a BTC feleződése vált ki, a SOL, DOT, TON, OP és BLP-re utalva

Vendégbejegyzés A kriptopiac egy izgalmas szakaszba lép, ahogy a Bitcoin következő feleződése közeledik. Az elemzők a kiválasztott altcoinok felé fordítják figyelmüket, jelentős értéknövekedést várva. Közülük a SOL, a...

Megsínylette a Solana a kriptopiaci zuhanást

A SOL token árfolyama 11%-ot esett a hétvégén, és a derivatíva-piacon ez hatalmas zuhanáshoz vezetett. A határidős kötések tömegével likvidálódtak, és egyetlen nap leforgása alatt...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!