Kína azt fontolgatja, hogy kemény büntetéseket szab ki azokra az állami tulajdonú cégekre, amelyek nem hagyják abba a kriptovaluták bányászatát, beleértve a magasabb energiaköltségeket is.

A jelentések szerint Meng Wei, a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) szóvivője egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy Kína legfőbb gazdasági tervezőjeként az NDRC szabályozni kívánja az ipari méretű bitcoin bányászatot és az állami vállalatok bármilyen részvételét ebben a tevékenységben.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Az NDRC, amely a bányászatra vonatkozó szakpolitikák kialakításáért felelős, állítólag a közelmúltban külön ülést szervezett a témában.

Emellett fokozta a tartományokra és önkormányzatokra gyakorolt nyomást, hogy vizsgálják ki és tisztítsák meg az állami tulajdonú vállalatokat.

A kínai kormány 2021-ben keményen fellépett a bitcoin-bányászokkal szemben, az energiapazarlástól kezdve a halálos szénbányászati balesetekig mindenért őket okolta, miközben az ország a szén-dioxid-semleges célok teljesítésére törekszik.

A bányászok elleni fokozott fellépést szeptemberben a források szerint az ország téli szezonra vonatkozó energiaellátása miatti aggodalmak váltották ki, amely az egyik oka annak, hogy a hatóságok állítólag azok után mentek, akik megpróbálták magukat adatkutatóknak és tároló létesítményeknek kiadni, hogy folytassák a digitális eszköz bányászatát.

Nemrégiben Kína elbocsátott egy korábbi csianghszi kormánytisztviselőt a nemzeti előírások megsértése miatt, miután lebukott a digitális valuták bányászatával kapcsolatban – derül ki a Központi Fegyelmi Ellenőrző Bizottság hétfői közleményéből.

Az előzetes megállapítások szerint Xiao Yi-t azzal vádolták, hogy visszaélt a hatalmával, hogy a kormányzati szabályokkal ellentétes digitális valutabányászati tevékenységet folytató vállalkozásokat támogasson, valamint kenőpénzeket fogadott el.

A kínai kormány legújabb kriptovaluta-ellenes fellépése arra kényszerítette a virágzó kriptovaluta-ipart, köztük a bitcoin- és kriptobányászokat és -váltókat, hogy kripto-barát szabályozásokkal rendelkező országokba települjenek át.

A Kínát elhagyó cégek közül többek között a Huobi, a Binance, a BTC.com és a Bitmain is ott van, hogy kedvezőbb szabályozót találjon.

Olvastad már? A bitcoin megrekedt, de a profi kereskedők még mindig 80 ezer dollárt várnak januárra

Forrás: cointelegraph.com

Kiemelt kép: Nicole Moon

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!