A kínai bányászgép gyártó Bitmain, az ASIC alapú Ethereum bányászgépet fejlesztett ki.

Az Antminer E3-ta javasolt tápegységgel több mint 800 dollárért vagy ennek megfelelő Bitcoin készpénzt vásárolhat egy bányászoktól, az első darabok pedig július 16-a után kezdik kiküldeni.

Az ASIC hardverek speciális feladatok elvégzésére, ebben az esetben Ethereum bányászatra tervezik, melynek hatásfokát sokszorosa a video-kártyával működő bányagépekének. A Bitmain által forgalmazott Antminer sorozat ezek közül a legismertebb típus.

Egy E3 bejelentése felháborodás fogadta. A twitteren és a redditen többször jelezték a fejlesztők felé, hogy ilyen nagy hatásfokkal működő bányászgép elterjedése szerint ez negatív hatással lesz Ethereum jövőjére ezért szeretnék, ha egy kemény villát ASIC ellenállna.

Ez történt például a Monero ügyben, aminek egy Bitmain kifejlesztett egy ASIC alapú eszközt, de Monero részéről szinte azonnal reagáltak arra, hogy ennek megjelenése esetén az algoritmus megváltozott.

Az Ethereum bányászatának napjaiban van számlálva, mert a közelgő Casper forkok POS konszenzusra vált a hálózat. Ez azonban nem történik meg olyan gyorsan, de akár 1 év is lehet, így egy Bitmain gépével az utolsó hónapokra gyorsíthatnak egy bányászok.

Forrás: coindesk.com