A CoinMarketCap május elsején lett hatéves. 2013-as indulásakor még a bitcoin is nagyon fiatal volt, akkoriban még nagyon kevés tőzsde volt a piacon.

Olvastad már? Charlie Lee: úgy gondoltam, 1000 dollárt fog érni az LTC

Az oldal indulásakor még nagyon alacsony volt a váltók forgalma, ezért magasabb volt a manipuláció és a hirtelen árfolyamingadozások kockázata. A CoinMarketCap ezért a tőzsdéken található árfolyamok súlyozott átlagát jelenítette meg az oldalon.

Azóta számos új funkció található az oldalon, mint például a bitcoin-dominancia jelző, az egész piac értékének összeírása stb.

Mivel az oldal csak adatokat jelenít meg és nem zajlik rajta kereskedés megúszta az évek alatt gyakran előforduló csalásokat és támadásokat.

Nemrég azonban azzal vádolták meg őket, hogy „számos tőzsde hamis forgalmát is valósként jeleníti meg az oldalon. Egyes jelentések szerint a legtöbb tőzsde forgalmának 95%-a valótlan, nulla eredményű kereskedéssel zajlik.”

A CoinMarketCap bejelentette, hogy változtatni fog eddigi rendszerén, és növelni fogja a megjelenített adatok hitelesség, illetve felelősségre vonhatóságát.

„Nagy figyelmet szentelünk az egyre növekvő „hamis forgalomra”. Szeretnénk bejelenteni, hogy számos partnerrel együttműködnek a probléma kiküszöbölése érdekében.”

Szövetség az adatok átláthatóságáért és felelősségre vonhatóságáért

Ahogy a név is mutatja, a CoinMarketCap jobb átláthatóságat és felelősségre vonhatóságot szeretne nyújtani a megjelenített adatokkal kapcsolatban. A CoinMarketCap mostanáig ugyanis semlegesen viszonyult a megjelenített adatokhoz.

Első lépésként 2019. június 14-étől a CoinMarketCap kötelezővé teszi a „élő kereskedelmi adatok” és az „élő megbízási könyv adatok” közlését. Azok a tőzsdék, amelyek nem tesznek ennek eleget, eltávolításra kerülnek az oldalról.

Eddig összesen 12 tőzsde csatlakozott az átláthatósági szövetséghez, köztük van a Binance, Bittrex, OKEx, Huobi, Liquid, UpBit, IDEX, OceanEX, Gate.io, KuCoin, HitBTC, és a Bitfinex. A jövőben számos egyéb tőzsde csatlakozására számítanak.

A közeljövőben két másik hullámban is nagy változtatások várható. A kettes és hármas fázisokban az adatmutatókon, megjelenített adatokon és saját elemzésein szeretne javítani az oldal.

Bitcoin- és Ethereum-blokkláncfelfedező

A CoinMarketCap azt is bejelentette, hogy saját blokkláncfelfedezőt indít, mellyel áttekinthető lesz az Ethereum és a Bitcoin teljes publikus főkönyve. Ennek ugyan nincs köze az árfolyamokhoz, de egy nagyon fontos eszköz lehet a tranzakciók és a főkönyv elemzésére.

A CoinMarketCap blog hozzátette:

„Úgy építettük meg a felfedezőt, hogy tisztább és egyszerűbb legyen, hogy az átlagfelhasználó is könnyen kiigazodjon rajta, ezért nem helyeztünk el benne felesleges eszközöket.”

A CoinMarketCap a kriptoszféra egyik leglátogatottabb weboldala, a pénzügyi weboldalok között is a nyolcadik leglátogatottabb a világon.

A jobb átláthatóság az egész kriptoipar számára jót jelenthet, mivel az oldal „különválasztja a jót a rossztól.”

Forrás: coingape.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Telegramon. Legyen szép napod!

Szeretnéd támogatni a munkámat, akkor itt tedd meg:

BTC: 34vcA11dH3AbVWkEbQraCvM2vNFkT6JFJM

LTC: MGfcUc7YSHLbYuoEEaoFvhZBLRW1KuSnRE

ETH: 0xe6E0D778d323786c1151163d2A3472989Fe7aA53

KÖSZÖNÖM!