A bitcoin és az ethereum továbbra is csak oldalazik, míg a decentralizált pénzügyi (DeFi) piacok tovább szárnyalnak.

Az elmúlt egy nap alatt két token is elindult a piacokon. Az egyik értéke több mint 1000%-ot emelkedett induló árfolyamához képest, míg a másik árfolyama 5000%-ot emelkedett egyetlen nap alatt.

Hatalmasat ment az új DeFi-tokenek értéke

Több hét várakozás után az új mStable DeFi-projekt július 18-án kiadta natív tokenjét, a Metát (MTA).

A Meta röviden egy olyan token, amely teljes mértékben lehetővé teszi Ethereum-alapú protokollja decentralizálását, így lehetővé válnak a stabilkoinok swap ügyletei alacsony árfolyamkülönbséggel és kamatozási lehetőségeket kínálhat stabilkoinok részére.

Ryan Watkins, a Messari kutatója szerint a token indulása egy új, „IDO” nevű folyamaton keresztül jön létre, amely rendkívül jövedelmező lehet egyesek számára. Az IDO decentralizált tőzsdén keresztüli kibocsátást jelent.

A Meta indulása azért is volt látványos, mivel egy felhasználó megpróbálta manipulálni a megrendelési főkönyvet, hogy megváltoztassa a narratívát.

Percekkel indulása után az MTA értéke elérte a 2,4 dollárt, amely 1.000%-os megtérülést jelentett volna a korai mStable-befektetők számára. A jelenlegi 3,5 dolláros árfolyamon pedig 2.200%-ot nőtt a token értéke kezdeti árfolyamához képest.

A kriptopénzekre összpontosító szingapúri Three Arrows Capital vagyonalap is az első befektetők közt szerepel.

A titokzatos yearn.finance DeFi-protokoll egy napon indította saját YFI tokenjét. A projekt mögött álló csapat egy Medium-blogbejegyzésben az alábbit írta:

„Kiadtuk a YFI tokent, egy teljesen értelmetlen, 0 készlettel rendelkező tokent. Megismételjük, pénzügyi értéke 0. Nincs előre bányászás, nem lesz eladás, sehol nem lehet megvenni, a Uniswapre se kerül fel és még aukció sem lesz. Senki nem kaphat belőle.”

Ez azonban csak megtévesztés volt.

Július 18-án a YFI értéke elérte a 2250 dollárt, amely a CoinGecko adatai alapján 7.000%-os növekedés az aznapi 31 dolláros mélyponthoz képest.

Gyűlnek a fellegek a DeFi körül

A magas kamatok és megtérülések miatt egyre többen kezdik megkérdőjelezni a DeFi alapjait.

A Joe007 névre hallgató bitcoinbálna – aki ismert arról, hogy véleményeivel szeret szembemenni a mainstreammel, és aki már több millió dollárt keresett kereskedéssel a Bitfinexen – azt írta, hogy szerinte a DeFi „egy centralizált Ponzi/HYIP-csalás, amely véletlenszerű kriptocsapdákkal próbál pénzeket bevonzani egy székfoglalós játékba.”

Joe007 egy Twitter-kommentre reagált egy DeFi-kkel foglalkozó Twitter-felhasználó alatt, aki az új „rejtett DeFi-kincset” kereste, amely nagyban hasonlít a 2017-es és 2018-as ICO-őrülethez.

Több bitcoinrajongó is hasonló kritikákat fogalmazott meg: a „DeFi csupán a Wall Street 2.0” és egyéb hasonló kommenteket írtak.

Olvastad már? Medve jelet mutatott a Chainlink, jelentős esésre számíthatunk?

Forrás: cryptoslate.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.

Legyen szép napotok! 🙂