A cryptojacking a kiberbűnözés egyik formája, mely során weboldalakon vagy eszközökön keresztül kriptopénzeket bányásznak valamilyen szoftver segítségével. De mégis hogyan lehetne ezt megelőzni?

Hogyan zajlik egy cryptojack támadás?

Az olyan cryptojacking támadásokat, mint a zsarolóprogramok, a leggyorsabban terjedő kiberbűnök között tartják számon. Nehéz észlelni őket, és rendkívül kedvező a támadók számára.

Tovább bővült Magyarország legnagyobb bitcoin ATM hálózata. Keresd a CoinCash új ATM-eit a Konzolvilág üzleteiben is. A részletekért kattints!

A cryptojacking során a támadó feltöri a számítógépünk hardwarét, vagy egy weboldalon keresztül telepít egy titkos kriptobányász programot, így a mi pénzünkkel és erőforrásainkkal bányászhat kriptopénzeket.

A hackerek általában több ezer gépet fertőznek meg, melyek egyenként néhány centnyi kriptopénzt bányásznak. Ha a géped fertőzött, akkor jelentős lassulást tapasztalhatsz, vagy az érintett weboldal látogatása során lassulást vehetsz észre, ahogy az oldal a processzorod segítségével bányászik.

A hackerek különböző bányászprogramok segítségével fertőzik meg ezeket a gépeket és oldalakat.

Gyakran céloznak meg olyan tartalommegosztó oldalakat, mint a WordPress és a Drupal, mivel így egyetlen sikeres támadás is több ezer fertőzött weboldalhoz vezethet.

A fertőzött oldalak és eszközök gyakran további eszközöket fertőznek meg, így növelve a támadó bevételét.

Az eszközök által kibányászott kriptopénzek a támadó tárcájában landolnak. Általában a monerót alkalmazzák erre a célra, mivel hagyományos számítógépekkel is hatékonyan lehet bányászni, emellett a titkosításának köszönhetően szinte lenyomozhatatlan.

Hogyan védekezhetünk ez ellen?

Annak ellenére, hogy milyen elterjedtek ezek a támadások, könnyen védekezhetünk ellenük. A legjobb megoldás a megfelelő biztonsági intézkedések alkalmazása.

  1. Óvatosan kezeld a letöltéseket és az email mellékleteket, és mindig használj reklámblokkolót.
  2. Használj olyan vírusirtót, melyek számos támadás felismernek
  3. Mindig használd a legfrissebb szoftvereket
  4. Ha azt tapasztalod, hogy a telefonod gyorsan merül, vagy melegszik, akkor fertőzött lehet.
  5. Vizsgáld ki a lehetséges kiskapukat, melyek a fertőzött gépen maradhattak. A támadók gyakorta hátrahagynak egy kiskaput, hogy újratelepítsék a letörölt vírusokat.
  6. Ha olyan tartalomkezelő oldalakat használsz, mint a WordPess, a Drupal vagy a Joomla, akkor mindig használd a legfrissebb verziót, ugyanis ezek a legfrissebb védelemmel vannak ellátva.
  7. Blokkold a bányászközösségek és a fertőzött oldalak IP-címét.
  8. Légy óvatos az ingyenes témákkal és alkalmazásokkal, melyek vírusokkal érkezhetnek.
  9. Légy óvatos az adathalász támadásokkal, az oldalakon átívelő szkriptes támadásokkal és az SQL-injekciós támadásokkal, melyekkel megfertőződhet weboldalad.

Olvastad már? A befektetőket is meglepte az Ethereum teljesítménye

Forrás: bitcoinist.com

Kiemelt kép: thaneesh raane

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.

Legyen szép napotok! 🙂