Hol van a Facebook kriptopénze?

-

A Facebook 2019 júniusában jelentette be a Librát. Több mint két évvel később még mindig alig hallunk felőle, pedig célja, hogy belépjen a zsúfolt stablecoin-piacra. Miért késlekedik ennyit?
Miközben a héten mindenki a bitcoinalapú határidős ETF jóváhagyásával és a valódi kriptovállalatok egyéb híreivel volt elfoglalva, a Facebook kriptoprojektje szépen csendben további két embert veszített el.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Riyaz Faizullabhoy és Nassim Eddequiouaq, akik mindketten két évvel ezelőtt hagyták ott az Anchorage kriptoletétkezelő céget, hogy a Facebook kriptotárcáján dolgozzanak, elszöktek, hogy az Andreessen Horowitz (a16z) kockázatitőke-társaság kriptorészlegéhez csatlakozzanak.
Van itt egy kis irónia: az a16z alapító tagja a Diem (korábban Libra) egyesületnek, amelyet a Facebook hozott létre.
De nehéz nem úgy tekinteni erre a hírre, mint a tehetségek további elszivárgására a Facebook szerencsétlen, félresikerült kriptopiaci próbálkozásából.
A Facebook először 2019 júniusában jelentette be a Librát, az azóta eltelt idő pedig a kriptopiacon már egy örökkévalóságnak számít.
Eredetileg egy „határok nélküli globális valutaként” hirdették meg, amely mögött a Libra Reserve állna, egy „alacsony volatilitású eszközök, például bankbetétek és állampapírok gyűjteménye, stabil és jó hírű központi bankok pénznemeiben”.
Viszlát mindezeknek.
Az első négy hónap alatt a Libra Association nyolc alapító tagját vesztette el, köztük a nehézsúlyú PayPal, eBay, Stripe és MasterCard cégeket.

A Libra nevet Diemre változtatták, a Calibra (a Facebook pénztárcaalkalmazása a Libra tartására) pedig Novira változtatta a nevét.
A Diem „visszavette ambícióit” – ahogy Jeff Benson, a Decrypt munkatársa írja – egy egyszerű, dollárhoz kötött stabilcoinra. A kriptopiacon pedig már van egy csomó ilyen, olyan komoly cégektől, mint a Circle, a Paxos és a Binance.
Most, 2021 negyedik negyedévében érdemes megkérdezni, hogy valóban akar-e valaki egy kriptopénzt a Facebooktól.
A Facebook egyébként utálja, amikor a média a „Facebook kriptopénzének” nevezi (vagy „Zuck Bucks”-nak, vagy „Facebookcoin”-nak), mert a Diem nemcsak egy Facebook-dolog, hanem egy vállalatokból álló konzorcium áll mögötte, és a konzorcium székhelye Svájcban van, és a coin fokozatosan decentralizálódik, és így tovább, és így tovább.

De a Facebook volt az, aki bejelentette a projektet, és egy Facebook-vezető az arca, és a Facebook nevének köszönhetően lesz sikeres lesz vagy vérzik el.
Ironikus módon a Facebook talán némi dicséretet érdemel, amiért tüzet gyújtott az Egyesült Államokkal egy Fedcoin (központi banki digitális valuta) vizsgálatára, hiszen Mark Zuckerberg a kínai digitális jüant próbálta répaként használni, amikor 2019 októberében a Kongresszus előtt tanúskodott a Libra védelmében.
Ha az USA beavatkozik a Libra ügyébe – fenyegetőzött –, azt kockáztatjuk, hogy veszítünk Kínával szemben a digitális fizetési innovációban.
De manapság úgy tűnik, Zuckerberg amúgy is új szenvedélye felé fordult: a metaversum felé!
Párhuzamot vonhatunk a kripto O.G.-knek a Bitcoin határidős ETF jóváhagyására adott reakciójával.
Míg sokan örültek a hírnek, mert ez felpörgetheti az árfolyamot, mások még mindig azt kérdezik, hogy mi értelme van egy Bitcoin határidős kontraktusokhoz kötött ETF-nek. Ha Bitcoin kitettséget akarsz, miért nem veszel egyszerűen Bitcoint?

Ugyanez vonatkozik egy Facebookcoinra is: ha az emberek egy dollárral fedezett stabil érmét akarnak tartani vagy más kriptovalutákba való be- és kiszálláshoz eszközként használni, számtalan megbízható lehetőségük van.
Mi lenne a vonzereje egy olyan érmének, amelyen a Facebook neve szerepel? Úgy tűnik, a Facebook tisztában van ezzel.
Frank Chaparro a The Blocknál augusztusban arról számolt be, hogy a Novi most tárgyalásokat folytat a Circle-lel és a Paxosszal is a Diem helyett velük való partnerségről.


Másrészt a Facebooknak van egy hatalmas kezdeti előnye, amit senki sem tagadhat le: 2,9 milliárd felhasználó.
Bármilyen stabilcoint is fogadjon be a Facebook, jelentős számú ember ki fogja próbálni. Tavaly 30 millió Bitcoin-cím volt, amelyeken pénzeszközök voltak.
Ha a Facebook-felhasználók akár csak 2%-a is vásárol Diemet a Novi pénztárcájában, az 58 millió Diem-felhasználót jelentene.

Most mégis egy nagyon zsúfolt piacra lépnének be egy nem túl izgalmas termékkel.
David Marcus, a Facebook vezetője augusztusban azt mondta, hogy a Novi pénztárca „készen áll a piacra lépésre”. Oké. Hol van?

Ez a Roberts on Crypto, a Decrypt főszerkesztőjének, Daniel Robertsnek és a Decrypt ügyvezető szerkesztőjének, Jeff John Robertsnek a hétvégi rovata. Az eredeti írás a Decrypt.co portálon olvasható.

Olvastad már? Az első bitcoin ETF-ek

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin ára eléri a 70.000 dollárt, amint BTC ETF vásárlása megugrik

Az elemzők szerint a Bitcoin árfolyama új csúcsok felé tart most, hogy a közelmúltbeli konszolidációs szakasz véget ért. A Bitcoin árfolyam a hőn áhított 70.000 dolláros...

Ez olyan, mintha 10 dollárért SOL-t vásárolnál: A szakértők ezeket az altcoinokat nevezik meg Solana jövőbeli versenytársaiként

A blokkláncplatformok versenyének birodalmában az altcoinok egy válogatott csoportja robusztus teljesítményével kelt hullámot, és a jól ismert Solana hálózat lehetséges riválisaiként pozícionálja őket. Mi teszi ezeket...

Vége a mémszezonnak? Mi vár a mémérmékre?

A mémérmék alig egy-két héttel ezelőtt voltak a csúcson, és jelentősen felülmúlták a többi altcoint az úgynevezett „mémszezon" alatt. Ez a trend azonban megfordult, és...

Mikor ér véget a Bitcoin bull run?

A Bitcoin 65.000 dollárra emelkedése reményt adott az instabil kriptopiacoknak. A Bitcoin visszatérését követően egyes altcoinok 10%-20%-kal megugrottak, így a befektetők kíváncsiak, hogy ez vajon...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!