Az ATM-es bitcoin vásárlás gyors és könnyű módja a kriptopénzhez jutásnak. A bitcoin a digitális gazdaság része, és a készpénzmentesség egyik eszköze.

A hiedelem szerint az ATM-ek így nem relevánsak. Ez viszont nem igaz. Az egész világon növekszik az üzembe helyezett készülékek száma, így az átlagember is egyre könnyebben juthat bitcoinhoz.

A magyar INLOCK-nál több mint 8%-os kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

De mi is valójában a bitcoin ATM?

Hasonlítanak a többi, hagyományos bankautomatára. A főbb különbség az, hogy míg a régi típusúak a bankszámlánkkal dolgoznak, és úgy juthatunk készpénzhez, a kriptopénzes ATM-k a kriptotárcánkhoz kapcsolódnak.

Így bitcoin vagy esetleg más kriptót vehetünk, és adhatunk el, boltokban, plázákban, hasonló helyeken. Két fő típusuk van, az egy- és a kétirányú.

Az egyirányú készülékek tulajdonképpen árusító-pontok. Csak venni tudsz, és ha van készpénzes opció, akkor ehhez még bankszámla sem kell.

A kétirányú segítségével pedig eladhatod a kriptódat, készpénzért cserébe, emellett pedig ugyanúgy vásárolhatsz is.

Az első bitcoin ATM a kanadai Vancouverben lett üzembe helyezve, 2013 október 29-én. Mostanra világszerte több, mint 12 ezer ATM működik, ebből 10000 körül az USA-ban.

A kriptopénzek fizikai adásvétele a hagyományos ATM-ek esetében is egyre terjed. Az Egyesült Királyságban tavaly vezette be a Cashzone, hogy az általuk telepített automatákon keresztül immár bitcoint is adhatunk el készpénzért.

Ehhez a BitcoinPoint céggel társult, így Angliában mostanra 16000 hagyományos ATM-ből is vehetünk fel készpénzt, bitcoinért cserébe.

Miért jó az ATM?

Néhány bank nem engedélyezi a kriptopénzes tranzakciókat, tehát nem tudsz tőzsdére, váltóra utalni. Ilyenkor szinte csak az ATM marad az egyetlen járható út.

A korai években ráadásul teljesen anonim módon lehetett használni ezeket a gépeket, persze mostanra sokat fejlődött a szabályozás.

Az USA esetén például a FinCEN hatáskörébe tartozik az ellenőrzés, de Kanadában is törvény van rá, hogy a 10000 kanadai dollárnál nagyobb tranzakciókat jelenteni kell a hatóságok felé.

Kisebb tételek esetén viszont az ATM-ek még mindig a legegyszerűbb, legkényelmesebb vásárlási módot biztosítják. Nem kell végigmenni a sokszor időrabló tőzsdei regisztráción. Ráadásul kényelmes is, hiszen ha van nálad kriptó, szinte azonnal készpénzhez juthatsz.

Csatlakozz Discord-közösségünkhöz és mondd el a véleményed ott is!

Hogyan használhatjuk?

Értelemszerűen kell egy Bitcoin-cím, azaz egy tárca. Ez egyéni ízlés kérdése, hogy szoftvertárca, vagy hidegtárca. A lényeg, hogy a privát kulcs kell.

A legtöbb ATM esetében egyszerűen csak szkenneljük be a tárcánk QR-kódját, és adjuk meg, hogy mennyi fiat pénzt szeretnénk kivenni, vagy mennyiért vásárolnánk.

Ha kell bármilyen azonosítás, akkor azt általában ilyenkor kéri a gép. Mikor minden megvan, akkor általában 10 perc alatt megtörténik az adásvétel.

Hol találhatunk ATM-et?

Weboldalak

Számos weboldal gyűjti és listázza a működő ATM-eket. Az egyik vezető közöttük a CoinATMRadar. Ide csak beírjuk, hogy hol vagyunk, és megmutatja a legközelebbi készülék helyét.

Azt is láthatjuk, hogy milyen kriptopénzekkel működik az adott ATM, és mennyi a váltás költsége. Emellett van egy „Vélemény” szekció is, ahol megoszthatjuk a tapasztalatainkat az adott helyszínről, de ez elég hiányos.

A bitcoin.com is üzemeltet egy saját térképet. Ehhez a CoinATMRadar adatait használja, de egy sokkal felhasználóbarátabb felülettel.

Nem lehet viszont keresni a térképen, csak az egyes területekre tudunk rázoomolni, míg a kívánt lefedettséget kapjuk. A coinmap.org szintén hasznos térképet szolgáltat, ezen ráadásul az elfogadóhelyeket is feltűntetik.

Az egyes térképek között nem mindig teljes az átfedés, tehát az egyiken lehet olyan, amelyik a másikon nincs. Így az a legjobb, ha többet is megnézünk, hogy biztosan találjunk egyet a közelben.

Több ATM-szolgáltató cég is ad ki saját térképet, amelyeken feltüntetik az általuk üzemeltetett automatákat.

A Coinsource vagy az Atmcoiner is ilyen, de értelemszerűen ezek sokkal limitáltabbak, hiszen csak a saját gépeket jelzik.

Érdekel a tőzsde? Szeretnél beletanulni a Bitcoin és kriptovaluta kereskedésbe? Akkor látogass el a Cryptofalka oldalára!

Mobil appok

Természetesen léteznek appok is, amelyek listázzák az ATM-eket. A legnépszerűbb magának a CoinATMRadarnak a saját applikációja, amely mind a Google Play, mind az App Store áruházban elérhető.

Bekapcsolod a helyazonosítást, és ez alapján már mutatja is a lehetőségeket. Hasonló adatokat biztosít, mint az oldal.

Láthatod, hogy venni vagy eladni tudsz, milyen kriptóval működik, viszont minden egyes ország esetében külön le kell tölteni a térképadatokat.

A másik népszerű a Bitmap, szintén sok letöltéssel, de a felhasználói vélemények alapján több benne a programhiba, mint a CoinATMRadar appjában.

A bitcoin.com saját appja szintén nem enged ATM-et keresni, így egyelőre az sem valószínű, hogy átveszi a vezető szerepet.

Olvastad már? Egy elemző szerint a bitcoin készen áll 40.000 dollár fölé törni

Forrás: decrypt.co

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon. Legyen szép napotok! 🙂