Gondok lehetnek a bitcoin ETF piaci hatásaival

-

Egy elemző szerint a bitcoin ETF-ek elindulása olyan mértékben átalakíthatja a piaci dinamikát, hogy felkelti a szabályozó hatóságok figyelmét.

Jim Bianco a közösségi médiában osztotta meg a gondolatait, amelyek szerint a hosszú távú befektetők, és a rövid távon gondolkodó kereskedők viselkedése jelentős mértékben eltér.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Bianco úgy véli, mára két jól elkülönülő kategóriára vált szét a két csoport, a kereskedők és a befektetők piaci aktivitása alapjaiban tér el egymástól.

Az összesített pénzáramlás mértéke a befektetők esetében 750 milliárd dollárt tett ki az elmúlt hat évben, míg a kereskedőknél ennek csupán a tizede, 68 milliárd dollár összesített pozitív forgalom figyelhető meg. Ez tízszeres különbséget jelent.

bitcoin etf

Ahogyan Bianco megfogalmazza, a befektetők vásárolnak, mégpedig folyamatosan, függetlenül a piac aktuális helyzetétől, a kereskedők viszont folyamatosan mozgatják a pénzt befelé és kifelé egyaránt.

A befektetőknél lévő összeg viszont mára már hatalmas mértéket öltött, köszönhetően a megállás nélküli vásárlásnak.

A jelenlegi adatok alapján az elemző arra következtet, hogy a bitcoin ETF-ek főleg a kereskedők körében népszerűek, és erre utal a Vanguard döntése is, amely cég egyelőre nem engedélyezi az ügyfeleinek a bitcoin ETF vásárlását.

Indoklásul azt említették meg, hogy a piacon nincsen elegendő hosszú távon elkötelezett szereplő.

Bianco szerint ez viszont annak a jele, hogy a szektort főleg a spekulánsok uralják, amely viszont problémát okozhat a kereskedési forgalom tekintetében.

Az ETF-ek szektorában már történt valami hasonló, 2018-ban, mikor hatalmas mértékben leestek az árfolyamok a piacon. A bitcoin és a kriptopiac pedig eleve sokkal nagyobb volatilitást szokott produkálni.

Ez a volatilitás ráadásul tovább nőhet, ha a SEC nem engedélyezi, hogy az ETF-ek visszaváltása esetén névértékben, azaz bitcoinban fizessék ki a tulajdonosokat a kibocsátók.

Bianco szerint, ha a névértékes visszaváltás működik, akkor, aki ki akarja venni a pénzét, egyszerűen megkapja a tárcájába a kibocsátó által elutalt bitcoint. Ez viszont most nem így működik.

„Mikor mindenki egyszerre szeretne hozzájutni a pénzéhez, akkor a kibocsátónak nincsen más választása, mint a piacon értékesíteni a nála lévő bitcoint, azonnal, a spot árfolyamon, nem számít, hogy az éppen mekkora.”

Egy ilyen eladási hullám tömeges likvidációhoz vezethet, és nagy problémákat okozhat a piacon.

A bitcoin-vásárlók, akik valódi bitcoint birtokolnak, valószínűleg sokkal kevésbé lennének érintettek, de azok, akik ETF-be fektetik a pénzüket, főleg a hagyományos pénzügy területéről érkezők, nagyon is megéreznének egy ilyen eladási pánikot.


A precíziós kereskedés itt kezdődik, Útmutató a TradingView sikeres használatához!

Egy ilyen esemény ráadásul további szabályozói beavatkozást igényelne, amelynek további következményei lennének a piacra.

Az elemző elismeri, hogy számos faktornak kell egyszerre közrejátszania abban, hogy egy ilyen forgatókönyv megvalósuljon, és ez után sem biztos, hogy a létező legszigorúbb szabályozással próbálnák befolyásolni a piacot a hivatalok.

A lehetőségét viszont nem szabad figyelmen kívül hagyni.


Olvastad már? A Bitcoin segíti az óriási tőkebeáramlást a kriptopénzpiacra

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A legjobb 3 Ethereum token, amivel 2024-ben kriptomilliomossá válhatsz

Az Ethereum tokenek hatalmasat emelkedtek a kriptopiacon az Ethereum ETF-ek jóváhagyásával kapcsolatos közelmúltbeli bejelentés miatt. A kriptoelemzők arra számítanak, hogy az Ethereum hálózat és az összes...

Top 5 altcoin, hogy egy kis befektetésből vagyont termeljünk

A kriptopiac 2024-ben is pezseg. Elérkezett lehet a pillanat, hogy felfedezzük az altcoinokat, amelyek hatalmas potenciális nyereséget kínálhatnak. Ez az útmutató öt olyan ígéretes lehetőségbe...

Tranzakciós adót vezetne be Törökország a kriptokereskedésre

Törökország új adók bevezetésére készül, beleértve a kriptopénz-kereskedelemre kivetett 0,03%-os tranzakciós adót, egy jelentős adóügyi reform részeként. A lépés célja az ország 2023-as földrengések okozta...

Mark Cuban szerint a „Gensler” miatt Biden elveszítheti az elnökséget, a DTX Exchange túlszárnyalhatja az olyan DeFi titánokat, mint a Chainlink és az Avalanche

Vendégbejegyzés Mark Cuban szerint a SEC elnöke, Gary Gensler nagyban befolyásolhatja a következő elnökválasztást. Cuban úgy véli, hogy szigorú politikája Joe Biden elnöki székébe kerülhet az...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!