A kiszivárgott információk között szerepelnek telefonszámok, Facebook ID-k, tejes nevek, helyszínek, múltbéli helyszínek, születési adatok, e-mail-címek, kapcsolati státuszok és fiókleírások.

Az adatcsomag már több mint egy éve kering egy forgalmas hackerfórumon, most azonban bárki számára teljesen ingyenesen vált elérhetővé.

Csatlakozz Discord-közösségünkhöz és mondd el a véleményed ott is!

Egy biztonsági elemző szerint több mint félmilliárd Facebook-felhasználó személyes adatainak böngészése vált elérhetővé egy nagy forgalommal rendelkező hackerfórumon keresztül a tegnapi nap folyamán – ezzel több millió kriptokereskedő és hodler vagyonának ellopása vált egyszerűbbé SIM-swappinggel vagy más, személyazonosság-alapú támadásokkal.

Az információk kiszivárgását először Alon Gal, a Hudson Rock biztonsági cég technológiai vezetője fedezte fel, aki a tegnapi nap során posztolt róla a Twitteren.

Gal szerint a kiszivárgás egy olyan biztonsági sebezhetőséghez köthető, amelyet 2019-ben vettek észre először.

2021 januárjában nyilvánvalóvá vált, hogy hackereknek sikerült felhasználniuk ezt a rést, hogy így férjenek hozzá a felhasználók telefonszámaihoz.

A most ellopott információk között olyan adatok szerepelnek, mint „telefonszám, Facebook-ID, teljes név, helyszín, múltbéli helyszínek, születési dátum, (néha) e-mail-címek, a fiók létrehozásának dátuma, kapcsolati státusz, fiókleírás [(bio)]”

Gal elmondta, hogy az információk lehetővé teszik a hackerek és scammerek számára, hogy különféle közösségi manipulációk segítségével különféle aljas taktikákhoz folyamodhassanak:

„A negatív szereplők biztos fel fogják használni ezeket az információkat közösségi tervezésekhez, csalásokhoz, hackekhez és marketinghez.”

Az általa megosztott képek tanúsága szerint a támadásnak Magyarországon is 377.045 áldozata van. Az eset azért is számít elképesztőnek, mivel a Föld lakosságának nagyjából a 6,8%-át érinti.

A kriptopénz-felhasználók különösen ki vannak téve az ilyen adatszivárgások veszélyeinek. Korábban ebben az évben egy SIM-swapping-támadás áldozata 450.000 dollárra perelte a T-Mobile telefontársaságot, 2018-ban pedig a Kaspersky Labs mutatott rá, hogy 21.000 ETH-t sikerült ellopniuk hackereknek, akkor 43 millió dollár értékben, különféle közösségi tervezéses támadások során, egy 12 hónapos időszakban.

A magyar INLOCK-nál több mint 8% fix éves kamatot is kaphatsz megtakarításaid után.

Az adatszivárgás egyébként nagyságrendekkel több embert érint most, mint a Ledger ellen korábban ebben az évben történt támadás.

Nem sokkal azt követően, hogy 270.000 felhasználó információi kerültek ki az online térbe, a felhasználók zsaroló fenyegetésekről számoltak be, és pereket fontolgattak a hardvertárca-társaság ellen.

Olvastad már? Dél-Korea lefoglalt bitcoint árverezett el

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!