Ethereum-alapú civil törekvések az újságírás fejlesztésére blokklánc segítségével – 1. rész

-

Hogy megértsük a kérdést, meg kell értenünk, milyen gondokkal küzd ma az újságírás. Ezek a problémák nem sok mindent változtak.

 

A kormányok, vállalatok és a hatalom mindig is irányította a műfajt. Az átláthatóság széleskörű hiánya, a felelősségre vonhatóság, és néhány eset, amikor cenzúrát alkalmaznak vagy megfenyegetik az újságírókat, mind mind olyan eszközök, amelyek segítségével megpróbálják megakadályozni munkájuk közzétételét. A mai újságírás valójában egy kutya-kutyát eszik világ valahol a Vad-Vadnyugaton

Miközben a bábjátékosok mindig ott vannak felettük, egy exponenciális növekedést láthatunk az újságírás krízisének nyilvános vonatkoztatásában, ez pedig azt kívánja, hogy a rendszer megváltozzon. Az újságírás üzleti modelljét gyökerestől ki kell tépni, és újra írni.

Jelenleg számos módja létezik annak, hogy hírekért fizessenek, és mindegyiknek megvan a maga jó és rossz oldala. Vannak kormány által finanszírozott hírek, amelyekből hiányzik a függetlenség és általában a megbízhatóság. Vannak non-profit (filantróp), potenciálisan független oldalak, amelyek hosszú távú fenntarthatósága bizonytalan. És persze mindig vannak selejtes, olcsó és sokkoló tartalmak, amelyekért hirdetővállalatok fizetnek, és amelyek gyakran gyűjtenek be személyes adatokat a látogatókról.

Ahogy a világ megállíthatatlanul elmerül a digitális korban, számos vállalat feladta a Google-lel és Facebookkal való kapcsolatát.

A Google-ön vagy a Facebookon a tartalmak elosztása, illetve a megélhetés attól függ, mit mondanak a platformok szabályai, még akkor is, ha megpróbálod kikerülni ezeket, hogy jobb eredményeket kapj (SEO kulcsszavak, vagy társadalomra szabott clickbaitek).

Az egész hirdetőrendszer egy uralkodó pénzforrás lett az online média számára, nagy többségüket pedig a Google és a Facebook uralja.

Összegzésképpen, az internet egyszer egy inspiráló utópiája volt egy szabad és nyílt információs és kommunikáció hálózatnak, amely mostanra egy zajos, rosszindulatú, félreinformáló dologgá vált, ha újságírásról van szó. Eközben az újságíróknak tömeges elbocsátásokkal kell szembe nézniük, és számtalan hírszervezet húzta le végleg a rolót. Az újságíróipart jelentős csapás érte.

A nyilvánosság hírügynökségek felé való gyenge érzelmeit jól demonstrálják Trump kedvenc szavai: „Fake News”, amely egyre híresebbé válik, ahogy az emberek elveszítik a hírügynökségekbe vetett bizalmukat. A még jelentősebb gond az, hogy a probléma nem oldódik, valójában egyre rosszabbá válik.

„Az újságírásnak egy radikálisan új működési paradigmára van szüksége.” – Civil

Polgári médiavállalat tesz lépéseket a nap megmentéséért

Ekkor lépett színre a Civil médiavállalat, hogy áthidalja és megerősítse a hírek és a nyilvánosság közötti kapcsolatot. A Civil motorja akkor kezdett el működni, amikor egy mexikói gépi tanulás PhD-ja megkérdezte, hogyan lehetne a projekt segítségére, mivel hazájában az újságírók ellen elkövetett erőszakok, illetve a korrupció ijesztő méreteket öltött, és félti országa jövőbeli biztonságát és jólétét. A bolygó másik végéről, egy egyiptomi újságíró elérte a Civilt, és segítséget kért, hogy hírszervezete felvehesse a harcot a helyi kormánnyal.

A kormány kitartott törekvései mellett, és továbbra sem engedélyezte a nyilvánosság számára, hogy hozzáférhessen hírportáljához, és közösségi oldalához. Végül egy indiai vállalkozó kérte meg őket, had indíthassa el első hírportálját a Civilen, hogy „segíthessen túlélni a demokráciát”, mert „itt a média többségét politikusoknak vagy vállalkozásoknak adták el.” Ezekkel a panaszokkal a Civil tudta, hogy lépnie kell. A világ már megmutatta irántuk való igényét, mivel körülbelül 600 szervezet már jelentkezett, hogy hírszobát nyisson a platformon, ezek 40%-a pedig az Egyesült Államokon kívüli országból való.

A Civil egy decentralizált kommunikációs protokoll, amely mind az újságírói, mind pedig általános nyilvános felhasználásra készült. A rendszer nem igényel harmadik félt, mint például hirdetőket és központosított kiadó óriásokat. A Civil célja, hogy támogassa a független hírszobákat, és arra fókuszál, hogy magas színvonalú helyi, nemzetközi, oknyomozó, illetve politikai híreket közöljön.

Gazdasági modelljével lehetővé szeretné tenni a még közvetlenebb és átláthatóbb kapcsolatot az újságírók és a lakosok között, miközben blokkláncot használ, hogy megvédje az újságírókat a cenzúrától és a szellemi tulajdon megsértésétől.

A Civil lesz az újságíróiparban oly régóta várt radikális működési paradigmaváltás. Céljaival, hogy manipulatív hirdetésektől, téves információktól, külső befolyástól mentes, fenntartható piacteret hozzon létre az újságírás számára, a Civil kétségtelenül nagy benyomást fog kelteni.

FOLYTATÁS KÖVETKEZIK…

 

Forrás: btcmanager.com

2 HOZZÁSZÓLÁS

Hozzászólások lezárva.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Solana, és a Cardano állapotának értékelése, a Meme Moguls a figyelem központjában

Vendégbejegyzés Anatoly Yakovenko, a Solana (SOL) alapítója nemrég egy játékos tweet-tel keltett érdeklődést a kriptoközösségben, amelyben Satoshi Nakamoto-ot, a Bitcoin rejtélyes alkotóját említette. Ugyanakkor nyilvánosságra hoztak 120...

Ripple (XRP) technikai elemzés 02.27.

Prémium Ripple (XRP) Az XRP árfolyamát a Ripple fejlődése és a SEC kontra Ripple per aktualitásai befolyásolják. Az altcoin a 0,56 dolláros szint fölé emelkedett, mivel az XRPLedger...

Starknet TVL: Áttörés az Ethereum Layer 2 szektorban

Az elmúlt héten robbanásszerűen növekedett a Starknet Total Value Locked (TVL) értéke, adataink szerint 194%-kal emelkedett, elérve a 1.32 milliárd dollárt. Ezáltal a Starknet az...

Leállította a bíróság az amerikai bitcoin-bányászok kérdőívezését

Az amerikai EIA, azaz az Energiaügyi Hivatal kötelezni akarta a bányászokat, hogy minden információt adjanak át számára az üzleti folyamataikról, egy texasi bíróság viszont kimondta,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!