Elindult a Twitter alternatívájának szánt Bluesky béta-tesztje

-

A Twitter alapítója és korábbi vezérigazgatója, Jack Dorsey fellebbentette a függönyt az új Bluesky Social alkalmazásról, amely a Twitter decentralizált alternatívájaként lett beharangozva.

Az október 18-i bejelentés közel három évvel azután történt, hogy Dorsey 2019 decemberében elindította a kezdeményezést, amelynek célja az volt, hogy a közösségi média felhasználói rendelkezzenek a saját adataik felett, és azokat engedély nélkül mozgathassák platformról platformra.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Az új megoldást AT Protocolra nevezték át, és úgy írják le, mint a nagyméretű elosztott közösségi alkalmazások protokollját, amely lehetővé teszi a fiókok hordozhatóságát, az algoritmikus választást, az interoperabilitást és a teljesítményt.

A protokoll szerint a felhasználói identitást az AT protokollban domainnevek kezelik majd, például „@alice.com”.

Ezek aztán kriptográfiával biztosítják a felhasználók fiókját és annak adatait.

Ezek az adatok egyik szolgáltatótól a másikhoz is átvihetők, anélkül, hogy elveszítenénk az adatainkat vagy a közösségi előzményeket.

A protokoll további jellemzői közé tartozik az interoperabilitás és a fokozott teljesítmény, valamint az algoritmikus választás.

Ez a felhasználók számára hozzáférést biztosít „az algoritmusok nyílt piacához”, hasonlóan ahhoz, ahogyan a webes keresőmotorokkal interakcióba lépő felhasználók szabadon választhatják meg indexelőiket.

A Bluesky kifejtette, hogy ez azt jelenti, hogy a felhasználóknak nagyobb kontrolljuk lesz arra vonatkozóan, hogy mit látnak és kit érnek el a protokollt használó közösségi médiaplatformokon, ahelyett, hogy ezt a szempontot egyetlen vállalat irányítaná és manipulálná.

A Bluesky korábban úgy írta le a tartalommoderálási modelljét, hogy az a rendszeren keresztül több rétegben történik, beleértve az algoritmusokat, és a végfelhasználó választását.

„Nincs egyetlen vállalat, amely eldöntheti, hogy mi kerül publikálásra; ehelyett a vállalatok piactere dönt arról, hogy mit juttatnak el a közönségükhöz.”

Egy Twitteren feltett kérdésre válaszolva Dorsey azt is megerősítette, hogy a felhasználó választhatja, hogy nem használ algoritmusokat a saját idővonalán.

Az új közösségi alkalmazásról – amely a Bluesky Social nevet viseli – azonban nem sokat tudni azon kívül, hogy hamarosan elindul, és jelenleg lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy privát várólistához csatlakozzanak a béta tesztelésére, mielőtt megnyitnák a szélesebb nyilvánosság előtt.

A Bluesky megjegyezte, hogy elérte a bétára feliratkozó felhasználók ideiglenes korlátját a feliratkozásban.

„Alig várjuk, hogy a Bluesky alkalmazásról többet tudjunk megosztani.”

A decentralizált közösségi platform lehet az egyik válasz a közösségi média hírfolyamainak, fiókjainak és adatainak központosított manipulációjára, amelyet sokan a társadalmi kohézióra nézve károsként kritizálnak.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója korábban kritizálta a Twitter „félretájékoztatás” elleni fellépését, áprilisban azt mondta, hogy leendő vezetése alatt a Twitternek vonakodnia kellene attól, hogy dolgokat töröljön, és véglegesen letiltsa a fiókokat.

Arra törekedne, hogy az egyes országok törvényei szerint ösztönözze a szólásszabadságot.


Olvastad már? Rohamosan zuhan a STEPN felhasználók száma, megéri befektetni?

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

A szakértők szerint a legjobb altcoinok készen állnak a rövid távú nyereségre

Vendégbejegyzés A kriptopiac a fellendülés erős jeleit mutatja, felkeltve a tapasztalt befektetők és az újonnan érkezők figyelmét egyaránt. A bikás tendenciával a láthatáron a reflektorfény a kiválasztott...

A Cardano 1,7 milliárd dollárral növeli a piaci tőkeértéket

A Cardano, az egyik legmenőbb kriptovaluta, ma figyelemre méltó feltámadást tapasztalt, több mint 1,7 milliárd dollárral növelve piaci kapitalizációját. Ez a fellendülés a kriptopénzek piacán tapasztalható...

Három év börtönt kapott a biztonsági szakértő, aki két tőzsdét is meghekkelt

Ez az első eset, hogy az USA-ban börtönbüntetést kapott valaki azért, mert kihasználta egy okosszerződés kódhibáját, a bíróság ráadásul az ellopott 12 millió dollár visszafizetésére...

Az elemző masszív árrallyt jósol az altcoinok számára, amelyet a BTC feleződése vált ki, a SOL, DOT, TON, OP és BLP-re utalva

Vendégbejegyzés A kriptopiac egy izgalmas szakaszba lép, ahogy a Bitcoin következő feleződése közeledik. Az elemzők a kiválasztott altcoinok felé fordítják figyelmüket, jelentős értéknövekedést várva. Közülük a SOL, a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!