Nincs kormányzat, amelyik kontrollálni tudná a kriptopénzeket. Ezt mindannyian tudjuk, de ennek ellenére az államok meg akarják kapni a jussukat.

Az Egyesült Államok adóhatósága, az IRS elmondta az adófizetőinek, hogy ez a kriptopénzekből származó árfolyamnyereségekre is érvényes.

Tette mindezt azután, hogy a héten a bitcoin kifejezetten nagy mozgást produkált, 7500 dollárig zuhanva a 13000-ről, amelyet a hónap első felében elért.

Szóval az IRS most levelet küldött mintegy tízezer amerikai lakosnak, felszólítva őket, hogy fizessék be az adót az általuk tartott kriptopénzek árfolyamnyeresége után. Természetesen közvetlenül fel is lehet keresni őket, hogy segítsenek a papírok megfelelő kitöltésében.

A felszólítás kapcsán kiadott sajtóközleményben a hatóság úgy fogalmazott, az adófizetőknek „nagyon komolyan kell venniük ezt a levelet, és felülvizsgálni az adóbevallásukat; amennyiben szükséges, módosítani kell, feltűntetni az adóvisszatérítéseket, hozamokat, kamatokat, büntetéseket”.

Elméletben a Bitcoin lehetővé teszi, hogy a felhasználói névtelenek maradjanak. Így, ha szeretnék, akár az adófizetést is elkerülhetik. Lehet, hogy McAfee is pont ezért kedveli a BTC-t ennyire.

Az emberek többsége viszont tőzsdéken vagy brókereken keresztül vásárol kriptopénzt, amelyek előírhatják az ügyfélazonosítást a számlanyitás előtt. Ezeket az adatokat pedig bírósági végzés birtokában akár az adóhatóság is kikérheti, ahogyan volt is erre példa az USA-beli Coinbase esetében.

Adózási szempontból a kriptó nem úgy működik, mint a jövedelem vagy a társadalombiztosítási járulék. Az IRS vagyontárgynak tekinti, az emberek viszont befektetésként vagy valutaként gondolnak rá.

Ahogyan a sajtóban írnak erről:

„A vagyontárgyak után fizetett adó azt is jelenti, hogy ez az adó növekszik, ahogy a vagyontárgy értéke nő. Ha veszel egy Van Gogh festményt, két év múlva pedig eladod 20% nyereséggel, az egyszerű és világos helyzet. A kriptokereskedés viszont ennél ködösebb szituáció. Veszel bitcoint, annak egy részéből veszel valamilyen altot, aztán az alt egy részét visszaváltod BTC-re, hogy azzal vegyél egy autót… ez olyan, mint amikor befektetésként, valutaként kezeled az eszközeidet. Nagyon trükkös matek kell ahhoz, hogy eligazodj ebben a helyzetben.”

Az IRS hozzáállása a kriptopénzekhez olyan dolog, amelyre régóta panaszkodnak az érintett kriptóhasználók. Most pedig úgy tűnik, még egy darabig tovább panaszkodhatnak.

Olvastad már? Jelentés: továbbra is vezetnek az alacsony minőségű kriptotőzsdék

Forrás: cryptodaily.co.uk


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép estétek! 🙂