Egyes jelentések szerint a bálnák irányítják a tether (USDT) készletének 80%-át, így sokan kezdenek aggódni, hogy megvalósíthatják a bitcoin árfolyam-manipulációját.

Bálnák a Tether tengerében

A Coin Metrics adatai alapján 318 cím uralja a világ elérhető tether készletének 80%-át. A Bloomberg a Coin Metricsre hivatkozva megírta, hogy ezeken a címeken több mint egymillió USDT a kriptoállomány.

A cikk szerint az USDT-bálnák között olyan jelentős tőzsdék is vannak, mint a Binance és a Bittrex. A tether ugyanis jelentős hányadát adja a kriptopiacokon zajló kereskedelmi volumennek.

A bálnák között találhatunk kínai származású nagy forgalmú kereskedőket is: a tether jelentős szerepet kapott a Kína és Oroszország közötti kereskedelemben. A kínai kereskedők összesen 10-30 millió dollárnyi tethert vásárolnak napi szinten.

Az, hogy bálnák uralják egy kriptopénz jelentős hányadát, nem új dolog. Azonban a tether ilyen mértékű bálnauralma aggodalomra adhat okot.

A bitcoin esetében például csak a készlet 20%-át uralják a bálnák. A tetherrel szemben azonban a bitcoin esetében 20 000 olyan cím van, amely tartalmaz legalább 1 millió dollárt.

Bitcoinmanipuláció USDT-vel

Továbbra is vita tárgya, hogy milyen szerepet játszik az USDT a bitcoin árfolyamában. A mostani USDT-tulajokkal kapcsolatos felismerés bizonyára ismét beindítja majd a vitákat.

Kérdés, hogy vajon néhány piaci szereplő manipulálhatja-e a bitcoin árfolyamát. Az ügyről megkérdezték John Griffint, a University of Texas egy professzorát:

„A tether koncentrálódása azt sugallja, hogy a tether irányítása néhány központi figura kezében van, akik tologathatják a bitcoin árfolyamát és ez érdekükben is van. Azt is sugallja, hogy több tőzsdének is anyagi érdekeltsége lehet a tether fenntartásában.”

Egyes kommentátorok úgy hiszik, hogy a tether nyomtatása állhat a bitcoin áremelkedése mögött.

A narratíva szerint a nagy mennyiségű USDT nyomtatása egybeesik a bálnák mozgásával, ami általában megelőzi a bitcoin áremelkedését. Egyes kritikusok szerint az USDT összpiaci értéke nem elegendő hozzá, hogy jelentősen befolyásolja a kriptopiacok összértékét.

Olvastad már? Újraindul a Bitpoint a 32 milliós hekkelés után

A Bitfinex és a Tether jelenleg jogi vitában áll New York Állam Főügyészével. A legfrissebb hírek szerint a bíróság nemrég elhalasztotta döntését az ügyben.

Forrás: bitcoinist.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂