A Rhythm néven ismert kriptoelemző és tréder legújabb tweetjében elmondta, mostanra a bitcoin lett a világ tizenegyedik legnagyobb pénze. Egy alig egy évtizede indult, ismeretlen alkotó által mindössze 9 oldalas technikai dokumentációval létrehozott projektjétől ez lenyűgöző teljesítmény.

A kevesebb több, többé-kevésbé

A bitcoin matematikailag meghatározott maximális készlete úgy tűnik, értéktárolási megoldásként növeli a jelentőségét, ez pedig az árak emelkedéséhez vezet.

Ha a piaci kapitalizációt nézzük, mostanra a bitcoin olyan nemzeti valutákat utasított maga mögé, mint Brazília, Kanada, Mexikó, Ausztrália és Dél-Korea hivatalos pénzei.

A cikk írásának a pillanatában a BTC összértéke 210 milliárd USD, és ezzel csak egy kicsit marad el az orosz rubel mögött.

Ha elég keménynek hiszed magad, gyere csak

Melyik fiat pénz lesz a következő? A bitcoin a legszigorúbb szabályok alapján létrehozott pénz, amelyet valaha megalkottak, szóval elég valószínű, hogy néhány skalpot még begyűjt a pályafutása alatt.

Oroszország lehagyása után a következő tag a listán India. Jelenleg 400 milliárd dollárnyi rúpia van forgalomban. A növekedés folytatásával pedig először Svájc (600 milliárd USD) következik, majd az értéke egy ugyanekkora ugrás után elérheti az ezüst világpiaci kapitalizációját, amely 800 milliárd dollár.

Ezzel viszont már az Egyesült Királyság is a partvonalra kerül, hiszen a font összértéke 700 milliárd USD.

Nincs túl magas hegy

Ezután valószínűleg ki kell fújnia magát. A bitcoin így a hatodik helyen állna a pénzek rangsorában, az árfolyama pedig 50k USD fölött lenne. Az első öt legyűrése viszont hatalmas emelkedést igényel.

Jelentős ugrás kell az Egysült Államok dollárjának (3,3 trillió USD), és az Eurózóna (3,6 trillió) valutájának a meghaladásához. Ezután pedig még hátravan Kína (4,6 trillió) és Japán (4,9 trillió) a fődíj előtt.

Az arany. Peter Schiff álom-valutája, és messze a legtöbb értéket képviselő eszköz a becsült 8,4 trillió dolláros piaci kapitalizációjával.

Miközben ez az elmélkedés légből kapott fantáziálásnak tűnik, a bitcoin egyre csökkenő kibocsátási rátája a blokkjutalom-felezés miatt könnyen azt eredményezheti, hogy 2028-ra az összértéke elérheti a 100 trillió dollárt.

Jelent-e ez bármit is?

Tulajdonképpen nem. A kapitalizációt leginkább meghatározó faktor rövid távon az árfolyam. A 2017-es kriptoőrület csúcsán a bitcoin a 10. helyen volt a listán.

Ráadásul ez nem is igazán reflektál a már kibányászott mennyiségre, hiszen a létező coinok egy része elveszett vagy nem használják azokat a tulajdonosaik. Ez természetesen növeli a készlet szűkösségét, és így szintén árnövekedést eredményezhet.

Mindenesetre érdekes látni a sok embert, aki hitet tesz egy „ügyvezető, iroda, és marketing-részleg nélküli bank” mellett. Ahogy Rhythm megjegyzi, „el kéne dobnunk az agyunkat”.

Szerinted a bitcoin esélyes lehet a világ egyetlen igazi valutája címre? Mondd el a véleményed!

Forrás: otcfinance.net


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂