Az orosz főügyészség azt javasolta, hogy az ország büntető törvénykönyvében a kriptopénzeket vagyonként határozzák meg.

A decentralizált digitális pénzt már több más törvény rendelkezései is ilyennek minősítették, bár a kriptovaluták különböző aspektusai továbbra is szabályozatlanok.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Az oroszországi ügyészek a kriptopénz vagyoni státuszát biztosító jogszabálytervezetet készítettek elő

Az Orosz Föderáció főügyészsége törvénytervezetet készített a kriptopénz és más virtuális eszközök vagyonként való elismerésére.

A jogi definíciót a büntető törvénykönyv keretein belüli bírósági eljárásokban fogják használni – magyarázta Igor Krasnov orosz főügyész az Állami Dumában, a parlament alsóházában.

Krasnov aggodalmát fejezte ki a modern pénzügyi technológiák bűncselekmények elkövetésére való egyre szélesebb körű felhasználása miatt is, amelyet szerinte megkönnyítenek az e terület jogi szabályozásában meglévő hiányosságok.

Az Interfax hírügynökség idézte, majd részletesen kifejtette:

„A kriptopénzek névtelen adásvételére és eladására lehetőséget nyújtó online platformok státuszát még nem határozták meg, és a virtuális eszközök büntetőeljárás céljára történő tulajdonként való minősítésének kérdése sem megoldott.”

A főügyész elárulta, hogy a tárcája már kezdeményezte és kidolgozott egy törvénytervezetet, amely szabályozná a kérdést, hozzátéve, hogy hálás lenne, ha a törvényhozók támogatnák azt.

Eddig a bitcoinhoz hasonló digitális valutákat több más orosz törvény, köztük a csődeljárásról és a végrehajtási eljárásokról szóló törvények, a pénzmosás elleni jogszabály, valamint a korrupcióellenes törvény keretében is elismerték vagyonként.

Új magyar kriptovaluta a piacon.

Tavaly decemberben a Duma elé terjesztettek egy törvényjavaslatot, amelynek célja, hogy a digitális valutát adózási szempontból vagyonként határozzák meg.

A törvénytervezetnek az orosz állampolgárok számára jogi kötelezettséget kellett volna bevezetnie arra, hogy adóbevallásukban jelenteniük kell a kriptovaluta-birtoklást, de a jogszabályt még nem fogadták el – jegyzi meg a jelentés.

A kriptovaluták továbbra is csak részben szabályozottak az Orosz Föderációban, főként a „Digitális pénzügyi eszközökről” szóló törvény révén, amely idén januárban lépett hatályba.

Bár bevezette a kriptopénzre és a kapcsolódó tevékenységekre, például a „digitálisvaluta-kibocsátásra” vonatkozó kifejezéseket és szabályokat, ez nem foglalkozik más területekkel, például a kriptobányászattal vagy a fizetésekkel.

Bár a bányászat vállalkozási tevékenységként való elismerésének gondolata egyre nagyobb támogatást élvez a moszkvai tisztviselők körében, a Bank of Russia továbbra is határozottan ellenzi, hogy a kriptovaluták szabad áramlását engedélyezzék az orosz gazdaságban.

A monetáris hatóság vezetője, Elvira Nabiullina nemrég kijelentette, hogy a jelenleg fejlesztés alatt álló digitális rubel az, amire az orosz állampolgároknak valójában szükségük van, miközben ismét elutasította a kriptovalutákat, amelyek – mint hangsúlyozta – kockázatot jelentenek a pénzügyi stabilitásra.

Olvastad már? Újabb történelmi csúcsot döntött a Lightning Network kapacitása

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.