Az Indiai Központi Bank szerint a kriptó destabilizálhatja az országot

-

Rabi Shankar, a bank kormányzóhelyettese szerint az lenne a legjobb, ha betiltanák a kriptopénzeket, hiszen azok negatív hatással lehetnek az ország saját valutájára.
Ezért nem a szabályzás, hanem a teljes tiltás az, amelyet javasol. Shankar a hét elején nyilatkozott ebben a témában.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

„Úgy gondoljuk, hogy a kriptopénzek nem felelnek meg sem a pénzek, sem a pénzeszközök, de még az árucikkek definíciójának sem. Ha pedig nem pénzek, nem eszközök, és még csak nem is digitális eszközök, akkor a pénzügyi szabályozó hatóságok nem tudják megfelelően kezelni ezeket. Nem tudsz szabályozni valamit, amit definiálni sem tudunk.”

Shankar szerint a szabályzás ahhoz vezethet, hogy a kriptók legitim értéktárolóként, végül pedig pénzként is használhatókká válnak.
Maga a kormányzati szabályozás, a jogi keretrendszer megszületése eredményezné ezt.

Azt is elismeri viszont, hogy vannak, akik egy teljes tiltás után is ugyanúgy használnák, többek között kábítószer-kereskedéshez.
Ez az érv, holott a becslések alapján a teljes kriptoforgalom mindössze 0,01%-át teszi ki illegális aktivitás, máig makacsul tartja magát az inkompetensek körében, vélhetően azért, mert jól hangzik.
Shankar rávilágított, hogy a kriptók engedélyezése egy fiat pénzeken alapuló rendszerben destabilizálhatja az országot.
Márpedig ha pénzeszközként szabályozzák a kriptót, akkor sokan legitim befektetési eszközként fognak tekinteni rá, és abban tartják majd a pénzüket.

Ha pedig ez a meggyőződés nagyobb mértékben elterjed, az magára a rúpiára is negatív hatással lehet.

„A rúpia értéke a pénzpolitikánkon alapul, és a jog is mögötte áll. A kriptók értéke abból áll, hogy az emberek szerint mások is értékesnek gondolják.”

Indiában, hasonlóan a világ sok más országához, a kriptoipar szereplői az államtól várják, hogy a szabályokon keresztül rendet és jogbiztonságot teremtsenek.
Egyértelmű törvények nélkül nehéz hosszú távon tervezni, és vállalkozást vezetni, fejleszteni. Még abban sem lehetnek biztosak a piaci szereplők, hogy melyik tevékenységükkel sértenek esetleg törvényt.
A pénzügyminiszter nemrégiben úgy nyilatkozott, nem szeretné elkapkodni a döntést a kriptók ügyében, ezzel viszont továbbra is bizonytalanságban tartja az iparágat.

A Központi Bank viszont egy ideje már a saját digitális pénzével kísérletezik, amelyet már akár 2023-ban elindíthatnak, hogy segítsék a gazdaság növekedését.

Olvastad már? Befektetés egy vacsora árából?

Forrás: cointelegraph.com
Kiemelt kép: Stefano Ravalli

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Meglepi-e a Bitcoin a befektetőket 2023 utolsó negyedévében?

A Bitcoin (BTC) árfolyama nem volt olyan volatilis, mint korábban, ami elbátortalanította a befektetőket. A legfrissebb adatok szerint a Bitcoin az elmúlt 900 napban egy...

Ezért indította el a Tottenham a digitális szurkolói tokent

A Chiliz és a Socios a Tottenham Hotspur-rel együttműködve elindította a SPURS Fan Tokent, amely a sport világszintű ökoszisztémáját bővíti. A szurkolói elkötelezettség erősítése felé tett...

A PEPE 4.negyedéve ígéretesen indul, folytatódik-e a növekedés?

Aligha volt unalmas fejezet a Pepe (PEPE) békás témájú termék rövid történetében. A mémcoint szeszélyes árfolyam-ingadozásai, amelyek egy portfóliót megalapozhatnak vagy megtörhetnek, sok kriptopénz megfigyelő érdeklődését...

Jövő héten kezdődik az FTX tőzsde alapítóinak a büntetőpere

Sam Bankman-Fried, a becsődölt FTX tőzsde alapítója és ügyvezetője a jövő héten áll a bíróság elé. A vádak között csalás, összeesküvés, értékpapír-csalás, és pénzmosás is...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!