Az IMF elismeri, hogy a kriptovaluták tiltása nem lenne praktikus

-

A nemzetközi pénzügyi alap inkább arra ösztönzi a világot, hogy a digitális fizetési igényekre koncentráljon, és javítsa a digitális eszközök használatának átláthatóságát.

A kriptovaluták szabályozása szükségszerűség, nem pedig választási lehetőség
Latin-Amerika és a Karib-térség vezeti a digitális pénz elfogadásának világméretű terjedését. Ez a változás a régióban eltérő mértékben valósul meg.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


El Salvador például törvényesen elfogadta a Bitcoint, míg más országok a Központi Bank Digitális Valutákkal (CBDC) kísérleteznek.

A Bahamák vezető szerepre tettek szert a digitális valuta terén, 2020-ban bevezették a Sand Dollar CBDC-t, amit az Eastern Caribbean Currency Union (ECCU), Jamaica és Brazília követett.

A digitális eszközök megoldást kínálnak számos kihívásra, a kiszámíthatatlan hazai gazdasági helyzetek védelmétől azoknak a lehetőségéig, hogy segítsenek az unbanked, vagyis bankszámla nélküli népesség pénzügyi inklúziójában.

Azonban a kriptovaluták elfogadása nem mentes a kihívásoktól.

Azok a tényezők, amelyek vonzóvá teszik a digitális eszközöket néhány ember számára, ugyanakkor jelentős kockázatokat hordoznak, különösen azokban a sebezhető LAC országokban, amelyek küzdenek a makrogazdasági instabilitással, az alacsony intézményi hitelességgel és a korrupcióval.

A szabályozási keretek eltérőek ezekben az országokban, El Salvador elfogadta a Bitcoint törvényes fizetőeszközként, míg mások, például Argentína és a Dominikai Köztársaság, a pénzügyi stabilitás és a visszaélés potenciális veszélye miatt tiltják a kriptovalutákat.


Az IMF kiemeli a kriptovaluták elfogadásának kockázatait és ígéreteit

El Salvador tapasztalata jól szemlélteti a fedezet nélküli kriptovaluták veszélyeit, amelyek értéke kínálat és kereslet alapján ingadozik.

Annak ellenére, hogy a Bitcoin jogi fizetőeszköz és jelentős kormányi támogatást élvez El Salvadorban, továbbra is marginális szerepet játszik az országban pénznemként.

A stabilcoinok, olyan kriptovaluták, amelyek árfolyamát egy meghatározott eszközhöz viszonyítva stabilan tartják, egyedi kihívásokat jelentenek.

Egy példa erre a Meta pilótaprojektje, amely a Novi nevű digitális pénztárcáján keresztül kívánt lehetővé tenni díjmentes belföldi és határokon átnyúló fizetéseket.

Azonban a guatemalai belső pénznem helyettesítésével kapcsolatos aggodalmak miatt a projektet fel kellett függeszteni.

Sok LAC központi bank tanulmányozza a CBDC bevezetésének lehetőségét, néhány ország pedig már bevezette a sajátját.

Az IMF szerint egy jól felépített CBDC erősítheti a fizetési rendszerek hatékonyságát és hatókörét, valamint elősegítheti a pénzügyi inklúziót.

Azonban azok az országok, ahol a CBDC-kat bevezették, lassú elfogadást és hozzáférési zavarokat tapasztaltak, ami aláhúzza a közönség tájékoztatásának és a robustus infrastruktúra fejlesztésének fontosságát az elfogadás elősegítése érdekében.

Az IMF útmutatást nyújt egy megfelelő politikai válasz kidolgozásához, amely kiegyensúlyozza a kockázatok csökkentését és a kriptovaluták által kínált potenciális előnyök kiaknázását.

Az IMF őszinte elismerése tükrözi a digitális valuták vitathatatlan jelentőségének érettségét.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Ahogy több ország járja saját digitális valuta útját, a hangsúly az abszolút tilalmakról pragmatikus intézkedésekre helyeződik, amelyek megcélzzák a kriptovaluta iránti kereslet gyökereit, javítják a tranzakciók átláthatóságát, és szabályozzák ezeket a digitális ügyleteket.

A cél ugyanaz marad: a kriptovaluták potenciáljának kiaknázása, miközben biztosítják a globális pénzügyi rendszer stabilitását és integritását.

Olvastad már? Újabb spot bitcoin ETF beadvány született

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin számára látható akadályok

A Bitcoin világában egyre inkább felmerül egy probléma, amelynek súlyos következményei lehetnek a kriptovaluta jövőjére nézve. A híres Bitcoin elemző, Willy Woo, most figyelmeztet a BTC...

Maker (MKR) technikai elemzés 09.24.

Prémium Maker (MKR) A Maker (MKR) közelmúltbeli 27%-os helyreállítási nyereségét veszély fenyegeti, miután 1300 dolláron megingott. A nyereségek, amelyek az 1000 dollárról 1300 dollárra történő emelkedés után kerültek...

Az eToro készen áll az európai kriptoszolgáltatások biztosítására

Az eToro, a kereskedési és befektetési platform, a CySEC CASP (Crypto Asset Service Provider) jóváhagyását követően megérkezett Ciprusra. Amint 2024 decemberében hatályba lép az EU kriptoeszköz-piacokról...

Az FBI körözte a Wex kriptotőzsde társalapítóját

Az orosz kriptovaluta világ ismét reflektorfényben van, miután Aleksey Bilyuchenko, a Wex kriptotőzsde egyik alapítója, a BTC-e tőzsde örököse, csak néhány év börtönt kapott. A...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!