Az Európai Központi Bank (EKB) új felmérése szerint hat euróövezeti országban a háztartások tizede vásárolt már kriptovalutákat.

Míg a leggazdagabbak rendelkeznek a legnagyobb valószínűséggel kriptovalutákkal, a szegény családok sem sokkal maradnak le – derül ki a felmérésből.  A felmérés szerint a holland háztartások vezetnek a kriptótulajdonlás tekintetében.

Próbáld ki a CoinCharliet, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Az európai pénzügyi hatóságok most azt próbálják megállapítani, hogy a kriptopiac visszaesése hatással lehet-e a háztartások költségvetésére. A havi felmérés legutóbbi kiadásának eredményeit kedden hozták nyilvánosságra.

A felmérésből kiderül, hogy hat résztvevő euróövezeti országban a háztartások átlagosan 10%-a rendelkezik kriptoeszközökkel. Közülük Hollandiában volt a legnagyobb a kriptotulajdonosok aránya 14%-kal, míg az utolsó helyen Franciaország állt mindössze 6%-kal.

A válaszadók mintegy 37%-a mondta, hogy legfeljebb 999 euró értékű kriptopénzzel rendelkezik (a cikk írásakor kb. 1070 dollár), 29%-uk pedig 1000 euró és 4999 euró közötti összeggel. További 13%-uk 5000 euró és 9999 euró közötti összeget birtokolt. A többiek ennél többet fektettek be, derül ki a jelentésből.

Az említett nemzetek – Belgium, Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, Spanyolország és Hollandia – körében a megkérdezettek leggazdagabb 20%-a rendelkezett leginkább kriptovalutákkal.

Professzionális Copy Trading a Bitget-től! Próbáld ki!

Ugyanakkor az alacsonyabb jövedelmű háztartások nagyobb arányban rendelkeznek digitális eszközökkel, mint a két csoport közötti szegmens, a középosztály.

A felmérés készítői azt is megjegyezték, hogy a fiatal felnőtt férfiak és a magasan képzettek hajlamosabbak voltak a kriptoeszközökbe való befektetésre.

„Ami a pénzügyi műveltséget illeti, azok a válaszadók, akik a pénzügyi műveltségi pontszámok tekintetében a felső vagy az alsó szinten teljesítettek, nagy valószínűséggel tartottak kriptoeszközöket.”

Az eurózóna központi bankja nem hagyta ki az alkalmat, hogy megismételje álláspontját, miszerint a kriptovaluták nem alkalmasak a lakossági befektetők számára. A szabályozó hatóság felszólította az uniós hatóságokat is, hogy sürgősen hagyjanak jóvá új szabályokat a kriptoeszközökre vonatkozóan.

Az adatokat az EKB pénzügyi stabilitási felülvizsgálatának részeként tették közzé, miközben az európai jogalkotók a kriptoeszközök piacaira vonatkozó jogszabály (Markets in Crypto Assets, MiCA) véglegesítésén dolgoznak.

Olvastad már? Hosszú távon még mindig túlértékelt a bitcoin

Forrás: news.bitcoin.com

Kiemelt kép: tootingTAFF

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!